Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.10.1967

Delo, Šport: ... Alpinisti v Logarsko dolino

Letošnji zbor alpinistov je namenoma prestavljena na nekoliko bolj zgoden datum (7. in 8. X.), da bi imeli udeleženci priložnost obiskati po uradnem delu tudi okoliške stene. Za prevoz iz Ljubljane v Logarsko dolino bo poskrbel Kompas. V soboto bo na programu poročilo o pretekli sezoni, načrt za zimsko sezono, nekaj misli o zimskem alpinizmu in nagraditev desetih najbolj uspešnih plezalcev. Na koncu pa bodo plezalci prikazali še diapozitive z nekaterih uspelih vzponov.

Zbor načelnikov AO
V ponedeljek popoldne so se v Ljubljani zbrali predstavniki 12 alpinističnih odsekov iz vse Slovenije. Namen sestanka, ki ga je vodil načelnik komisije Aleš Kunaver, je bil ugotoviti trenutno stanje našega alpinizma in postaviti načrte za delo ter ugotoviti mišljenje o vzrokih za vse bolj pogoste nesreče. Razprava je bila pestra in čeprav mišljenja prisotnih o vseh problemih niso bila enotna, bo gradivo vseeno lahko vodilo komisijo za alpinizem PZS do naslednjega podobnega sestanka. Ena glavnih ugotovitev je bila še vedno, da odseki, še manj pa posamezniki ne razpolagajo z dovolj primerne opreme za težke zimske vzpone. Zimski tabor v Zapadnih Julijcih je bil odpovedan, ker se je pokazalo, da ni dovolj alpinistov, ki poznajo tamkajšnje gore toliko, da bi bili možni zimski vzponi.

20 let AO Kranj
Češka koča se že dolgo ni tako napolnila, kakor zadnjo soboto. Prišlo je okoli 45 nekdanjih in sedanjih članov AO Kranj, ter tudi nekaj predstavnikov povabljenih odsekov, da bi proslavili 20-letnico ustanovitve alpinističnega odseka pri PD Kranj. Načelnik Franci Ekar je najprej orisal pot, ki so jo alpinisti prehodili doslej in se spomnil tudi vseh tovarišev, ki so pustili svoja življenja na poteh po gorah. Dr. Ivo Valič, predsednik društva je predal pohvale najbolj predanim članom, nato pa so zbor pozdravili še nekateri prisotni. Na koncu se je oglasila še Ančka Gornik, ki ji je hitra pomoč tovarišev pred letom in pol rešila življenje pri nesreči.
Naslednjega dne je večina odšla na okoliške vrhove, nekateri pa tudi v stene. Naveza Franci Ekar - Tomaž Jamnik - Brane Jaklič se ni zadovoljila s starimi smermi. V steni Dolgega hrbta so preplezali novo smer (400 m, IV/V, 9 ur), ki so ji v počastitev zbora dali ime »Jubilejna smer«.

Spet novi vzponi in ponovitve
Čeprav kratek dan ne dovoljuje daljših vzponov, so nekateri, ki so jih naši alpinisti opravili v preteklih dneh, vredni vse pozornosti. Iz Lipovčeve koče v Martuljku, kamor je Viki Uhan povabil tovariše na fantovščino, sta Stane Belak in Marjan Manfreda opravila ponovitev Schinkove smeri v Frdamanih policah.
V Stenarju je Mlekužova smer, ki je sedaj poimenovana v spomin ponesrečenega Ancelna, dobila prvo ponovitev. Opravila sta jo Zvone Kofler in Janko Ažman (IV/V, 500 m).
Bojan Pollak in Vido Grilc sta v Vršičih preplezala že tretjo prvenstveno smer zapored. Glava Planjave je doživela dve ponovitvi, 30. septembra sta jo skupaj z Gradišarjevo smerjo ponovila Milan Humar in Jernej Koritnik, dan za tem pa sta bila v njej uspešna še Tone Trobevšek in Jernej Hribar.

Povezava z alpinisti iz Gradca
Povezava mariborskih planincev z društvom Naturfreunde iz Gradca je vedno tesnejša. Člani AO Kozjak so se te dni udeležili odkritja znamenja za varstvo narave na Hauser Kaiblingu v področju Schladminger Tauern. Ker so bile vremenske razmere več kot idealne, so se odločili tudi za nekaj lažjih vzponov v družbi z avstrijskimi tovariši. Plezali so v Kaiblingu, Vzhodno v Höchsteinu, Merelmspitz in v grebenu Maralm Scharte. Čeprav je ocena le II do III in so smeri zelo kratke, so bili vzponi čudoviti.

  06.10.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti