Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.04.1969

Delo, Šport: ... Pomoč z letalom

V večini alpskih dežel je že dolgo v navadi prenašanje tovorov do odročnih planinskih postojank z letali ali helikopterji. Pri nas pa doslej o tem ni bilo slišati do nedelje, ko je letalo Alpskega letalskega centra v Lescah odvrglo tovor težak okoli 120 kg pri Staničevi koči (2332 m). PD Javornik-Koroška Bela, ki kočo oskrbuje, jo je sicer že jeseni oskrbelo z vsem potrebnim, toda ker vedno še kaj zmanjka, so se obrnili na pomoč v Lesce, kjer so za poskus pokazali razumevanje. Ali bomo tudi pri nas končno dobili posnemovalce Geigerja in njegovih naslednikov?
Kako je tovrstna letalska služba razširjena v Švici, nazorno ilustrira časopisni odrezek, ki nam ga je poslala švicarska ambasada. V Semedanu so sklicali seminar za letalsko gorsko službo. Javilo se je 9 pilotov in 8 pomočnikov, ki to delo že opravljajo!

Titova štafeta tudi z Jalovca
Gorenjski gorniki so tudi letos organizirali Titovo štafeto z dveh vrhov. V nedeljo so ponesli štafetno palico z vrha Triglava, v torek pa naj bi jo še z Jalovca. Toda nevaren kložast sneg v ozebniku in pršni plazovi, ki so se usipali s sten, so jim preprečili vzpon na vrh. Začetek štafete je bil zato pod ozebnikom, kjer je iz rok načelnika AO Martuljek prevzel palico rateški olimpijec in gornik Mlinar. Pri karavli v Tamarju so palico predali graničarjem, ki so jo ponesli do Rateč, v sredo pa sta se s Triglavsko združili v Mojstrani.

Koordinacija med alpinisti
Vse bolj se kaže težnja, da bi prišlo do koordinacijskih teles tudi med AO še najbolj pa je to vprašanje aktualno v gornjesavski dolini. AO Martuljek, Mojstrana, Jesenice in Radovljica imajo namreč veliko stičnih točk, obenem pa tudi mnogo možnosti. Z dobrim sodelovanjem bi lahko vzbudili zanimanje za alpinizem v Kranjski gori, na Javorniku in morda še kje. Tudi pomoč PD v soški dolini (v Bovcu ima patronat AO Mojstrana) bi bila lahko uspešnejša. Prevzeli bi neštete akcije, ki jih vodijo zdaj iz Ljubljane. Toda ali bodo našli primerno osebo, ki bi prevzela to odgovorno in težko nalogo?

Za 1. maj v Paklenico
Zbor alpinistov v kanjonu Velike Paklenice za prvomajske praznike je že davno postal tradicionalen. Letos pa so obljubili udeležbo še alpinisti iz Makedonije ter iz Avstrije (Gradec). Velika prednost tabora je v izredni legi (uro in pol hoda) pestri paleti plezalnih smeri (od I do VI) in odlični skali, ter v obilici vodniške literature. Dobi se »Alpinistični vodič« Z. Smerketa, mali vodnik za Anič Kuk in Čuk S. Giliča, KA Hrvaške pa vsako leto pripravi še poseben ciklostiran prospekt.

Zdravniški pregledi
Že nekajkrat je bilo poudarjeno, da bi alpinisti morali imeti redne zdravniške preglede, tako kot drugi športniki. Za letos je znan le AO Kozjak iz Maribora, ki jih je že pripravil v športni ambulanti Dispanzerja za medicino dela Zdravstvenega doma Maribor. Ali bodo našli posnemovalce?

Švedi tudi v Ande
Čeprav o švedskem alpinizmu ni veliko slišati, se letos resno pripravljajo na odpravo v Ande. Njihov cilj je Jirischanca, za trening pa so si izbrali Horungan v Norveški (cilje hrvaške odprave leta 1964).

  25.04.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti