Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.12.1967

Delo, Šport: ... Prvi zimski vzponi

Zimska plezalna sezona se je uradno začela (22. XII.). Čeprav razmere niso najbolj ugodne in so časi dostopov ponekod tudi dvakrat daljši v stenah pa je veliko prhkega snega in požled, je začetni polet že prinesel nekaj vzponov
Bojanu Pollaku s soplezalcem, ki sta 21. XII. preplezala smer Kemperle -Benkovič (X) v Planjavi, se je žal očitno preveč mudilo. Smer je ostala pozimi nepreplezana, njun vzpon pa ima le oznako v zimskih razmerah.
Prvi prvenstveni zimski vzpon se je, kakor je videti posrečil šele Binetu Mlaču s tovarišem. Z bivakom sta kot prva ponovila (obenem je to prvenstveni zimski vzpon) smer Gradišar - Mlač v Temenu (Rjavina), ki je bila preplezana letošnje poletje (26. VI.).
Tudi Rumena zajeda je bila že ponovljena. Tudi ta vzpon je potekel z bivakom (plezalca sta vstopila šele ob 14.00 uri!), opravila pa sta ga Jožica Antloga in Karel Hauser. To je hkrati že druga ženska zimska ponovitev.

Vodniki v okviru komisije za alpinizem
Že pred zadnjo redno skupščino PZS je bilo veliko govora o tem ali ne bi veljalo združiti tri sorodne komisije - za alpinizem vodništvo in odprave v tuja gorstva v eno telo, vendar do tega ni prišlo. Sedaj pa je GO PZS potrdil predlog da se komisija za vodništvo, ki ji je načeloval Tone Sazonov, priključi komisiji za alpinizem.
Preteklo sredo sta imeli obe nekdanji komisiji že skupen sestanek na katerem so uredili še vse formalnosti. Glavni razlog za združitev je bil v dejstvu, da gorsko vodništvo pri nas še nima prave fizionomije, komisija pa zato ne pravih nalog vsaj ne takih, ki bi bile povsem ločene od alpinistične dejavnosti.

Dva pohodna zimska tabora
Komisija za alpinizem je razpisala v prihodnjem letu dva pohodna tabora, na katerem bodo sodelovali naši najboljši alpinisti. V času zimskih šolskih počitnic je v načrtu 6-8 dnevno prečenje Julijskih Alp - od Vršiča do Triglava. Sodelovalo bo lahko do 20 alpinistov.
Drugi pohodni tabor je mnogo zahtevnejši, tako organizacijsko kot plezalsko. V načrtu je prečenje od Kukove špice do Škrlatice. V načrtu je v prvi polovici marca ko so snežne razmere najugodnejše.
Prijave za oba tabora sprejema komisija za alpinizem PZS do 10. januarja. Ko bodo vsaj okvirno znani udeleženci, bo izdano tudi nadrobnejše navodilo s točnim načrtom obeh akcij.

Mednarodni alpinistični tabor ob 75-letnici
Zamisel, da tudi v Slovenskih gorah organiziramo srečanje najboljših alpinistov Evrope, dobiva vse bolj popolno podobo Te dni bodo odšla tudi prva vabila planinskim organizacijam Anglije, Francije, Švice, Španije, Italije, Avstrije, Belgije, ZRN, NDR, SZ, Češkoslovaške in Bolgarije.
Tabor bo v času od 15. do 25. junija 1968 in sicer z začetkom na Okrešlju, nadaljeval pa se bo v Tamarju in Vratih.
Odbor za pripravo tabora vodi naša znana plezalka Barbka Lipovšek-Ščetinin.

  29.12.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti