Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.03.1968

Delo, Šport: ... Joža Čop v bolnišnici

Joža Čop, ki bo 27. t. m. praznoval že svoj 75. rojstni dan in ga poznajo alpinisti v vsej Jugoslaviji in tudi tujini po enkratnem dejanju v Centralnem stebru triglavske stene, ki se sedaj imenuje po njem, je moral zaradi bolezni pretekli teden oditi v bolnišnico. Vsi mu želimo skorajšnje okrevanje z željo, da bi svoj življenjski jubilej že lahko praznoval v okviru svoje družine.

Prve vesti o alpinistih NDR
Čeprav so alpinisti NDR pripotovali k nam že 7. III. in takoj odšli na Okrešelj, smo šele na koncu dobili nekaj točnejših podatkov o njihovi dejavnosti.
Devet alpinistov, kolikor jih je pripotovalo k nam pod vodstvom njihovega trenerja K. Däveritza, so na Okrešelj pospremili Ciril Debeljak in gospodar ter oskrbnica koče. C. Debeljak je prebil z njimi pet dni in jim razkazoval vse vstope in sestope, ki so jih zanimali in jim tudi prevedel potrebne opise.
Za začetek (8. III.) so opravili grebensko prečenje Rinka - Skuta. Kasneje pa so obiskali tudi Brano, Rinke in grebene na tem območju. 10. III. so plezali Steber Štajerske Rinke ter Modec - Režkovo smer v Mali Rinki, kjer so bivakirali. Razen teh dveh smeri so preplezali še »Peščeni raz« Turske gore, Vzhodni greben Križa in Severozahodni steber Križa. Med poskusom prvenstvenega vzpona po Vzhodnem stebru Križa, pa je prvemu plezalcu kamen zdrobil prst in so morali sestopiti. Poškodovanca niso peljali v bolnišnico, ker je imela odprava svojega zdravnika, ki je ponesrečenca zdravil kar na Okrešlju. Za konec so opravili še en prvenstveni zimski vzpon. 19. III. so preplezali Dichlovo smer v Mrzli gori, več pa zaradi novega snega, slabega vremena in nepoznavanja razmer niso zmogli. Ekipa je bila namreč skoro povsem nova, tako da na kaj več niti niso računali.
Včeraj so vzhodnonemški alpinisti zapustili Okrešelj in se skozi Ljubljano odpravili nazaj v Dresden, od koder so večinoma doma.

Odprava v CEI
Komisija za odpravo v tuja gorstva je te dni obvestila vse alpinistične odseke v Sloveniji (na sestanku zvezne komisije za alpinizem pa so bile obveščene tudi republiške komisije), da bo v času od 14. VII. do 7. VIII. izvedla odpravo v Centralni Kavkaz, v področje Cei in da naj prijavijo svoje kandidate.
Odprava, ki bo štela 10 članov, ima v načrtu čim več alpinističnih vzponov vseh težavnostnih stopenj na najznačilnejše vrhove v skupini Cei, zbiranje foto in kino dokumentacije o samem področju, proučevanje morebitnih možnosti prvenstvenih vzponov ter raziskovanje, kakšni cilji (raziskovalni) bi še prišli v poštev na tem področju.
Kandidati morajo vsaj delno obvladati ruski jezik, prispevati pa bodo morali tudi 25 odst. stroškov (25 odst. alpinistični odsek, 50 odstotkov pa PZS), ki so predvideni na približno 4.000 din in jih organizator sam ne more kriti v celoti. Prijave sprejema komisija za odprave v tuja gorstva do 15. IV., dokončni izbor pa bo opravljen v sodelovanju s komisijo za alpinizem in vodjo odprave, ki ga bo določil UO PZS.

Ženska alpinistična ekspedicija
Ženski alpinizem je po svetu mnogo bolj razvit kot pri nas. Pri nas je redkost že, če katera od alpinistk odide na mešano odpravo, v tujini pa so v zadnjem času vse bolj pogoste tudi samostojne ženske odprave celo v najbolj zahtevna področja. Eno takih sedaj organizirajo Angležinje, pod vodstvom 29-letne Molite Porter, profesorice alpinizma s škotske. Namenjene so na otok Južne Georgije, ki leži nasproti Ognjene zemlje, njihov cilj pa je vrh Treh bratov, ki doslej še ni bil osvojen. Težave bodo zelo velike, ker površina ledenikov ne dovoljuje uporabe sani s pasjo vprego in bodo morale udeleženke ves tovor nositi na ramenih. Razen čisto alpinističnih nalog, bodo izvedle tudi nekaj raziskav za kraljevsko zemljepisno društvo. Zanimivo je tudi, da so od šestih soudeleženk odprave tri že poročene, ena pa ima tudi že otroka.

Vprašalnik za udeležence odprav
Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS je pred kratkim razposlala udeležencem naših odprav v tuja gorstva poseben vprašalnik, ki ga je pripravila Federacija alpinizma SSSR. Z odgovori na vprašanja, ki so jih razposlali po vsem svetu, želijo namreč njihovi strokovnjaki dobiti podatke o osnovnih lastnostih, ki jih morajo imeti kandidati za alpinistične odprave.
Anketa pa bo seveda uspela le, če bodo nanjo odgovorili vsi in to povsem odkritosrčno. Gradivo, ki ga bodo zbrali na ta način, bo lahko koristno tudi za nas, saj se pri nas doslej še nihče ni načrtno ukvarjal s temi vprašanji.

  22.03.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti