Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.06.1968

Delo, Šport: ... Pred sezono

Vsako leto se v nas ob tem času vzbudi želja po gorah. Fantazija nas vodi v oddaljene kraje, sili nas na težko dosegljive vrhove - tuje vrhove, ki se nam zdijo mikavnejši in lepši od naših. Ubogi planinec, kam hitiš? Ali si pozabil na naše domače gore? Zdijo se ti morda preskromne in morda vsakdanje ter nevredne, da bi se trudil v njihovih stenah. Vendar vedi, da se tujci zanimajo zanje, jih odkrivajo, vzljubljajo in osvajajo. Sramuj se! Rezijska, Terska in dolina Mrzlega potoka te še vedno čakajo in vrhovi, ki jih obdajajo, bodo zažareli v veselju, ko bodo ponovno slišali govorico, na katero so že skoraj pozabili.
To je uvodna misel v tretjo številko biltena, ki ga izdaja alpinistični odsek Slovenskega planinskega društva v Trstu. Ali je ne bi lahko prenesli tudi v naše kraje, vsaj z veljavnostjo za stene v ostali Jugoslaviji, kjer se že nekaj let zelo pogosto sliši češka, nemška in še marsikatera druga beseda, le slovenska ne. Precej naših alpinistov se lahko pohvali, da dobro poznajo Chamoniške gore, okoli 40 jih je že bilo v zadnjih štirih letih v Kavkazu in koliko jih je bilo v Durmitorju, Prokletijah ...?

Za Kavkaz ni zanimanja
Kakor je videti neverjetna ta trditev, toliko bolj jo potrjuje letošnji izbor za odpravo v Cei. Za vodjo se ni kljub uradnemu razpisu javil nihče in je zato UO PZS na svoji zadnji seji iz svojih vrst izbral Toneta Bučarja. Alpinistov pa se je javilo vsega 10 - Franc Bauman (Kamnik), Peter Gross, Marjan Manfreda, Bine Mlač, Zmago Medved, Viki Uhan (Lj. Matica), Zvone Miklič, Niko Bernard (Jesenice) in Rihard Salberger ter Jože Rožič (Tržič), tako da bi bila komaj lahko ena sama rezerva, če ne bi Univerza na svoje stroške prijavila tudi dr. Andreja Martinčiča kot znanstvenega sodelavca. Sestava odprave zaradi nekaterih sprememb še ni dokončna.

Mednarodni alpinistični tabor
V soboto se bodo zbrali v Ljubljani alpinisti iz večine evropskih alpskih dežel, da skupaj z našima dvema navezama (zakonca Ščetinin in Lojze Golob ter Silvo Jošt) odpotujejo na Okrešelj ter kasneje še v Tamar in Vrata, čeprav v zadnjem času vreme vzponom ni naklonjeno, upamo, da se bodo pri nas dobro počutili in da bodo odnesli prijetne vtise o naših gorah in naši planinski organizaciji.

Alpinistična šola
Alpinistična vzgoja je v tujini velikokrat vezana na turizem in je pri tem celo komercialna. Pred kratkim so npr. italijanski časopisi objavili vabilo v alpinistično šolo s centrom v koči Monzino v Val Veny (področje Mt. Blanca), ki deluje že tri leta. Traja 9 dni, njena cena pa je 75.000 lir. Namenjena je v glavnem mladini (14 - 25 let), čeprav sprejema tudi starejše, poslužuje pa se najsodobnejših metod (filmi, diapredavanja). Vaditeljev je 20 in so v glavnem gorski vodniki iz Courmayerja. Zanimivo je tudi to, da organizator reklamira tudi prvovrstno oskrbo, mednarodno telefonsko zvezo in srečanja z najboljšimi alpinisti.

O fiziologiji aklimatizacije
Komisiji za alpinizem je uspelo, da je razmnožila že drugo poglavje gradiva za inštruktorje alpinizma. Poglavje ima naslov »O fiziologiji aklimatizacije na velike višine, fiziologiji prehrane in treninga alpinistov«, napisala pa ga je dr. Biba Klinar. V kratkem pa lahko pričakujemo še zapis o varovanju in tehnologiji alpinistične opreme, ki ga je že pripravil ing. Stane Jurca.
Gradivo bo razmnoženo v 50 izvodih in bo služilo bodočim inštruktorjem za pripravo na izpit in za vodenje alpinističnih šol.

Solo vzpon
V nedeljo je Kamniške Alpe obiskalo precejšnje število alpinistov in udeležencev alpinističnih šol. Žal vreme ni dopuščalo posebnih vzponov in je bilo obiskanih le nekaj smeri v Planjavi.
Le Silvo Jošt se ni zbal slabega vremena. Vstopil je v Direktno smer Štajerske Rinke z namenom, da iz nje pobere opremo, ki je v njej ostala od zimskega vzpona. Ko pa je bil dve dolžini vrvi visoko, se je odločil, da vzpon dokonča kljub temu, da je bil brez tovariša. Plezal je kljub dežju manj kot 3 ure. To je letos vsekakor edinstven podvig samohodca.

Avstrijci v Peternelovi smeri
Mojstranški alpinisti, ki se pripravljajo, da v drugi polovici junija odidejo na prvo letošnjo odpravo v skupino Treh Cin (Mlekuš - Kofler, Ažman - Brojan), že pridno trenirajo. Zato jim tudi ne uide noben važnejši vzpon v dolini Vrat. V Peternelovi smeri (Triglav) so tako 8. t. m. opazili avstrijsko navezo, žal pa z njo niso prišli v stik, da bi o njej zvedeli kaj več. To je bila že druga letošnja ponovitev in obenem druga inozemska (za Poljaki).

Deset dni v steni
Dnevnik »Gioroo« je 6. t. m. objavil ekskluzivno novico, da sta Enriko Manri (30) in Mirko Minuzzo (23), ki sta se lani proslavila z direttissimo v Cinah (imenovano po Cammilatiju) vstopila v Civetto in prvič bivakirala (30 m nad vstopom). Za vzpon sta se pripravila več kot »bogato«. Za dovoz opreme do višine 1925 m skrbi poseben jeep, pod steno je telefonska zveza, s seboj pa imata okoli 15 kg fotografske opreme.
Plezati nameravata okoli 10 dni (vesti o uspešnem zaključku še nismo prejeli) in za 500 m stene porabiti okoli 400 klinov. Glavna problema sta dve strehi (polmesec in srp), ki se zdita iz doline nepremagljivi. V prvi objavi so tudi sporočili, da bodo o napredovanju poročali šele, ko bodo za njima glavne težave.

Andi 1968
Pod tem imenom je 3. t. m. iz Milana odpotovala odprava CAI v Perujske Ande. Vodi jo G. Dionisi, v njej pa so: Corrado Rabbi, Renato Lingua, Ottavia Bastrenta, Vittorio Lazzarino, Battista Campilia, Pietro Malvassora in Guglielmo Bertino. Njihov cilj je Huayhuash in Bauro v Cordilleri Blanci.

  14.06.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti