Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.04.1969

Delo, Šport: ... XX. mednarodni alpinistični smuk

Ski Club Torino je PZS poslal vabilo na »XX. Rally Sci alpinistico internazionale«, ki ga organizirata planinski zvezi Italije in Francije, Švice, Španije in Avstrije največji preizkus v visokogorskem smuku v Evropi, na katerem bodo sodelovale ekipe iz Italije, Francije, Švice, Španije in Avstrije, žele pa si tudi sodelovanje Jugoslavije. Tekmovanje bo v Val di Sise in bo trajalo 3 dni.

ČSSR - moderna GRS
Čeprav je že dolgo znano, da je GRS v ČSSR zelo moderno in dobro organizirana, je v zadnjem času še bolj napredovala. Dobili so poseben helikopter, ki je stacioniran v Popradu, pred formiranjem pa je tudi posebna lavinska služba, ki že sedaj daje vsak petek točna poročila in napotke turistom. V glavni postaji GRS Slovaške - Starem Smokovcu imajo npr. svoj velik dom, v katerem stalno dežura ekipa profesionalnih reševalcev s telegrafistom in šoferjem.

Piz Corvatsch
V bližini St. Moritza se dviga 3450 m visoki Piz Corvatsch. Nanj sta se 2. marca 1849 kot prva povzpela Saratz in Mark. Mark je na ta vzpon vzel s seboj tudi smuči in je v sestopu opravil že tiste čase edinstven smuk.
Danes je na teh področjih obilo vlečnic in turisti vzpon lahko opravijo v 15. minutah. Proge so skozi vse leto odlično vzdrževane in na njih deluje tudi ena najbolj znanih poletnih smučarskih šol, kjer poučujejo tudi smuko na kratkih, polmetrskih ledeniških smučeh.

7 prvih pristopov v Hoggarju
Alpinistična odprava iz Liberca (ČSSR), ki je februarja odpotovala v Hoggar - Sahara z novimi vozili škoda 708, se je domov vrnila z lepimi uspehi. Opravili so sedem prvih pristopov na vrhove in nekaj težjih plezalnih vzponov, med katerimi je posebno pomemben vzpon po severnem stebru Iharena.

Zbor gorskih reševalcev
Po sklepu komisije za GRS pri PZS sklicuje njen načelnik Bine Vengust v soboto ob 10. uri na Šmarjetni gori nad Kranjem redni letni zbor slovenskih gorskih reševalcev. Na njem imajo pravico sodelovati delegati vseh postaj in člani komisije za GRS.
Zbor bo obravnaval poročilo o delu komisije in izvolil novo vodstvo

Uspeh poljskih alpinistov
Kakor smo že poročali, so konec februarja pričeli italijanski alpinisti prvenstveni vzpon v jugozahodni steni Scotonija. Ob prvem poskusu zaradi vremenskega preobrata niso prišli na vrh. V začetku marca pa se je Brunu Menardiju, Diegu Valleferru in Francu Dollagu vzpon posrečil. Smer so imenovali po Ivanu Diboni, ki se je septembra ponesrečil v Cinah. Visoka je 630 m in ima na začetku oceno VI, nato sledi 180 m visok pas VI+, v vršnem delu pa so težave V in V+.
Že drugi dan pomladi se je na prvo ponovitev odpravila naveza petih poljskih alpinistov. Eden je kmalu odstopil zaradi bolečin v nogi, dva sta se nekoliko višje ustrašila težav, nadaljevala sta le Andrzey Mrez (27) in Janos Kutczab (32). Kljub slabemu vremenu, ki ju je zajelo že v drugem bivaku sta smer kot prva ponovila v šestih dneh (od 22. do 26. III.). Italijanski časopisi so poljskemu vzponu posvetili veliko pozornost, pri čemer niso pozabili omeniti, da so vsi široko razgledani in veliki ljubitelji gora.

Slabo vreme v Prokletijah
Slabo vreme je motilo zimski tabor PSS Srbije v Prokletijah že od vsega začetka. Najprej je odpovedala udeležbo tretjina prijavljenih, tako da se je tabora udeležilo le 11 članov iz Beograda in 2 iz Niša. Na terenu pa jih je pričakal močan jugo z mehkim snegom in številnimi plazovi. Tri naveze so se vseeno odločile za prečenje masiva od Vezirove Brade do Južnega vrha Karanfila, prišle pa niso dalj kot do Malega Podgojsa, nato so morali sestopiti v dolino Ropojana. Šele malo pred koncem tabora so opravili skupinski vzpon na Volušnico, za konec pa se jih je pet povzpelo še na Maja Popadij.

Vabilo v ENSO
Planinska zveza Jugoslavije jo znova dobila vabilo na eno najpomembnejših srečanj alpinistov - mednarodni tabor v ENSI (L'Ecole Nationale de Ski et Alpinisme) Chamonix. Tako kot vsaki dve leti sta tudi letos vabljena dva alpinista, tabor pa bo od 7. do 26. julija.

 

  04.04.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti