Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 24.05.1968

Delo, Šport: ... Številni vzponi čez steno

Štafeta mladosti je v gorah združila številne plezalce. V sredo 15. maja so 4 naveze preplezale Slovensko smer, 2 Nemško, 1 Bavarsko, 1 (Peter Gross - Mitja Košir) pa celo Peternelovo (VI). Vse so izstopile po Prevčevem izstopu, ki je bil edini varen, saj je bil sneg nad višino Nemškega turnca.

Razmere v gorah
V stenah je v zadnjih dneh zapadlo precej novega snega, ki bo še nekaj časa oviral plezalce pri vzponih, smučarjem pa tudi ni prinesel posebnih koristi. Smuka je možna praktično le še skozi dolino Kot do studenca. Skozi Krmo je že premalo snega (do Pleše), prav tako za Cmirom. Še vedno pa so odlične razmere seveda na progah s Hribaric na Velo polje in s Kredarice čez ledenik do Praga. V višinah nad 2000 m bo še nekaj časa potrebna popolna zimska oprema.

Zapoznela vest iz Kleka
Od 27. aprila do 4. maja je bil pod Klekom alpinistični tabor PD Kozjak (15), ki so se mu priključili tudi štirje člani NF iz Gradca. Skupno so opravili 43 vzponov, med njimi največkrat Dragmanovo smer. Naveza Milan Meden - Frane Gselman je preplezala tudi Žoharjev steber (VI) s Tonkino prečnico.
Med gosti iz Avstrije je bil najbolj zanimiv njihov vodja - Urban Egger, bivši načelnik mladinskih skupin NF za štajersko, sedaj pa predavatelj Alpinistične šole NF. Skupaj s tovariši je plezal Mladinsko, HPD in Dragmanovo smer.

»Veverice« v Himalajo
Alpinistični klub »Veverice« iz Cortine d'Ampezzo je v letošnjem letu pripravil odpravo v Himalajo. Organizira jo Mario Tremonti iz Vidma, v njej pa bodo še: Lorenzo Lorenzi, Claudio Zardini, ter gorska vodnika Gaspard in Perron. Na pot bodo odšli junija, trajala pa bo predvidoma mesec dni in pol. Njen cilj je 6850 m visoki Porbati Peak, ki doslej še ni bil zavzet
Udeleženci so znana imena Italijanskega alpinizma. Tremonti je bil že na Kilimandžari in v Maroku, kjer je preplezal dve prvenstveni smeri V težavnostne stopnje. Leta 1963 so bili na Cerro Altarju (predvideni cilj »Akademske« odprave v Ande leta 1962) v Ekvadorju, kjer so opravili še nekaj drugih prvenstvenih vzponov.

Padec s strehe
Kljub slabemu vremenu, se je v soboto zbralo v Kamniški Bistrici lepo število alpinistov BiH, ki so bili namenjeni predvsem v Kogel ter sosednje nižje stene, slabo vreme pa je večini prekrižalo načrte. Tisti, ki so vseeno odhajali že navsezgodaj so, bili priče za alpiniste nevsakdanje nesreče. Polde Taler (Kranj), ki je hotel prebuditi tovariše v glavni stavbi, je namreč zdrsnil s strehe, kamor je splezal, in si zlomil obe roki.
Med vzponi je bila ponovljena Rumena zajeda v Koglu (Zvone Korenčan s tovarišem) in »Spominska« v isti steni (Tone Trobevšek - Franc Bauman). Ista naveza je dan poprej opravila tudi četrti letošnji prvenstveni vzpon - »Direktno« v vzhodni steni Grintavca (s Podov). Ocenila sta jo s IV (4 ure) težavnostno stopnjo.

Tečaj GRS Kamnik
Pod vodstvom načelnika postaje GRS Kamnik - Toneta Škarje, se je v petek zbralo na Kokrskem sedlu 18 pripravnikov in reševalcev na spomladanskem tečaju. Kljub slabemu vremenu (25 cm snega) so opravili vse naloge po načrtu. Obdelali so tehniko reševanja in nudenje prve pomoči v gorah.

Rendez-vous Haute Montagne
V preteklih dneh je bil pod tem imenom v Švici sestanek najvidnejših alpinistk z vsega sveta. Le malo takih, ki jih omenja Felicita von Reznicek v svoji knjigi o ženskem alpinizmu, je manjkalo. Prišli sta Blažena Karasova in Olga Zibrinova iz ČSSR, Cristine de Colombel in Jeanne Franco iz Francije, Sylvia Metzeltin-Buscaini iz Italije, Ingrid Ring iz Avstrije, Haline Krüger-Syrokovska iz Poljske, Loulou Boulaz in Yvett Vaueher iz Švice, ter mnoge druge. Med njimi sta bili tudi naši dve zastopnici - Barbka Lipovšek-Ščetinin in Nadja Fajdiga.
Čeprav se večina med seboj prej osebno ni poznala, je bil led prebit že prvi dan. Jezik ni delal preglavic, vreme je bilo lepo, nihče se ni želel postavljati s svojimi uspehi in - vsak dan je bila kaka družabna prireditev. Tudi smučanja ni manjkalo in dveh vzponov. Zakonca Ščetinin sta preplezala J steno Betlerstocka (V, 120 m 1 ura), prav tako tudi Nadja Fajdiga skupaj s Etterjem. V drugem vzponu sta Ščetinina preplezala J steber Söttelistocka (V-VI, A 3), Fajdigova s Steinkötterjem Z vzhoda na zahod (III-IV, 12 km).
Združenje alpinistk bo delalo tudi vnaprej s središčem v Švici.

  24.05.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti