Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.09.1968

Delo, Šport: ... Žalosten spomin

V torek so v Kamniku pokopali Marjana Perčiča, mladega in perspektivnega plezalca AO Kamnik. Komaj 18 let je imel, toda gore in stene mu niso bile neznane. V domačih in tujih gorah je opravil že 38 plezalnih vzponov, med njimi tudi nekaj zelo kvalitetnih. Prvenstveno smer v Planjavi, ponovitev Rumene zajede, Glavo in Centralno smer v Planjavi, ozebnik Charlet - Simond v Centralnih Alpah in druge. Sestop po Whymperjevem ozebniku pa ni dokončal. Nekako 300 m pred iztekom ga je v spremstvu tovarišev pobral plaz in ga težko poškodovanega odložil šele na ledeniku. Po nesreči se vse do smrti ni več zavedel.
Tovariši, ki so ga pospremili na zadnji poti in vsa planinska javnost ga bo ohranila v spominu kot skromnega fanta, ki je imel kot alpinist vse pogoje, da se razvije v odličnega plezalca.

Vesti iz Turčije
Člani alpinistične odprave APD, ki se mudi v Turčiji, so se zadnjič oglasili iz Kayserija. Sporočajo, da so se srečno povzpeli na Ararat, pa tudi večino drugih nalog (odprava ima značaj ogledniške) so že opravili. V Ankari so bili pri predsedniku planinske organizacije Turčije, ki jim je dal obilo koristnih podatkov.
5. t. m. so bili pod Araratom, dan kasneje so se utaborili na višini 3300 m, 7. t. m. pa so po devetih urah vzpona dosegli vrh Ararata. Naslednjega dne so bili že spet v Dogubajazitu. Od tu so odšli po nasvetu predsednika PZ Turčije proti pogorju Ala - Dag v Taurusu. Kot pravijo je alpinistično izredno zanimiv najvišji vrh Demirkazikom (3756 m). Tu je še dovolj možnosti za prvenstvene vzpone, neobdelana je še celo severna stena najvišjega vrha.
Poročajo tudi, da doslej niso imeli še nikakih težav, ne z oblastmi in ne z vozili. V Ljubljano se bodo vrnili bržčas 22. t. m.

Nepal odpira vrata
Kakor se je izvedelo iz zanesljivih virov, bo Nepal prihodnje leto spet dovolil vstop alpinističnim odpravam. Ali se bodo uresničile želje naših alpinistov? Želje po Kangbačenu so namreč še vedno sveže in odhod za prihodnjo jesen ne bi bil nemogoč, seveda če bi bila na razpolago potrebna finančna sredstva.

Sprejem za mojstranške alpiniste
Predsednik občinske skupščine Jesenice je pred dnevi priredil sprejem za letos najuspešnejše alpiniste - Ažmana, Brojana, Koflerja in Mlekuža. S tem je dobil AO Mojstrana tudi družbeno priznanje, saj so bili na sprejemu zastopani vsi vidnejši predstavniki javnega in političnega življenja gornjesavske doline.

Iz sklada za kvaliteten šport
Planinska organizacija Slovenije je letos prvič dobila podporo tudi iz sklada za kvalitetni šport. Iz dotacije je komisija za alpinizem podprla naveze v pretekli zimi in odprave v tuja gorstva. Pozimi smo bili priče nekaterim izrednim vzponom (Čopov steber, Direktna v Štajerski Rinki, Gradišnikova v Planjavi, Igličeva, itd), poleti pa je bila tudi ponovitev drugega problema Alp - Walkerjevega stebra.

Lavinski psi na Triglavu
Pred dnevi je odšla z Jesenic v Triglavsko pogorje skupina reševalcev z lavinskimi psi. Skupina pod vodstvom Z. Ažmana se je napotila iz doline Vrat prek Praga na Kredarico. Od tu so nadaljevali prek Triglava do Tržaške koče na Doliču, kjer so prenočili. Naslednji dan so se vračali prek Hribaric in doline Sedmerih jezer ter Komne nazaj v dolino. Na vsej poti so se psi držali izredno dobro, saj so jih morali vodniki navezati na vrv samo dvakrat.

  20.09.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti