Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.05.1968

Delo, Šport: ... Wakham odobren

Priprave na »Odpravo v Hindukuš 1968« se bližajo koncu. Alpinisti PD Lj.-Matica, ki odpravo organizirajo, so pred kratkim dobili tudi uradno dovoljenje afganistanskih oblasti za področje Wakhana, kamor so ves čas želeli odpotovati. To področje, ki ima obliko ozkega jezika med Pakistanom, Indijo, Kitajsko in SZ, je namreč zaradi bližine štirih meja zaprto za večino ekspedicij in je prav zaradi tega tudi najmanj raziskano. Dovoljenje omogoča potovanje do vasi Kila Panja, ki leži v geografski sredini Wakhanskega koridorja in omogoča vzpone v stikališču Centralnega Hindukuša in pogorja Boland (zveza med Hindukušem in Karakorumom). Na tem področju je še 5 do 7 neosvojenih šesttisočakov.
Odprava namerava kreniti na pot okoli 20. junija in sicer z dvema avtomobiloma, odsotna pa bo dva meseca in pol. Moštvo odprave bodo sestavljali: Stane Belak, Kazimir Drašler, Zoran Jerin, Aleš Kunaver, Tone Sazonov in Franc Štupnik.
Ker je tudi prihodnje leto v načrtu odprava v Hindukuš (pripravlja jo Akademsko planinsko društvo ), nameravajo udeleženci letošnje odprave nekoliko širše raziskati možnosti za prihodnje, saj postaja področje Hindukuša zaradi sorazmerno lahkega pristopa alpinistično vedno bolj zanimivo.

III. Horolezecke jaro
Češkoslovaški alpinisti se vedno bolj uveljavljajo in to predvsem zaradi idealnih možnosti treninga v peščenih stolpičih. Plezanje v teh predelih je zavzelo že tak obseg, da so se pred dvema letoma odločili, da vsako leto, v začetku maja, priredijo srečanje vseh ljubiteljev tovrstnega plezanja na področju Adršpacha. Vsako leto več se jih zbere in prav te dni (zlet traja od 8. do 11. maja) so zopet razpeli šotore. V stenah Adršpacha, Teplic, Križevega vrha, Ostaša in Broumovskyh skal prav gotovo že mrgoli plezalcev, ali piskařev kakor se sami imenujejo.

»Klin« drugič ponovljen
Med vzponi, ki so jih v letošnji letni plezalni sezoni že opravili naši plezalci, zasluži prav gotovo največjo pozornost druga ponovitev smeri v Anič Kuku (Paklenica), imenovana »Klin« (VI). Za Ščetininom in Štupnikom, ki sta jo preplezala lansko leto, sta jo sedaj ponovila še Andrej Kalar in Vlado Schlamberger (AAO), ki sta letos odlično pripravljena. V torek 30. IV. sta se pozno zvečer odpeljala iz Ljubljane, naslednji dan zjutraj sta vstopila v steno, bivakirala in se zaradi pomanjkanja časa takoj zvečer odpeljala nazaj domov.
Tudi drugi plezalci so bili kljub neugodnim razmeram precej uspešni. Največkrat je bila verjetno ponovljena Akademska smer v Anič Kuku, pa tudi druge razen Velebitaške so imele več obiskov. Velebitaško smer (VI), ki je bila še do nedavno najtežja v tem predelu, sta najprej hotela ponoviti zakonca Ščetinin, toda zaradi poslabšanja vremena sta morala v sredini obrniti. Tudi drugi poskus (Celjana Glažar - Jošt) ni uspel, in sicer zaradi padca prvega v navezi, ko se mu je izpulil klin.
Na srečanju alpinistov v Paklenici so sodelovali alpinisti iz Zagreba, Reke, Ljubljane in Celja, med njimi pa je bilo tudi zelo veliko deklet, ki so nekatere vzpone izvajale tudi samostojno. Tudi nekaj solo vzponov je bilo zabeleženih in celo prvi letošnji prvenstveni, za katere pa žal še ni natančnih podatkov.

Domače novice
Prvomajski prazniki so izvabili v gore veliko število alpinistov, toda zaradi neugodnih vremenskih razmer večino nameravanih vzponov niso mogli opraviti. Kamniški alpinisti so imel na Kamniškem sedlu kratek tečaj, ki se ga je udeležilo tudi večje število novih pripravnikov, s katerimi so preplezali skoraj vse smeri v Brani in Planjavi. Tržičani so preplezali Raz Storžiča in Rumeno zajedo, najbolj pestre vzpone pa sta si nabrala Viktor Šoštarič in Borut Lajovic (AAO). Najprej sta ponovila Zupanovo smer, Rumeno zajedo in Virensovo smer v Koglu, ter Južni raz Skute z grebenom do Rinke. Nato sta v Prisojniku ponovila Hudičev žleb in sestopila po Hanzovi poti. Za konec pa sta na Korošici ponovila še Raz Dedca.

Nova oprema postaje GRS Ljubljana
Ljubljanski gorski reševalci so za svojo humano dejavnost letos dobili nekaj več sredstev kot doslej. Mestni svet je odobril milijon starih dinarjev, občinska skupščina Center 300.000, pomoč pa so obljubil tudi v drugih ljubljanskih občinah. S tem denarjem so naročili nekaj najnujnejše opreme, ker je stara že povsem dotrajana. Dobili so nov Akija čoln, Gramingerjev sedež, Marinerjevo napravo, nosilce za jeklenice, lavinske sonde in komplete prve pomoči. Večino te opreme so že preskusili in jo tudi uporabili pri demonstraciji reševanja v dvorani Tivoli na dan zmage. V prihodnjih mesecih imajo v načrtu nekaj manjših vaj v skalah Iškega Vintgarja in poskusne vaje s helikopterjem v sodelovanju s postajo GRS Kranj, ki je zadolžena za tovrstno reševanje.

Veliko zanimanje za Grönland
Odkar smo imeli priložnost zasledovati potovanje z mopedom na Grönland, je med našimi alpinisti za to področje vedno več zanimanja. Pokazalo se je sicer, da vest o neosvojenem najvišjem vrhu tega velikega otoka ni resnična, toda med zbiranjem podatkov so se pokazali mnogi drugi zanimivi cilji, ki bodo v prihodnosti morda še cilj kake naše alpinistične odprave.
Tudi podatki o raznih odpravah, ki so se namenile v grönlandske gore, sedaj vedno bolj pogosto prihajajo do nas. Tako smo zvedeli, da se v letošnjem poletju odpravlja manjša danska odprava v področje blizu najvišjega vrha. Njen vodja Erik Hoff je eden najboljših danskih alpinistov in izreden poznavalec tamkajšnje alpinistične zgodovine.
V Köbenhavnu se sedaj mudijo tudi trije mladi japonski alpinisti, ki zbirajo opremo in pse za njihovo letošnjo odpravo v področje Mt. Forela, kjer so se mudili že lansko leto. Desetčlanska odprava namerava v čim krajšem času opraviti vzpon na Mont Forel, zatem pa še prečkati Grönland do zapadne obale. Temu primeren je tudi proračun - 250.000 Dkr (danske odprave pa 60.000 Dkr).

  10.05.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti