Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.02.1968

Delo, Šport: ... »Mrtvaški prt« v Grandes Jorassesu

Sobotni »Le Monde« je prvi prinesel vest, da je prvič pozimi premagan znani »Linceul« v Grandes Jorassesu. Vzpon naj bi v 14 dneh opravila dva znana plezalca René Desmaison in Robert Flematy, ki sta se proslavila že s prenekaterim težkim vzponom. »Mrtvaški prt« je 1200 m visoka ledena strmina, z naklonino 70 do 80 stopinj, v severovzhodnem delu severne stene Grandes Jorasses, ki naj bi jo kot prvi preplezal (1965) v preteklem letu v Eigerju izginuli Roland Trivellini. Toda vzpona žal ni mogel dokazati.
Vodnika Desmaison in Flematy sta za omenjeni vzpon potrebovala 14 dni. V četrtek 25. 1. sta dosegla greben l'Hirondelle v višini 4000 m, kar je bila obenem tudi najvišja točka vzpona. Želela sta se povzpeti še na najvišji vrh Walkerjevega stebra (4208 m ), vendar jima je preprečila nevihta. Na izstopu sta iz ledu oblikovala začetnici njunih imen in se spustila v dolino.
Kakšne so bile težave v steni, ni težko uganiti. Nekajkrat sta potrebovala za dolžino vrvi (50 m) tudi do štiri ure. Vzpon, ki je zaradi kamnitih in ledenih plazov že tako nevaren, jima je otežkočalo tudi slabo vreme (nekateri viri so celo poročali, da sta morala iz stene izstopiti).
Prvi komentarji, ki jih navaja »Le Monde« primerjajo prvi zimski vzpon z zimskim prvenstvenim vzponom preko Walkerjevega stebra, ki je veljal za največjo alpinistično storitev.

Nov alpinistični odsek
V Sloveniji je bilo preteklo leto 22 alpinističnih odsekov in dve sekciji. Na novo je bil ustanovljen le eden (Martuljek), ponovno pa prav tako eden (Železničar). Letos pa se je že takoj v začetku pokazala želja po še enem kolektivu UO PD Slovenj Gradec je pred kratkim sprejel sklep za ustanovitev lastnega alpinističnega odseka. Sedaj pa je komisija za alpinizem pri PZS prejela tudi formalno prošnjo, ki jo je podpisal znani alpinist inž. Drago Zagorc.

Tečaj lavinskih psov
V domu tabornikov v Planini pod Golico bo v dneh od 8. do 11. t. m. republiški tečaj za lavinske pse in njihove vodnike. Tečaj organizira odsek lavinskih psov pri postaji GRS Jesenice. Udeležilo se ga bo nad 20 lavinskih in službenih psov iz vseh krajev Slovenije. Predavali bodo naši znani strokovnjaki: dr. Tomaž Ažman, dr. Andrej Robič, inž. Pavle Šegula, Uroš Župančič in drugi. Poleg teoretičnega dela bodo tudi praktične vaje v iskanju živih ponesrečencev v snegu.

Turni smuki
Že v nedeljo, 11. t. m. se prično turni smuki v organizaciji komisije za alpinizem PZS. Kot je znano, bo zbor za prvega (smuk z Male Mojstrovke do drevesnice) v soboto 10. t. m. na Vršiču (podrobnosti bomo še javili).
Toda prva dva turna smuka letos sta bila na Pohorju.

Občni zbor AO Kozjak - Maribor
Na občnem zboru AO Kozjak iz Maribora so ugotovili, da je odsek štel v preteklem letu 20 aktivnih plezalcev, od tega 13 alpinistov. Opravili so 144 vzponov, med njimi sta bila tudi dva prvenstvena. Bili so tudi v tujini, v Dolomitih, Grossglocknerju, Tatrah in Avstriji. Pridno so sodelovali tudi pri vodenju društvenih izletov ter planinske in alpinistične šole. Tesne stike so navezali z društvom Naturfreunde iz Gradca, ki jih mislijo v letošnjem letu še razširiti s prirejanjem skupnih akcij. Za načelnika odseka je bil ponovno izbran Slavko Kojc.

Zvezna komisija za alpinizem
Zvezni seminar za inštruktorje, ki bi moral biti te dni na Velebitu, je odpovedan. O tem, kje bo naslednji in o drugih akcijah, komsija za alpinizem PZJ pa se bode načelniki republiških komisij dogovorili na sestanku zvezne komisije, ki bo 3. III. v Zagrebu.

Makedonski alpinizem
Alpinizem v Makedoniji ima pri nas, razen črnogorskega, najkrajšo zgodovino. Odlični tereni in šolanje nekaterih njihovih plezalcev v drugih republikah, so omogočili viden razvoj. Posebno so napredovali v preteklem letu, ko je bile drugod opaziti nazadovanje. Opravili so okoli 120 plezalnih vzponov, imeli so 20 aktivnih plezalcev, med njimi 4 s pogoji za alpiniste. Najbolj uspešna akcija pa je bil republiški alpinistični tečaj v Matki blizu Skopja.
Pred kratkim so določili tudi pogoje za alpiniste in pripravnike. Začetnik mora opraviti najmanj 15 pristopov na vrhove nad 2000 m v letnih, 5 v zimskih razmerah, ter 10 plezalnih vzponov. Dva morata biti težja od IV težavnostne stopnje. Za alpiniste pa je pogoj 30 plezalnih vzponov.

Vzponi in prečenja letos
Prva in doslej tudi edina prvenstvena zimska vzpona sta bila ob začetku sezone. Bojan Pollak in Janez Vrhovec sta preplezala smer Stopar - Kemperle v Planjavi. Bine Mlač in Igor Sirnik pa smer Gradišar - Mlač v Temenu (Rjavina). Pristopi so se vrstili od Jalovca in Špika do vrhov v Kamniških Alpah in so jih opravljali alpinisti raznih odsekov.
Prečenje Kamniških Alp, od Kokrskega do Kamniškega sedla, sta izvedla Primož Krivic in Jože Pirnat. Prvič sta prespala v bivaku pod Skuto drugič pa na začetku Šije. Dan pred njima sta pričela iz Kranjske gore prečenje Jože Hočevar in Jože Duhovnik. Preko Malega vrha sta dosegla prvi dan Črni vrh in nadaljevala do sedla med Kurjim vrhom in Riglico, kjer sta drugič bivakirala. Tretjič ju je noč dohitela med Rušco in Vrhom nad Rudo, po četrtem bivaku na Frdamanih policah, pa sta morala sestopiti.
Marjan Hutter in Janez Strehovec sta se mudila na Kokrskem sedlu. Najprej sta preplezala JV steno Grintavca, nato pa še smer v desnem delu centralnega stebra Kalške gore.
Obeti za naprej so več kot dobri. Stene so precej kopne, vreme pa je stanovitno.

FRANCI SAVENC

Čigave ledeniške smuči?
Večkrat se zgodi, da pisarno PZS obvestijo o predmetih, najdenih na planinskih poteh. Inž. Rudolf Malahovsky (Lj. Kebetova 11) je sporočil, da je 22. 1. okoli 17. ure, blizu skakalnic v Planici, sprejel v avtomobil dekle z opremo njenih dveh tovarišev. Na glavni cesti se je poslovila, ker so nameravali pot nadaljevati z avtobusom, šele kasneje je ugotovil, da so v avtomobilu ostale kratke ledeniške smuči.

  02.02.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti