Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.10.1968

Delo, Šport: ... Akcija zbiranja

Prvi, ki se je odzval pozivu PZS za prispevke v SKLAD ZA GORSKOREŠEVALNE STROŠKE V TUJIH GORAH je bil znani planinec in reševalec iz Bovca Boris Ostan. Za sklad, v katerega je prva vplačala PZS in sicer 5000.- din in ima številko žiro računa 501-746-9-5/1 pa je veliko zanimanje tudi med drugimi planinci in organizacijami.
Še pred uradno zbiralno akcijo pa so člani APD in prijatelji zakoncev Ščetinin pričeli med seboj pod geslom »prijatelj - prijatelju« podobno zbiranje na računu 501-620-7-72000-43300. Do sedaj so zbrali 6.530.- din, kar bo vsekakor dobrodošlo pri plačilu računa, ki znaša 30.500.- din. Alpinisti iz Beograda pa so javili, da so tudi že zbrali 1300.- din.

Zanimivi ponovitvi
Branko Komac in Boris Krivic (Lj. Matica) sta v soboto in nedeljo opravila dva zanimiva vzpona iz doline Pišnice. Najprej sta opravila drugo ponovitev Juvanove grape med Škrlatico in Rakovo špico, nato pa sta ponovila se Arihovo smer v Rakovi špici.

Odmevi z gora
Vsako nedeljo ob 14.45 je na II. programu Radia petnajst minutna oddaja pod naslovom »Odmevi z gora«, ki jo ureja prof. Marijan Krišelj. Čeprav je to za planince zelo neugoden čas, jo radi poslušajo. Zadnji dve nedelji v tem mesecu bosta na programu dve zelo zanimivi oddaji. Najprej bo četrto nadaljevanje »Spominov« znanega kamniškega reševalca Pavleta Kemperla, nato pa še oris odprave v Hindukuš 1968, ki ga je pripravil Mikec Drašler.

Skala UIAA
Zadnja številka znane alpinistične revije »Alpinismus« je obravnavala ocenjevanje plezalnih vzponov in njih shematski prikaz, kakršnega naj bi po posredovanju mednarodne alpske federacije UIAA upoštevali vsaj evropski plezalci, oziroma plezalci držav, včlanjenih v organizacijo. Na že znani zanimivi način so nanizane okoliščine, ki vplivajo na oceno, kar še posebej velja za tehnična mesta (A). Ne bi bilo napak, če bi se s temi definicijami seznanili tudi naši alpinisti.

Koroški alpinistični odsek
Koroški alpinistični odsek, ki združuje ljubitelje alpinizma na področju PD Črne, Mežice in Raven, je v letošnjem letu pokazal velik napredek. Štirje tečaji med katerimi je bil najdaljši na Okrešlju, so vzgojili 15 pripravnikov tako, da KAO sedaj šteje 12 članov in 28 pripravnikov. Udeležili so se tudi štirih alpinističnih smučarskih tekmovanj, sodelovali pri delu mladinskega odseka in kljub temu opravili še nad 260 plezalnih vzponov.
V letošnjem letu pripravljajo še srečanje koroških in štajerskih alpinistov, ki bo 29. novembra na Peci.

Alpinistično predavanje
Klavdij Mlekuž iz Mojstrane, ki je letos eden najbolj uspešnih plezalcev, je pripravil zanimivo predavanje o letošnjih uspehih mojstranških alpinistov. Prvo predavanje je imel za jeseniško planinsko publiko. S 250 barvnimi diapozitivi je prikazal vzpone v Črnem grabnu in po stebru Stenarja, v Waliških Alpah, skupini Mont Blanca in v Treh Cinah. Najbolj zanimiv je bil prikaz prvega slovenskega vzpona preko Walkerjevega stebra, ki ga je letos opravil skupaj s tovariši. S predavanjem bo Mlekuž še letos obiskal tudi druga planinska društva.

Akcija čiščenja
V soboto in nedeljo so se na Tojzlovem vrhu zbrali mladinci PD Kozjak Maribor za delovno akcijo. Markirali so pot Bresternica – Šobek - Tojzlov vrh - Križ in Kamnica - Šober. Obenem so območje obeh poti in okolico doma na Tojzlovem vrhu očistili odpadkov, ki so jih zapustili turisti med sezono. Uredili so tudi okolico spomenika padlemu partizanu - petošolcu Marjanu Korenu.

  18.10.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti