Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.09.1968

Delo, Šport: ... Račun za reševanje

Predno so se kamniški alpinisti (Humar, Koritnik in Malešič) vrnili domov, je iz Chamonixa že prišel račun za reševanje. Vsak od štirih Kamničanov, ki so zdrseli v Whymperjevem ozebniku, je dolžan v roku enega meseca plačati 279,95.- FF. Vsi štirje skupaj torej v našem denarju približno 2900 din.
Imeli so srečo, da je bilo reševanje izredno kratko. Helikopter je v prvem poletu prepeljal reševalce iz Chamonixa do mesta nesreče in na kočo Couvercael odpeljal Koritnika. Nato se je vrnil po Humarja in ga skupaj s Koritnikom in Malešičem, ki je med tem prišel na Couvercel sam, odpeljal v Chamonix. V tretjem preletu pa je helikopter prepeljal še najteže poškodovanega Marjana Perčiča, ki so ga med tem reševalci pripravili za transport. Skupaj je akcija trajala komaj dobrih 20 minut.
Vsi trije poškodovanci razen Perčiča so se vrnili domov že 28. avgusta, Perčič pa je še vedno na zdravljenju v Chamonixu.

Dvajset let tržiškega bivaka
Pred dvajsetimi leti (15. septembra) so tržiški alpinisti v severni steni Storžiča zgradili bivak, ki ga poznajo vsi plezalci v tej steni. V počastitev obletnice pripravlja AO Tržič v nedeljo skromno slovesnost na katero vabi vse ljubitelje gora in še posebej one, ki so bivak pomagali graditi. V soboto bo tovariško srečanje, v nedeljo ob 9. uri pa skupen odhod k bivaku. Bivak so za proslavo nekoliko prenovili, z razstreljevanjem pa so očistili žleb, po katerem se pride do njega.

Zvezni seminar GRS
20. in 21. t. m. bo v Žabljaku pod Durmitorjem zvezni seminar za člane GRS. Na seminarju, ki ga bodo vodili Stane Koblar, dr. Andrej Rožic in Marjan Salberger bodo obdelali tehniko reševanja in prvo pomoč, zato bo zelo dobrodošel vsem, ki nameravajo položiti izpit za inštruktorje GRS. Stroške bivanja petih reševalcev iz vsake republike bo krila PZJ, za druge pa republiška komisija.
21. t. m. bo v Žabljaku tudi sestanek zvezne komisije za GRS, na katerem bodo razpravljali o nekaterih važnih vprašanjih. Kako bo z učbenikom za reševalce, ker je že natisnjen (Sportska knjiga Zagreb) prevod Marinerjeve reševalne tehnike, zaradi množice napak povsem neuporaben? Kaj bo naša reševalna organizacija ukrenila za plačevanje reševanj naših alpinistov v tujih stenah?

Odprava ŠAO
Alpinisti iz Šoštanja in Velenja, združeni v Šaleškem alpinističnem odseku so bili v drugi polovici avgusta na odpravi v italijanskih Dolomitih (Tri Cine). Udeleženci odprave (Janez Bernard, Dani Kopušar, Dušan Kukovec, Bojan Menhart, Franc Pečevnik, Herman Pergovnik, Marjan Pusovnik in Janez Resnik) so opravili povprečno po štiri plezalne vzpone v različnih smereh. Ponovili so Dibonov raz, Rumeni raz, Steber Picolissimo, Puntafrido z juga, itd.

Grand DUC
V Verdonu je naveza treh Francozov in dveh Nemcev preplezala 320 m visoko steno Grand Duc, ki je znana po izredno krušljivem apnencu. Pred vzponom so računali, da bodo potrebovali 10 dni, toda izplezali so dan hitreje. Zopet smer, ki ima le malo opraviti s klasičnim alpinizmom.

Zaključek tabora v Grauzariji
V soboto je bil zaključen prvi plezalni tabor AO Trst. Skupno se ga je udeležilo 16 planincev in alpinistov, ki so opravili 32 plezalnih vzponov in 35 planinskih tur. V glavnem so plezali na južni strani Grauzerija, žal pa so stene razmeroma nizke in precej krušljive. Med opravljenimi vzponi je tudi prvenstvena smer v JV steni Anticimo Sud, ki sta jo 2. t. m. preplezala Viki Šoštarič in Vid Mesarič.

Alpinistični film
RTV Ljubljana pripravlja serijo 13 filmov o prirodnih lepotah Slovenije. Med njimi bo tudi film o Triglavu in alpinizmu. Vodja serije je Vladimir Koch, snemalec pa Črt Škodlar in Jože Mušič. V celotni seriji nastopata Jože Zupan, kot starejši premožni Anglež in Niko Goršič, kot njegov sin. Z letalom potujeta od ene znamenitosti k drugi in svoja potepanja končata v naših Julijcih.
V zadnjem, alpinističnem filmu seveda ne gre brez plezanja. Kot brat in sestra nastopita Mica Kavar in Andrej Kalar, ki plezata v Sfingi, Slovenski in Bavarski smeri. Večino plezalnih posnetkov, čeprav menda snemalec z njimi ni bil zadovoljen, so posneli pretekle dni. Najbolj se je seveda zavleklo snemanje v Sfingi. Oba plezalca sta v torek zvečer prispela do vstopa, pomožna ekipa ljubljanske GRS pa jim je z vrha Sfinge spustila opremo. Naslednjega dne sta se povzpela nekako do Giljotine, z vrha pa se je nad njiju spustil Črt Škodlar in ju posnel. Po spustu na vstopne police so oba plezalca z vitlom potegnili na rob stene.

Odprava v Turčijo
O odpravi APD v Turčijo še ni točnih vesti. Če so pravilno razdelili pot, se bi morali že 7. ali 8. t. m. povzpeti na Ararat in biti sedaj že v Taurusu. V Ljubljano se bodo vrnili predvidoma 22. t. m.

  13.09.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti