Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ponesrečena v gorah:

Planet SiOL - Gordana Stojiljković: ... Ko sem slišala helikopter, sem vedela, da sem rešena

"Vsak dan se zavedam, da brez njihove pomoči danes ne bi bila več živa," je s cmokom v grlu povedala 36-letna Mojca Petrovič iz Maribora, ki je julija letos v steni Mojstrovke doživela hudo nesrečo.

"V steni se mi je odkrušil velik del skale, na kateri sem stala, in padla sem 30 metrov globoko. Videla sem, da imam nogo obrnjeno nazaj, imela sem zlomljeno medenico, težko sem dihala, saj so bila polomljena tudi rebra. Samo ena misel mi je hodila po glavi, reši me lahko le helikopter," je zbranim novinarjem pojasnjevala Mariborčanka.

Policijske in humanitarne naloge
Že 46 let se Letalska policijska enota (LPE) odziva na razne klice na pomoč, 43 zaposlenih oziroma dve posadki, ki sicer delajo v dvanajsturni izmeni, pa so v nenehni pripravljenosti, da se odzovejo na klic na pomoč. Kot je pojasnil vodja enota Simon Vindiš na novinarski konferenci, so njihove naloge v grobem razdeljene na dva dela, in sicer na humanitarno pomoč in pa na policijske naloge, ki jih policija opravlja s helikopterji.

Med policijske naloge spadajo nadzor zunanje meje, prometa in intervencijske naloge policije, kadar gre za kazniva dejanja, iskanje pogrešanih, na odročne kraje pa včasih prepeljejo tudi kakšne strokovnjake. "Reševanje v gorah je prav gotovo ena od najzahtevnejših nalog in je zibelka reševanja za humanitarno pomoč. Šele pozneje so se pojavili medbolnišnični prevozi ali vožnja inkubatorjev z nedonošenčki," je povedal pomočnik vodje Robert Kralj.

Vsaka minuta odstotek več možnosti preživetjaČas reševanja pri poškodovanih gornikih je izrednega pomena, "saj vsaka minuta pomeni en odstotek več možnosti preživetja, poleg tega na tak način ponesrečenca brez večjih pretresov predajo v oskrbo bolnišnicam, vse to pa zahteva veliko usposabljanja, kondicije in medsebojnega zaupanja," dodaja Kos. Poleg posadke sta v helikopterju vedno zdravnik in tudi policist letalec.

Flota letalske enote zajema šest helikopterjev, najstarejši je iz leta 1979, najnovejši pa iz leta 2007. "Vsi helikopterji so v zelo dobrem stanju, tudi vzdržujemo jih sami. Tudi najstarejši je pravzaprav skoraj nov, saj smo večino stvari že zamenjali," v hangarju med ogledom helikopterjem pojasni Damjan Bregar. Opremljeni so s termovizijsko kamero, zato lahko sledijo osebam oziroma vozilom tudi ponoči, kar je zelo pomembno recimo pri iskanju pogrešanih ali pa za varovanje nogometnih tekem oziroma drugih javnih prireditev.

Letos prepeljali 280 oseb
Odziv helikopterske posadke je povprečno 10,7 minute, letos do vključno 27. oktobra pa so prepeljali 280 oseb. Opravili so 340 ur letenja za humanitarne naloge − 38 primerov je bilo prevozov med bolnišnicami, iz gora so rešili 58 oseb in prepeljali 31 nedonošenčkov v inkubatorju – in okoli 600 ur za operativne policijske naloge, med katere spada tudi usposabljanje.

"Najzahtevnejše reševanje je seveda reševanje iz gora, kjer je treba ponesrečenca rešiti iz težko dostopnega terena, kar zahteva vrhunsko usposobljenosti in brezhibno uigranost," pojasni Kralj. Pri reševanju v gorah največkrat uporabijo elektromotorni vitel, letos do zdaj v 35 primerih, štirikrat so pomagali z lebdenjem iz naslona, intervencij s pristankom pa je bilo 19.

Na tiskovni konferenci so pripravili tudi posnetek, na katerem prikazujejo reševanje v gorah, ki so ga posneli avgusta letos, ta je po njihovih izkušnjah najbolj obremenjen mesec v letu. "Včasih imajo posadke komaj toliko časa, da natočijo gorivo, saj že med reševanjem dobijo klic za novo lokacijo," pojasni Kralj. Med reševanjem, ko se torej z vitlom do ponesrečenca spusti zdravnik, helikopter ne sme lebdeti, saj lahko povzroči plazenje kamenja, temveč se umakne in se pripravi za vzvratni let.

Kot je še pojasnila ponesrečena Mariborčanka, "ko sem slišala helikopter, sem vedela, da sem rešena". Kako pomembno delo opravljajo in koliko dejansko pomeni pomoč letalske policijske enote, vedo povedati le tisti, ki so te pomoči deležni.

Gordana Stojiljković
Foto: Matej Leskovšek

 29.10.2013


Večer - 29.10.13: "Če ne bi bilo helikopterja, danes tudi mene ne bi bilo"
S temi besedami se Mojca Petrovič zahvaljuje policijski helikopterji enoti, ker ji je rešila življenje. Takih primerov je bilo letos še 279. ...

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti