Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.10.1967

Delo, Šport: ... Še vedno novi vzponi

Čeprav je v severnih stenah že požled in bi si tudi alpinisti lahko privoščili vsaj mesec in pol predaha, kolikor nas še loči od pričetka zimske sezone, je iz sten se vedno polno novic.
Jože Mihelič je v navezi s Tomažem Budkovičem preteklo nedeljo preplezal novo smer (Centralno) v južni steni Hribarce nad Velsko dolino. Višino stene sta ocenila na 200 m, smer pa s V.
V Črni gori smo dobili Slovenci z vzponom Gregorja Rupnika 40. prvenstveno smer v letošnji poletni sezoni, zadnja nedelja pa je prinesla še 41. Klavdij Mlekuž in Zvone Koflar sta končala smer v Stenarju, ki je že pred koncem dobila ime »Mojstranška direttisima«. Skupno je 18 ur plezanja, spodnji del ima oceno IV-V, mestoma VI, v zgornjem pa sta dve strehi s tehničnimi težavami od A1 do A3. V steni sta pustila skupno 60 klinov in 8 zagozd, svedrovcev pa nista uporabila. Kot vse kaže je to letos najtežji prvenstveni vzpon pri nas.
Tudi nekaj lepih ponovitev je bilo opravljeno Milan Humar in Jernej Koritnik sta v soboto ponovila smer Kemperle - Benkovič v Rzeniku, v nedeljo pa skupaj z dr. Urošem Tršanom še Centralni steber Kalške gore. Ženska naveza Barbka Lipovšek-Ščetinin in Vida Strašek pa je ponovila smer Modec - Režek v Turski gori.

Spet v Paklenico
Dolina Velike Paklenice in še posebno stena Anič Kuka, vedno več pomenijo v alpinizmu. Doslej so v ta predel zahajali v glavnem le hrvaški alpinisti in za prvomajske praznike nekateri slovenski. Sedaj pa je velika želja, da bi tja odšli tudi za 29. november.
Akademski alpinistični odsek bo skupaj s komisijo za alpinizem skušal organizirati prevoz (24. do 29. XI.) v ta predel, zato naj odseki čim prej zberejo prijave in jih javijo na PZS. Ceno in druge napotke bomo objavili takoj, ko bo zbrano dovolj prijav.

Tečaj v Grbaji
Planinska zveza Srbije je v času od 9. do 19 t. m. organizirala v planinskem domu v Grbaji - Karanfil začetniški tečaj za alpiniste in reševalce. Tečaj je vodil Zvone Blažina, kot inštruktorji pa so sodelovali Stane Žolnej, Djurica Ranko (Beograd) in Peter Gross, ter Gregor Kupnik iz Ljubljane. Tečaj je kljub težavam odlično uspel.
Rupnik je v navezi s tečajnikom opravil prvenstveno prečenje Karanfila z juga (III-IV), beograjska naveza pa je preplezala prvenstveno direktno varianto v Severnem vrhu (III-IV). Razen teh vzponov je Rupnik v navezi z raznimi tečajniki opravil še prvi ponovitvi Črnogorske smeri v Volušnici iz smeri »Jezera«, ki poteka prav po meji z Albanijo, ter drugo ponovitev severnega grebena Bereš Doga.

Turni smuki
Čeprav je sneg šele rahlo oprhal le najvišje vrhove, se komisija za alpinizem in njena podkomisija za turno smučanje, ki jo vodi Stane Belak, že marljivo pripravlja na zimsko sezono
Program turnih smukov za prihodnjo sezono bo nekoliko drugačen kot dosedanji. V februarju je predviden pohod z Vršiča preko Slemena v Tamar. Marca bosta na programu dva prečenje z Vogla na Komno in s Komne na Krn. Aprila bodo kar trije: Stol - Vajneš - Medji dol, Grintovec - Kamniška Bistrica in Sedmera jezera - Kredarica – Krma. Maja pa zopet dva: Sovatna - Stenarska vratca - Vrata in smuk za Cmirom v Vrata. V kolikor bo dovolj prijavljencev bo organiziran tudi smuk z Marmolade ali Grossglocknerja.

Sprejemi novih članov
Med alpinisti so že od nekdaj v navadi razni običaji, med katerimi si vsakdo najbolj zapomni prvi vzpon in sprejem v članstvo AO. Načini so različni, prav pa je, da jih gojimo vsaj tam, kjer imajo že tradicijo.
Po končanem prvem vzponu čaka novopečenega plezalca na vrhu stene vrv. Toda pravico do njene uporabe imajo praviloma le člani – alpinisti. Po uvodnem ceremonialu ali pa tudi brez njega, jih dobi toliko po zadnji plati, kolikor je znašala ocena preplezane smeri - od vsakega prisotnega alpinista.
Sprejemi v AO so navadno jeseni, ko je plezalna sezona že končana. Člani odseka in njihovi simpatizerji, se zberejo v planinski postojanki in po večerji se prične krst tistih, ki so izpolnili pogoje za sprejem. Za pripravnike je to običajno vsaj 5 smeri, za alpiniste pa 25, s tem da morajo obvladati plezanje v IV stopnji.
Enega prvih letošnjih sprejemov so imeli člani AO Kozjak iz Maribora, in sicer 14. t. m. v domu pod Peco. Bilo je izredno živahno in udeležili so se ga celo njihovi avstrijski tovariši, s katerimi so že dalj časa v tesnili stikih. Med gosti je bil največ pozornosti deležen znani himalajec Kutschera.
Zadnjo nedeljo so jim sledili še Kranjčani. Zbrali so se na Krvavcu in sprejeli 3 nove člane. Naslednjega dne so se vsi skupaj udeležili še akcije pri gradnji planinske postojanke GRS Kranj, ki jo bodo verjetno lahko že odprli za dan republike.

Trening alpinistov
Alpinizem je verjetno edina športna dejavnost pri nas. ki je še vedno brez izdelanega treninga. Res je, da si znajo najbolj agilni pomagati - pozimi hodijo k telovadbi, poleti pa plezajo v plezalnem vrtcu, toda to ni dovolj.
Da bi odpravili to pomanjkljivost, se je vodstvo Akademskega alpinističnega odseka odločilo, da letos napne vse moči. Telovadba, ki je bila sicer tudi že pretekla leta, bo vsak četrtek (od 2. XI. do 28. III.) od 17.15 do 18.45 v študijski telovadnici Narodnega doma. Vodil jo bo Vid Mesarič, pri sestavljanju programa zanjo pa so vso pomoč obljubili tudi profesorji VŠTK. Razen telovadbe bo ob torkih še kondicijski trening s tekom, ki ga bodo spomladi zamenjale vežbe na Gradu.

  27.10.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti