Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.10.1967

Delo, Šport: ... Smrtna nesreča v Planjavi

Pretekli teden je bilo v naših stenah ugodno vreme. Sneg, ki je pred tem še oviral plezalce, je skopnel, vreme tudi ni nagajalo, le visokogorske postojanke so bile večinoma že zaprte. Kamniško sedlo je oživelo že v soboto. Naveza Franc Bauman in Zinka Slapar sta ponovila Glavo Planjave. Vzpon je kot kaže druga ženska ponovitev. Silvo Jošt je z Jožetom Kodretom opravil I. ponovitev smeri Golob - Pušnik v Turski gori, obiskane pa so bile tudi nekatere druge smeri. Toda ena med njimi ni bila dokončana. 20-letni zagrebški alpinist Nikola Mihakovič je, potem ko ga je zapustil na hitro izbrani tovariš, sam vstopil v smer »Skozi okno« v Planjavi še pod oknom, med prečenjem plati pa je omahnil in se ustavil šele nekaj nad potjo. Bil je takoj mrtev. Reševalci so se zbrali že popoldan, toda v dolino so ga prinesli šele v nedeljo zjutraj.
Do tretje smrtne nesreče v letošnjem letu med alpinisti je prišlo za sam konec sezone, toda povsem po nepotrebnem. Le redki so namreč plezalci, ki so dovolj psihično pripravljeni, da lahko sami vstopijo v smer, mladi in neizkušeni pa si tega ne bi smeli nikoli privoščiti.

Ugotovitve reševanja v Travniku
Prvo poskusno reševanje prek Aschenbrennerjeve smeri v Travniku je za nami in opravljene so bile tudi prve analize. Pokazale so, da je bila akcija dobro pripravljena, le ekipa bi bila lahko večja, radioaparati pa bi morali biti v preobleki, ki ne prepušča vode.
Toda zaradi dežja je v steni ostalo tudi precej opreme, ki so jo reševalci dobro zavarovano pustili do zadnje nedelje. Že v soboto so se štirje spustili do kamina na koncu Rampe in jo pripravili za dviganje. V nedeljo jim je sledilo še sedem reševalcev in ti so jo z vitlom, na dveh žičnih vrveh potegnil na vrh.
Sedaj je pred postajo GRS Ljubljana še kup problemov. Ojačati bo potrebno organizacijo, izboljšati obveščanje in popraviti hitrost zbiranja, ne nazadnje pa seveda izboljšati tudi teoretično pripravljenost reševalcev. Kolikor se bo vodstvu posrečilo zagotoviti še vsaj minimalna sredstva tudi za kako zimsko akcijo, potem bo v Ljubljani kmalu spet ekipa, ki bo lahko reševala povsod in ob vsaki priložnosti.

Zimske sobe in bivaki
Alpinisti in tisti redki planinci, ki tudi pozimi obiskujejo naše gore, vsako zimo ugotavljajo, da disciplina pri uporabi zimskih sob in bivakov popušča. Planinska društva, oziroma njihovi odseki, se na jesen trudijo, da bi v njih zagotovili čim več potrebnega, obiskovalci pa se ne potrudijo niti, da bi za seboj zapirali vrata. Namesto da bi razsekali prinesena drva, pulijo iz postelje deske in kurijo z njimi, odeje odnašajo pred postojanke in jih nemalokrat tam tudi pozabijo itd.
Zadnjo nedeljo so se mojstranški alpinisti trudili okoli bivaka na Bukovju. Delno so obnovili in popravili kritino in zbrali tudi precej drv. Prostovoljno akcijo bodo še pred snegom ponovili vsaj še enkrat. Tistim, ki bodo hodili v Vrata, predvsem pa plezalcem, bo to veliko pomenilo, zato naj se tudi zavedajo, koliko truda je bilo potrebno za primerno ureditev bivaka.

Celjska alpinistična šola
V četrtek, 26. t. m. ob 19. uri bodo imeli tudi Celjani prvi letošnji sestanek alpinistične šole. Zbrali se bodo v prostorih planinskega društva.
V zimski sezoni bo na programu več predavanj in skupnih tur v gore. Spomladi pa bodo na sporedu tudi plezalna šola v plezalnem vrtcu in vsaj en krajši tabor. Mimo tega se bodo lahko vsi udeleževali tudi akcij, ki jih bo v ta namen pripravila komisija za alpinizem PZS.

Poleti 38 prvenstvenih vzponov
Komisija za alpinizem PZS bo v kratkem razposlala vsem načelnikom AO seznam doslej znanih prvenstvenih smeri v letošnji sezoni. Seznam prav gotovo še ni popoln, zato ga bo treba na sestankih odsekov dopolniti, marsikje pa se je v podatke lahko tudi prikradla napaka, zato bodo korekture zelo dobrodošle.
Popravljen seznam bo ob koncu sezone objavljen v PV skupaj z seznamom važnejših ponovitev. Služil bo lahko vsem, ki se ukvarjajo s pripravo novega plezalnega vodiča, oziroma njegovo korekturo, obenem pa bo to tudi prepotreben analitičen material za pravilno oceno letošnje letne alpinistične sezone.

  20.10.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti