Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žalna svečanost vrh Škrlatice

Slovenski narod (1934): V soboto popoldne so se napotili v Vrata člani jeseniške »Skale« ...

... in SK Bratstva Ravhekar Tomaž, Lukman Pavel, More Andrej in Smolej Slavko z namenom, da iz Vrat naskočijo naslednji dan veličastno Škrlatico, da na njej polože prisego vernosti in zvestobe Nj. Vel. kralju Petru na dan, ko so po vsej državi prisegali športniki zvestoba novemu kralju in da obenem polože pred križ venec vsem žrtvam planin za praznik Vseh svetih.
Skupina plezalcev je krenila v nedeljo zjutraj ob 2. iz Aljaževega doma v Vratih,
da ob svitu dneva naskoči drugi najvišji vrh Julijskih Alp. V jutranji zori so žareli ponosni vrhovi naših gora, ko so začeli, opremljeni z vrvjo, cepini in derezami so plezali in dospeli so po 12urni naporni in sila nevarni hoji na vrh. Skoraj vsako stopinjo so morali v stenah izsekati v sneg in led in morali gaziti sneg, ker pred njimi v novem snegu še nihče na prišel na vrh.

Na vrhu križa so razobesili 3 metre dolgo in 80 cm široko črno zastavo, na kateri se blesti bel napis »Čuvajmo Jugoslavijo!« V spominsko knjigo pa so zapisali, da so v počastitev spomina na pokojnega kralja Aleksandra I. ter dokazi vernosti in zvestobe Nj. Vel. kralju Petru II. izobesili zastavo na vrhu Škrlatice ter spodaj napisali še naslednje vrstice: Pozdravljen v tugi naš očak Triglav, povej jim tam, ponosnih bomo glav branili domovino. Čuvamo Jugoslavijo! Ob vznožju velikega križa pa so položili lep venec v spomin vsem žrtvam naših planin.

Z vrha Škrlatice se dobro vidi, kako vihra črna zastava na Aljaževem stolpu vrh Triglava. S tem drznim činom so jeseniški alpinisti na lep način dokazali domovinski čut ter počastili spomin velikega vladarja in poudarili vdanost in zvestobo novemu kralju Nj. Vel. Petru II. Zastave na vrhu Triglava, Črne prsti in Brane v Kamniških planinah so dobile v zastavi, ki plapola na vrhu veličastne Škrlatice, vredno posestrimo, ker skupno oznanjajo svetu globoko vdanost do vladarja in veliko ljubezen sinov planin do lepe domovine.

Slovenski narod, 31. oktober 1934

 31.10.1934

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45955

Novosti