Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.01.1969

Delo, Šport: ... Prečenje Karnijskih Alp

Prečenje približno 200 km dolgega grebena Karnijskih Alp se je srečno zaključilo v Trbižu. Kljub zelo težkim razmeram, temperatura je bila pogosto -25 stop. C, tako da jim je celo zmrznil plin, s katerim so greli in kuhali, odpovedali pa so tudi radijski sprejemniki, so vsi trije udeleženci zdravi in čili sestopili v dolino.

Novice z Antarktike
Ekspedicija Maurija in tovarišev, o kateri smo že poročali (je ena najdražjih doslej), je opravila že 6 prvenstvenih vzponov. Kar pa je še posebej zanimivo, je, da so odkrili ribje fosile in okamenel gozd. V kratkem sporočilu, ki ga je poslal vodja, pravi, da je temperatura kljub polarnemu poletju od -30 do -40 stop. C. Kljub temu pa se odlično počutijo, saj jih posebej zanje izdelane obleke dobro varujejo pred vetrom in mrazom. Ko so poslali sporočilo, so bili v Skottovi bazi, kjer so se alpinistom pridružili znanstveniki, vrniti pa se nameravajo šele februarja.

Vzponi in poskusi
Centralna smer v Z steni Planjave je bila letos pozimi še drugič preplezana. Vzpon sta 28. decembra opravila kamniška plezalca Bojan Pollak in Janez Kosec, ne da bi vedela za vzpon mariborske naveze.
Za novo leto so ljubljanski plezalci že drugič zaman poskušali preplezati »Rdečo zajedo« v Rakovi špici. Letos jih je slab sneg močno oviral že pri dostopu pa tudi v steni jim je prekrižal načrte, tako da so se morali vrniti.
Poskus kranjske naveze Bešter - Markič (11. t. m.), ki sta v Dolgem hrbtu poskusila prvič pozimi preplezati »Jubilejno smer«, se je končal že med dostopom. Plazovi in globok pršič jima niso pustili niti do stene.
Nekaj dni pred novim letom je naveza Mlač - Hutter opravila zimski vzpon po »Slovenski smeri« v severni steni Triglava.

Zimski pohodni tabor
Komisija za alpinizem PZS bo od 30 t. m. do 3. II. organizirala zimski pohodni tabor. Cilj je prečenje od Vršiča prek Luknje v Bohinj. Prijave navez, ki morajo biti sposobne za dolgo in naporno prečenje, mora potrditi načelnik AO, na PZS pa jih morajo poslati do 21. t. m. Udeležencem bo komisija prispevala po 80.- za hrano, po možnosti pa jih bo oskrbela tudi z manjkajočo opremo. Število udeležencev, ki jih bo vodil Lojze Golob je omejeno (20).

Tečaj za vodnike lavinskih psov preložen
Tečaj za vodnike lavinskih psov, ki bi moral biti od 23. do 26. t. m. bo šele od 31. t. m. do 2. II. v Valvazorjevem domu pod Stolom. Za zaključek je predviden tudi vzpon na Stol.


Obisk tujih alpinistov
Tudi za letošnje leto je več navez in skupin tujih alpinistov neuradno napovedalo prihod v naše gore. Že pozimi pridejo alpinisti iz Poljske, poleti pa zopet alpinisti iz NDR in ČSSR. Čeprav za enkrat med njimi ni znanih imen, bodo prav gotovo poskusili tudi kak prvenstven vzpon, saj sedaj naše gore že dobro poznajo.

Dežurni reševalci na Krvavcu
Postaja GRS Kranj, ki skrbi tudi za dežurno službo na smučiščih Krvavca, je morala doslej že 23-krat posredovati. Največ ponesrečencev si je zlomilo nogo, kot pogosten vzrok pa so ugotovili trčenje. Reševalci, ki dežurajo tudi med tednom, ponesrečencem nudijo prvo pomoč in jih transportirajo v dolino.

Plačilo švicarskega računa
V nekaj dneh bo plačan račun za reševanje zakoncev Ščetinin iz Piz Badile. Denar so zbrali člani APD, približno 5.000.- din sta prispevala rešenca sama, enak znesek pa bo prispevalo podjetje, kjer je v službi ing. Rakuša (ki je že lani moral plačati celoten znesek - 30.800.-, ker je garantiral plačilo), ostanek pa je prispevala PZS iz »sklada za plačilo reševanj v tujih gorah«.

Elanova pomoč GRS
Tovarna športne opreme Elan je ponudila komisiji za GRS popust pri nabavi smučarske opreme za 50 - 60 reševalcev. Popust velja za nabavo smuči in palic (30%), ter vezi (10%). Komisija bo izdelala seznam opravičencev, ki bodo nato nakup opravili sami s potrjeno izkaznico GRS.

Vedno več gorniških filmov
Med tem, ko med filmskimi podjetji ni in ni zanimanja za filme o gorah in gornikih, je med amaterji zanje vedno večje zanimanje. V zadnjem času prednjačijo Jeseničani. Mladi filmski amater Janez Horvat je že lani posnel kratkometražni film SAM Z GORAMI (s Klavdijem Mlekužem), ki je bil na mnogih mestih zelo ugodno sprejet. Letos bo po scenariju Uroša Župančiča posnel nov filmski zapis o delu gorskih reševalcev, lavinskih psov in njihovih varovancev. Drugi film pripravlja Tone Žagar s soplezalcem Milanom Filejem (Zakaj hodimo v gore). Vse filme financirajo avtorji sami, deloma pa jim bodo pomagali tudi AO in GRS Jesenice ter iniciator teh akcij - občinski svet Ljudske tehnike.
Tudi v krogih foto-kluba PZS želijo snemati, tako bo morda že kmalu uresničljiva tudi dolgoletna želja - organizirati kratek pregledni festival amaterskega planinskega filma.

  24.01.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti