Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.08.1968

Delo, Šport: ... Tabor SPD Trst v Karnijskih Alpah

Od 1. do 8. septembra bo na Creti Garuzariji v Karnijskih Alpah prvi planinsko - alpinistični tabor Slovenskega planinskega društva Trst. Organiziral ga bo ob pomoči PZS tržaški alpinistični odsek, kot gostje pa bodo sodelovali tudi naši alpinisti. Pričakujejo tudi srečanje z alpinisti iz Vidma, ki so jih povabili na zaključek.
Skupina Sernio - Grauzarija, ki leži med dolinama Chiarso in Aupo, ter sega od Tolmezza do prelaza Forca Griffon, je za alpinista od vseh Karnijskih Alp še najbolj zanimiva. Že pred prvo svetovno vojno so v njej veliko plezali (Napoleone Cozzi, Tullio Cepich), še bolj pa med obema vojnama, ko so Giovanni Cantoni, Celso Gilberti, Oscar Soravito, Dionisio Ferruglio in drugi, izpeljali nekaj drznih smeri. Za zaključek pa so letos spomladi Videmčani preplezali še značilno streho Sfinge, ki pa je še niso ponovili.
Zelo lepo izhodišče za tamkajšnje vrhove in stene je leta 1963 postavljena koča Grauzaria (1230 m), ki je tudi zelo lahko dostopna. Iz Moggia Udinese (med Vidmom in Pontebbo) vodi do hudournika Flop 10 km makadamske ceste, nato pa je potrebno še eno uro pešačiti.
Taboru, ki je v glavnem namenjen mladim plezalcem iz letošnje alpinistične šole, so posvetili četrto številko Biltena AO SPD Trst. Razen orisa skupine Sernio Grauzarija in vabila na tabor, je v njej tudi nekaj prevodov značilnih plezalnih smeri, da se bodo lahko udeleženci iz Slovenije z njimi seznanili že doma.

Vabilo avstrijske GRS
Planinska zveza Slovenije je od avstrijske Gorske reševalne službe v Celovcu prejela vabilo na ledeniški tečaj, ki bo od 15. do 22. septembra v Oberwalder koči pod Grossglocknerjem. Tečaja se bodo udeležili verjetno trije naši reševalci.

Odhod v turške gore
V petek popoldan bo krenila na pot odprava Akademskega planinskega društva, ki je namenjena v gore Turčije. Janez Aljančič, Joco Balant, Franc Jeromen in Rudi Rajar bodo odpotovali z dvema avtomobiloma (Austin 1300 in Fiat 750), na poti pa bodo predvidoma okoli 25 dni. Skozi Bolgarijo nameravajo v osmih dneh doseči Dogubayazit (okoli 3400 km) in se za začetek povzpeti na Ararat, za katerega pa imajo predvidene le tri dni. Iz njegovega vznožja se bodo preselili v Djano (1300 km), ki bo izhodišče za glavni cilj odprave - spoznati Taurus in proučiti možnosti za bodoče obiske. Med bivanjem v gorah bodo seveda tudi navezali stike s turškimi alpinisti, ki jih pismeno ni bilo možno vzpostavil. Ves čas pa bodo tudi pridno fotografirali, ker nameravajo ob povratku za ljubitelje gora pripraviti več predavanj.

Prvenstveni vzponi
Franci Ekar in Tomaž Jamnik sta 26. t. m. preplezala novo smer v severni steni Kranjske Rinke. Višino stene je 250 m, ocena smeri pa III.
Z zamudo smo izvedeli tudi za tri prvenstvene smeri, preplezane prejšnji mesec. Joco Balant in Janez Aljančič sta v skrajno levem delu Nad Šitom glave preplezala Kaminsko smer (200 m, II-III, z enim mestom IV, čas plezanja 2 ure), Boris Krivic in Branko Komac sta 21. 7. preplezala smer po polici, ki leži še nad smerjo Zgornja polica. Ocenila sta jo s III-IV, mestoma V in A 2 (7 ur). Dan za tem sta preplezala še Zajedo v Veliki Mojstrovki (levo od Uroševih kaminov). Njena ocena je V, A 1, čas plezanja pa 5 ur.

Diretissima še neponovljena
Novice o I. ponovitvi Diretissime v Stenarju so bile preuranjene. Košir in Hlade namreč zaradi slabega vremena nista niti vstopila. Res pa je, da na ponovitev že nekaj časa računa precej navez.

Razne ponovitve
Plezalci iz NDR (Berlin), ki so se pri nas mudili od 6. do 18. t. m. so v Julijskih Alpah kljub slabemu vremenu opravili nekaj zanimivih vzponov. V Triglavu so preplezali Dolgo nemško smer, Skalaško z Ladjo in Prusik - Szalayevo, v Špiku Direktno in Skalaško, v Jalovcu SZ greben in v Travniku Aschenbrennerjevo. Ta vzpon sta izvedla Kirchner in Potyka (16. in 17. 8.) v 11 urah in kot izgleda v originalni smeri (brez prečenja z Varianto, kakor so po zrušenju luske plezale vse naveze). Ženska naveza Vida Strašek (AAO) in Jožica Antologa (AO Celje) je 8. t. m. ponovila Bohinjsko smer v Triglavu.
V soboto 17. t. m. pa je Slovenska smer v Triglavu doživela enega največjih obiskov. Naenkrat je bilo v njej kar 15 (petnajst) navez.

Novice iz češkoslovaškega alpinizma
Kakor so povedali naši plezalci, ki so se mudili v Chamonixu, je istočasno, ko so naše tri naveze preplezale Walkerjev steber v Grand Jorassu, češkoslovaška naveza v treh dneh preplezala prosluli »Mrtvaški prt« v isti steni. To je prva ponovitev in obenem letni prvenstveni vzpon. Skoraj istočasno pa sta se v masivu Mt. Blanca smrtno ponesrečila ing. Vladimir Mlčouch in Peter Janoš. Prvi je bil njihov reprezentant in je dobro poznal tudi naše gore.
Začetkom poletja je v Pamir, na najvišjo goro SZ - Pik Komunizma (7495 m) odpotovala češkoslovaška alpinistična odprava, ki jo vodi Slavomir Chmela. Do Moskve je potovala z motorji »Jawa 90 cross«, od tu dalje z vlakom, iz Dušambe na ledenik pod vrhom pa s helikopterjem. Vrnili se bodo na enak način.

  30.08.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti