Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.03.1968

Delo, Šport: ... Jugoslovanska številka »Alpinismusa«

Planinska zveza Slovenije je pred kratkim zvedela, da bo naposled izšla posebna številka znane revije Alpinismus posvečena Jugoslaviji, našemu alpinizmu in našim goram.
Alpinismus, ki izhaja v Münchnu in ga že nekaj časa zelo uspešno in domiselno ureja znani alpinist in publicist Toni Hiebeler, je najboljša revija te vrste na svetu in izhaja v 35.000 izvodih. Doslej je razen rednih pregledov in ekskluzivnih člankov izpod peresa najbolj znanih piscev, objavila že več pregledov planinske dejavnosti posameznih držav. Jugoslovanska številka je bila sicer že davno pripravljena, toda ker ni bilo zanjo primernih fotografij (!), je bil njen izid večkrat preložen.
Čeprav je pri nas že mnogo naročnikov revije (naročiti jo je moč tudi preko naših podjetij), bo PZS vseeno poskusila nabaviti še nekaj dodatnih številk za tiste, ki bi jo želeli imeti.

Kramarjev smuk
Alpinistični odsek pri PD Tržič bo v nedeljo 31. t. m. priredil tradicionalni »Kramarjev smuk« v bližini doma pod Storžičem. Tekmovanje bo ločeno za planince in alpiniste, prijave pa so možne pismeno na planinsko društvo, ali direktno v domu pod Storžičem. Ker je »Kramarjev smuk«, razen VTK memoriala, ki je vsako leto zadnjo nedeljo v maju na plazu pod Jalovcem, ena naših najbolj obiskanih smučarsko planinskih prireditev, se organizator tudi letos nadeja številne in predvsem kvalitetne udeležbe.

Paklenica - Grossglockner - Tri Cine
Alpinisti, člani Akademskega planinskega društva so se odločili, da v letošnjem letu organizirajo tri specializirane izlete za vse slovenske alpiniste. Prvi bo v času prvomajskih praznikov v kanjon Velike Paklenice (Starigrad). Ker so v tem času v tamkajšnjih stenah že povsem letne razmere in je še dovolj možnosti za prvenstvene vzpone, za ponavljanje pa je dovolj smeri od najtežjih, do najlažjih, je za ta izlet že veliko zanimanje, še posebno, ker bodo prevozni stroški za poseben avtobus nižji kot na rednih.
Druga dva izleta bosta v začetku (Grossglockner) in na koncu (Tri Cine) julija, in sicer zopet za praznike, tako bodo udeleženci izgubili največ en delovni dan. Razpis s točnejšimi podatki bodo te dni dobili vsi alpinistični odseki, tako da bodo akcijo lahko pravočasno vključili v svoj program. Akademski AO bo pripravil za vse udeležence tudi potrebno vodniško literaturo in oskrbel dežurnega reševalca.

Ljubljanski alpinistični šoli
Tradicija je že, da oba naša najmočnejša alpinistična odseka - Lj. Matica in Akademski AO - organizirata za konec zimske sezone posebno šolo za vse, ki se žele izpopolniti v gorniški tehniki, ali preiti v vrste alpinistov.
Alpinistična šola AO Lj. Matica ima plezalne vaje vsako sredo popoldan na Turncu pod Grmado, predavanje pa v okviru alpinističnih večerov vsak četrtek v društveni pisarni na Miklošičevi 17. kjer se dobe tudi vsa pojasnila.
Alpinistična šola Akademskega PD pa ima vaje na Turncu vsak torek in četrtek ob 15.30, predavanje pa ob ponedeljkih ob 20. uri v društvenih prostorih bivše Kazine - Trg revolucije l/I, soba 56. Oba alpinistična odseka bosta za udeležbo šole organizirala tudi nekaj izletov in skupnih tur ter jim tudi drugače nudila vso podporo pri nadaljnji rasti.

Obisk iz ČSSR
Na pobudo skupine alpinistov PD Lj. Matice, ki pripravlja letošnjo alpinistično odpravo v Hindukuš (Afganistan), bo v začetku aprila obiskal Ljubljano vodja obeh češkoslovaških odprav v Hindukuš - inž. Vladimir Šedivy iz Prage. S seboj bo prinesel nekaj gradiva o predelih, ki so poznani češkoslovaškim alpinistom, marsikaj pa bo lahko povedal tudi o drugih, saj so pred odhodom pregledali vso razpoložljivo literaturo. Obisk bo lahko mnogo koristil tudi organizatorjem »Odprave Hindukuš 1969«, ki pa še niso izbrani.

Ekipa NOR
Alpinisti iz DDR, ki so se mudili pri nas, so se že vrnili v Dresden. Na povratku skozi Ljubljano smo zvedeli tudi njihova imena, ki si jih velja zapomniti, saj se znajo z načrtnim delom tudi ti hitro uveljaviti. Vodja je bil ponovno Karl Däweritz, zdravnik pa dr. Heinz Passer, tudi trije drugi so že znani slovenskim alpinistom - Dieter Rülke, Heinz Heine in Werner Böhm. Štirje pa so bili pri nas prvič - Helfried Hering, Wolfgang Kircher, Herman Potyka in Werner Rump.

Barbka Ščetinin - predsednik APD
Na občnem zboru Akademskega planinskega društva je bila za novega predsednika izvoljena naša znana alpinistka in predavateljica Barbka Lipovšek Ščetinin. S tem se nadaljuje tradicija društva, da je vodja upravnega odbora vedno eden od članov alpinističnega odseka.

Zimski vzpon v Civetti
Brata Antonio (24) in Giovanni (26) Rusconi iz Lecca sta v Civetti Torre Trieste preplezala znano smer Piussi – Rodaelli. Smer je ocenjena s VI+ in ima veliko ekstremnega tehničnega plezanja, zaradi česar je malo ponavljana. Plezalca sta bila v steni osem dni (7 bivakov) pri temperaturi 18 - 20 stopinj pod ničlo.
Pod Civetto so se mudili tudi Japonci, Hattori Josino, Nasatosi Tesaima in Micvo Fakuda. Nameravali so preplezati smer Solleder - Lettembauer v severni steni, toda kaže da tudi letos niso bili uspešni. Hattori je to smer hotel preplezati že lani a mu je to preprečil padec brez težjih posledic. Hattori je bil v Evropi prvič že leta 1963, preplezal je severno steno Matterhorna, iz Eigerjeve pa je moral dvakrat izstopiti. Leta 1966 je bil na Kavkazu, kjer je med drugim preplezal tudi severno steno Bashare. Znan je tudi po gorskih vodnikih japonskih pogorij in po dveh knjigah - »Od Hotake do Eigerja« in »V severni steni Matterhorna«. Največja posebnost pa so njegove noge. Z 18 leti je namreč pozimi ostal 8 dni v steni in noge so mu morali odrezati skoro do gležnjev. Sedaj hodi in pleza s posebnimi protezami.

 

  29.03.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti