Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.10.1968

Delo, Šport: ... Nesreča Maurija 

Naveza Enrico Mauri - Mirko Minuzzo je bila letos ena najbolj aktivnih v Italiji (Civetta, Capucin). Za konec sta hotela opraviti še en izreden podvig, preplezati Zmuttov nos v Matterhornu. Smer sta si zamislila kot direttissimo, desno od Bonattijeve smeri (1965).
Za vzpon sta se odlično pripravila, kar je sploh njuna navada. Po temeljitem študiju stene sta se vanjo podala z 80 kg opreme, in navezo Albertino - Patrile, ki naj bi jima bila v pomoč. Toda nista računala na poslabšanje vremena. Še istega dne jih je zakrila megla in ker so v koči Hörnli pustili radioaparate, opazovalci v dolini niso mogli ugotoviti, kako napredujejo. Šele naslednjega dne so izvedeli za nesrečo. Ponoči, med neurjem je plaz kamenja zasul alpiniste in težko poškodoval Maurija. Na roki mu je odtrgalo dva prsta in na nadaljevanje seveda ni bilo misliti. Tovariši so ga spustili iz stene in problem Zmuttovega nosu bo moral počakati vsaj naslednjega leta.

Obisk Zahodnih Julijcev
Majhna skupina koroških in štajerskih alpinistov je pred dnevi obiskala skupino Montaža. Iz koče Pellerini so obiskali steno »Gamsje matere« in preplezali smer Konjiči - Fabjan (IV-V, 7 ur, Škerbinek -Vojka Rek - Prinčič).

Popravek o solo vzponih
Marjan Hutter, o katerem smo poročali, da je opravil solo vzpona po Rumeni zajedi in Kamniški smeri v Štruci, je povedal, da je opravil le drugi vzpon, na prvega doslej pa niti ni pomislil. Korigiral je tudi vest o novem svedrovcu, blizu zlomljenega klina je namreč zabil le mali specialni klin, s čemer je mesto postalo zopet prehodno.

II. JAOH ne bo prihodnje leto
UO APD, kateremu je PZS zaupala organizacijo II. jugoslovanske odprave v Hindukuš 1969, je na zadnji seji sprejel sklep, da od priprav zaenkrat odstopa. V teku je namreč nabiralna akcija za kritje gorsko reševalnih stroškov v tujini in bi bilo nedopustno hkrati iskati sredstva za novo odpravo v tuje gore.

Vzponi v domačih stenah
V soboto se je v Tamarju zbralo toliko alpinistov kot že dolgo ne. Čeprav se naslednjega dne niso vsi podali na vzpone, so vseeno odmevali udarci kladiv skoro iz vseh sten. Najbolj zanimiv vzpon sta opravila Mitja Košir (Jesenice) in Vlado Šlambergar, ki sta ponovila spodnji del malo obiskane grape med Travnikom in Šitami. Izstopila sta po Tschadovi smeri.
Živahno je bilo tudi v dolini Kamniške Bistrice. Kamniška smer v Štruci je zopet doživela dve ponovitvi (Šoštarič - Globokar in Srečnik - Bace), plezali pa so tudi v Dolgem hrbtu (Jubilejno smer) in Kalški gori, ter še nekaterih drugih stenah.

Zbor alpinistov
V novembru je na programu več prireditev, na katerih se že po tradiciji zbere veliko število alpinistov. Vremenske prilike namreč navadno ne dopuščajo več težjih vzponov, pretekla sezona pa nudi neizčrpen vir za razgovor. Prva tovrstna prireditev bo 2. novembra v Tamarju. Akademski alpinistični odsek bo pripravil svoj tradicionalni »sprejem« v alpinistični odsek in zaključek plezalne sezone. Naslednjo nedeljo bo na Vršiču zbor alpinistov v organizaciji komisije za alpinizem PZS, konec meseca pa bo še srečanje koroških in štajerskih alpinistov na Peci.

Novice iz Italije
Pod severno steno Monte Rose so odprli novo planinsko postojanko imenovano »Barba Ferrero«. Koča leži na višini 2300 m in bo dobrodošla tudi alpinistom.
»Novi vodič doline Aosta« je naslov knjigi, ki je izšla izpod peresa Renata Willieua. Na 270 straneh je popoln opis vseh »tur«, ki se začenjajo v dolini Aoste, ilustrirana pa je s številnimi barvnimi fotografijami in ima tudi vse potrebne karte in skice.

Zanimivo predavanje
Planinci iz Beljaka so posredovali zanimivo vabilo - pridite v sredo 30. X. na predavanje Reinholda Messnerja. Predavanje bo v mestni hiši ob 20. uri, znani alpinist in predavatelj pa bo orisal svojo pot (od Fermede do Walkerja) in kritično ocenil odnos do planinstva. Zopet nov korak k poglabljanju stikov!

Nova vplačila v sklad
Na račun 501-746-9-5/1 so se nabrali že prvi prispevki podjetij in posameznikov. Komunalni zavod za socialno zavarovanje je nakazal 2.500.-din , Bombažna predilnica in tkalnica Tržič 1.000.-din, PD Medvode 400.-din, Ljubljanske mlekarne 200.-din, Tomaž Banovec 200.-din, Aleš Kunaver 250.-din, Pavel Kunaver pa še 50.-din. Saldo sklada, je sedaj 9.650.-din.

  25.10.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti