Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Marunada

PS KPD Bazovica - Darko Mohar: Pohod po Učki v organizaciji PD Knezgrad iz Lovrana

Lovranski marun, najboljši od vseh kostanjev tega sveta je simbol Lovrana, krajev nad njim in celotne Učke.
Kuhan ali pečen, kot dodatek jedmi ali sestavni del slaščic je toliko priljubljen da so mu oktobra posvečene kar tri fešte ob treh koncih tedna v lovranskem kraju. Prva se dogaja v samemu Lovranu, naslednja v Dobreču in zadnja v Lignju, dvemi vasicami visoko na Učki.

Ob zadnji fešti člani PD Knezgrad iz Lovrana priredijo planinski pohod po Učki imenovan „Marunada“, tako kot so poimenovane tudi vse tri fešte. Pri letošnjem pohodu je cilj bil lep in zelo razgleden 1012 metrov visoki vrh, ob karetem stoji majhno štiriposteljno zavetišče. Ime je dobil po legendi o stari mami, ki jo je nekega poznojesenskega dne zajela snežna nevihta na poti proti vasici Mala Učka, kjer je živel njen sin in je zmrznila nedaleč od tam. Legenda, ki je dobro znana v alpskih in predalpskih krajih. Kup kamna blizu zavetišča naj bi bil njen grob.

Planinci PS Bazovica smo se letos odločili za sodelovanje ne tem priljubljenem pohodu in se v vasici Liganj priključili množici par sto ljudi iz vse Hrvaške. Kljub mokremu in meglenemu vremenu zaradi katerega so biuli udeleženci ob krasen razgled z vrha, je pohod lepo usspel. Pri zavetišču se je prilegel odličen fižol, ki so ga pripravili organizatorji, na koncu v Lignju pa odlične marunove slaščice in godba ansambla „Kergelci izpod Ahca“ iz Ilirske Bistrice, ki ga člani PS Bazovica dobro poznajo, saj so jim igrali na enem od srečanj „Prijateljstvo brez meje“.

Zapisal in fotografiral: Darko Mohar 
 

  ...2013

 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti