Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.07.1969

Delo, Šport: ... V treh Cinah 

Mojstranski alpinisti so v Mali Cini preplezali smer Delvaccija (Brojan -Dovžan), Ažman in Kofler pa sta 19. in 20. t. m. preplezala »največjo streho«. Bivakirala sta na njenem robu, za streho pa sta potrebovala 7,5 ure. 21. t. m. sta Brojan in Dovžan zgrešila smer »Cortinskih veveric« in sta se morala spustiti prek streh nazaj. V nadaljevanju pa so preplezali še Preussovo poč, Innerkofflerjev kamin, Pasportkopf, Rumeni raz in za konec »Švicarsko direttissimo«.

Brzojavka o višinskih čevljih
Naša udeleženca na alpinadi pod Pikom Lenina sta III. JAHO poslala brzojavko naslednje vsebine: »Višinski čevlji v višini 6200 m v mokrem in suhem snegu v celoti ustrezajo!«
Torej še ena razveseljiva vest za naše himalajce. Višinske čevlje, ki jih med vzponom na Pik Lenina preizkušata Šegula in Salberger, je izdelala tovarna ALPINA - Žiri s posredovanjem podjetja KOTEKS-TOBUS, ki je prevzel pokroviteljstvo nad himalajsko obutvijo.

Tudi Planika Kranj
Tudi PLANIKA iz Kranja, ki izdeluje znane športne čevlje ADIDAS, se je odločila, da našim himalajcem čim bolj olajša odpravo. Izdelala jim bo specialno obutev za vožnjo, še posebej za vroče predele.

Makedonci v Belgiji
Dva mlada alpinista PSSM Luka Petrušič in Mijo Stanišič sta sodelovala na mednarodnem taboru alpinistov v Belgiji. Ob tej priložnosti sta udeležencem prikazala diapozitive z Durmitorja in Kanjona Nevidio in preplezala nekaj smeri.

Sestanek komisije za alpinizem
V ponedeljek je imela KA PZS sestanek, na katerem je sprejela nekaj važnih sklepov. Po odhodu III. JAHO bo komisijo začasno vodil Franci Ekar, ki naj bi ob pomoči vseh drugih članov poskusil uresničiti minimalni načrt akcij. Predvsem bo potrebno pripraviti zvezni seminar za inštruktorje, zbor alpinistov sredi oktobra (prikaz diapozitivov z letošnjih najbolj uspelih tur), tabor v Zahodnih Julijcih in zimski tabor v Krnici ter »alpinistične izlete« za planince.
Vsi prisotni so pohvalno ocenili tabore pod Gradiško turo v Krnici in pod Grossglocknerjem. Še posebej pa so pohvalili doslej opravljene ture v tujih gorah in uspeh Belaka in Krivica, ki sta bila jugoslovanska zastopnika na mednarodnem taboru ENSA.

Nova poljska smer
Poljaki so se že pred leti zapisali v vrh samega svetovnega alpinizma z nekaterimi izrednimi vzponi v Zahodnih Alpah. Letos so s tem nadaljevali. Preplezali so novo smer v Grand Pelier d'Angle, levo od smeri Bonatti - Gobbi. Plezali so od 17. do 22. t. m. in so v steni petkrat bivakirali.

Rainhold Messner
Rainhold Messner je v zadnjem času vse bolj znano ime med alpinisti. Odlična predavanja, pogosti težki vzponi, med katerimi ne manjka prvenstvenih in solo vzponov, se kar vrste.
Pred dnevi je v Chamonixu zopet poskrbel za senzacijo. Sam je preplezal »Direktno smer« v Droatih, skupaj z Ericom Lacknerjem pa še »Centralno« v Freneyu (za našima dvema) in prvenstveno v levem delu Droatov.

  18.07.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti