Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.08.1969

Delo, Šport: ... Čakajo na vreme

Mirno lahko trdimo, da še nobeno leto naši alpinisti niso odšli v Zahodne Alpe s tako trdnim namenom, da dokažejo kaj zmorejo, kot letos. Ne samo da so bili že v začetku sezone odlično pripravljeni, pač pa so si vzeli tudi dovolj časa. Večina jih bo namreč ostala v tujih gorah okoli mesec dni, najbolj zagrizeni pa po mesec in pol, oziroma celo dva. Tudi razporedili so se dobro. Največ jih je v Chamonixu, ne manjkajo pa tudi v Zermatu in Gründewaldu. Po grobi oceni bo letos plezalo zunaj najmanj 40 naših alpinistov.

Spet na Pik Lenina
Tudi letos bo pod Pikom Lenina (7128 m) velik mednarodni tabor (udeležbo so odklonili le alpinisti ČSSR) in sicer ob 100-letnici Leninovega rojstva. Naše alpiniste bosta zastopala ing. Pavle Šegula (načelnik komisije za odprave v tuja gorstva) in Riko Salberg (AO Tržič), ki sta že odpotovala v Moskvo.

Najbolj popularna
Kot kaže postaja severna stena Anič kuka v Paklenici vedno bolj poznana tudi v tujini. V sedmi številki je fotografijo stene priobčil tudi »Bergkamerad« (Rother-München), razen tega pa še opis »Velebitaške smeri« in »Klina«. Zanimivo je, da je članek pripravil Dieter Cukroivski in da je imel na razpolago najnovejše podatke (zadnji čas ponavljalcev »Klina« - 16 ur).

Direktni izstop v Vršacu
Smer, ki so jo lani preplezali v S steni Vršaca Jože in Tine Mihelič ter Iztok Belehar je doživela prvo ponovitev in hkrati tudi korekcijo. Opravila sta jo Jože Mihelič in Marjan Hutter 4. t. m. Direkten izstop sta ocenila s V+ (150 m), plezala pa sta le 5 ur.

Usodna strela
V bližini zavetišča »Hruba Skala« v Češkem raju (ČSSR) je strela udarila v peščeni stolp pod katerega so se pred neurjem zatekli alpinisti. Bilanca - 3 mrtvi, 12 ožganih.

Pod stenami Travnika in Šit
AO Jesenice pod vodstvom Uroša Zupančiča je letos izvedel že več zelo uspelih skupnih tur. Njihov namen je seznaniti mlade pripravnike z manj poznanimi gorskimi predeli.
V nedeljo imajo novo turo. Z Vršiča se bodo prek Slemena spustili do Malega Slemena, nato pa nadaljevali mimo Vop in Kumljaha pod stene Travnika in Šit. Med potjo si bodo ogledali vstope raznih smeri, slišali pa bodo tudi njih zgodovino in značilnosti.

Alpinisti in arheologi
Ameriška televizija je financirala arheološko odpravo, katere cilji so bili do neke mere tudi alpinistični. V steni Petaka, okoli 650 km severno od Lime (Peru), so raziskali neke vrste inkovske katakombe do katerih zadnjih 1000 let prav gotovo niso prišli obiskovalci, saj je bilo potrebno preplezati 150 in več metrov gladke stene.

Novice z zamudo
Breda Kovač in Jože Hočevar sta (18. V.) preplezala prvenstveno smer v Malem Draškem vrhu (4,5 ure, 600 m, II-III/IV).
Jože Duhovnik in Jože Hočevar sta (4. 7.) kot druga naveza ponovila »Smer po srednjem stebru« v Travniku (Juvan - Hudeček), 8,5 ur.

IMV izročil vozili
Tovarna IMV iz Novega mesta je članom III. Jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo že izročila obe obljubljeni vozili. Kombija te dni že uspešno uporabljajo za razne poti, tako da bosta do odhoda odprave že uvožena. Tovarna TAM iz Maribora, ki je obljubila kamion, pa bo vozilo izročila konec meseca.

Vesti iz Tržiča
Brata Ludvik in Nadislav Rožič sta v nedeljo kot tretja naveza letos ponovila »Zajedo« v Šitah (7 ur) Marjan Srečnik in Matjaž Anderle pa sta v nedeljo preplezala »Peternelovo smer« v Triglavu.

Tabor v Krnici
V nedeljo se je končal republiški alpinistični tabor v Krnici. Tabora se je udeležilo 56 plezalcev iz raznih alpinističnih odsekov, ki so kljub slabemu vremenu opravili nad 130 ponovitev. Tabor je bil po mnenju vseh sodelujočih uspešen, čeprav se ga niso udeležili tudi starejši - izkušenejši alpinisti, ki bi lahko pripomogli k še večjemu uspehu. Udeleženci so tudi izrazili željo, da bi bil na istem mestu tabor tudi pozimi, saj je v okoliških stenah še veliko možnosti za prve zimske vzpone.

  01.08.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti