Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.01.1969

Delo, Šport: ... Za boljše sodelovanje

Upravi za civilni letalski promet Avstrije in Jugoslavije sta pred kratkim podpisali sporazum, ki omogoča nemoteno letalsko posredovanje v primeru potreb gorskih reševalnih služb. Kakor je obvestila mednarodna reševalna organizacija – IKAR, je potrebno prelet naše meje javiti pol ure pred poletom (na kontrolo letenja v Zagreb ali Beograd), za prelet avstrijske meje pa se vse formalnosti urede med preletom.
Ker je naša GRS lansko leto znova dobila zagotovilo avstrijske reševalne organizacije, da bo brezplačno posredovala kadar bo potrebno, se s tem odpirajo še večje možnosti za uporabo letal in helikopterjev. Znano je, da pri nas še vedno nimamo primernih aparatov, ki bi bili dovolj blizu gora.

Kdo je krivec?
Ljubljanski alpinisti, ki so na prvi zimski dan obiskali Kokrsko sedlo, so bili neljubo presenečeni. Zimska soba, ki je namenjena prenočevanju v času, ko je koča zaprta, je bila polna snega, vrata pa odprta. Čeprav so jo očistili kolikor se je dalo in v njej zakurili, letošnjo zimo prav gotovo ne bo več nikoli popolnoma suha.
Ali ne bi bilo prav, da bi tiste, ki ne spoštujejo gorniških običajev in zaradi malomarnosti lahko celo povzroče težje poškodbe drugim, kdaj pa kdaj poklicali na odgovornost? Prav gotovo se bi namreč našel način, da bi lahko ob pravočasnem javljanju takih prestopkov našli krivce.

Nanda Devi in Nanga Parbat
Program češkoslovaških alpinistov za leto 1969 počasi dobiva dokončno podobo. Iz Ostrave je že odpotovala lokalna odprava v Ande, ki se bo poskusila z Aconcaquo in še nekaterimi šesttisočaki. V Hoggar bodo v kratkem odpotovali alpinisti iz Liberca. Organizacija tega mesta pa pripravlja tudi odpravo na področje NANDA DEVI, ki je bilo v prvem načrtu naše I. JAHO. Še bolj zanimiva bo druga himalajska odprava, katere cilj je znan šele v zadnjem času. To je slovaška odprava na NANGA PARBAT, na katerega je prvi stopil znani Herman Buhl. Dve nadaljnji odpravi bosta potovali v Turčijo. Njun cilj je Elburs in gore na meji Turčija - Iran.
Marsikoga, ki ne pozna zadnjih uspehov češkoslovaških alpinistov, čudi taka aktivnost. Dolgo časa niso imeli možnosti, toda tista področja, ki so jim bila na voljo, so dobro izkoristili. Opravili so nekaj izrednih vzponov v Kavkazu in Alpah ter temeljito obdelali domače gore poleti in pozimi.  Zanimivi so tudi lanski uspehi: prvi vzpon prek »Mrtvaškega prta« (v celoti) v Grandes Jorasses, ponovitev direttissime v Grand Capucinu (preplezane 1968) in vzpon prek S stene Eigerja (Oldrich Gult in Harry Rost, 5 dni). Alpinisti iz Žiline v Pamirju (SZ) sicer niso uspeli priti na Pik Komunizma, toda stopili so na Pik Pravda (6400 m), po prvenstveni smeri (V b) in Pik Rossijo (6852 m), prav tako po novi smeri. Dve odpravi na Spitzberge (vzhodno in zahodno od Ny Alesunda) sta med katerimi je bilo tudi 22 prvenstvenih. V Araratu (SZ raz) so opravili prvenstveni vzpon prek 1500 m visoke stene, ki so ga ocenili s III-IV v ledu in skali in ga imenovali »Češki steber«, itd.

  03.01.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti