Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.09.1967

Delo, Šport: ... Sestanek načelnikov in zbor alpinistov

V ponedeljek se je spet sestala komisija za alpinizem. Bilo je toliko problemov, da vseh celo niso mogli obravnavati, nekatere pa bodo raje prepustili v pretres sestanku načelnikov vseh slovenskih AO, ki je sklican za ponedeljek, 2. 10. ob 16. uri v prostorih doma slovenskih planincev Zlatorog. Največ je bilo govora o zadnjih nesrečah. Kaže, da so glavni vzroki za to v pomanjkljivi vzgoji na alpinističnih šolah.
O bližajoči se zimski alpinistični sezoni bo govora na sestanku alpinistov, ki bo 7. in 8. v Logarski dolini. Razen zimskega alpinističnega tabora, ki je v načrtu v Zahodnih Julijcih, je bilo sklenjeno, da se s kakim večjim prvenstvenim vzponom ali prečenjem proslavi bližnja 75-letnica SPD (februarja 1968). Za prihodnjo sezono bi bilo potrebno temeljito pripraviti naveze, ki bodo odšle v tujino, da bi se morda le poskusile z vzponi, na katere čakamo že toliko let.

70 vzponov v enem letu
Če je slovenski povpreček za aktivnega plezalca okoli 10 vzponov na leto, potem je število 70 že več kot visoko. Težko bi našteli večje število alpinistov pri nas, ki so bili doslej tako uspešni, mednje pa moramo na vsak način uvrstiti Bojana Pollaka, študenta ladjedelništva v Zagrebu in člana AO Kamnik, ki jih je nekako toliko opravil že samo v letošnjem letu. Petnajstim zimskim je priključil še 55 letnih, med njimi nekaj tudi izredno kvalitetnih. Dve prvenstveni smeri v Vršičih (V, VI), Smer čez ploščo v Skuti, III. ponovitev »Kamniške« v Štruci, Čopov steber, Desna v Ojstrici, I. ponovitev smeri Škarja - Šimenc v Dolgem hrbtu, II. ponovitev Smeri po zajedi v Dolški Škrbini in še precej drugih.

Lepo vreme – novi vzponi
Deževno vreme v drugi polovici septembra je že kazalo, da bodo alpinisti za nekaj časa pospravili svojo opremo. Toda nenadno izboljšanje jih je zopet prignalo na dan. Zadnjo nedeljo so bile naše stene polne in zabeležili smo tudi nekaj težjih vzponov.
Stane Belak in Peter Gross, ki spadata letos med najaktivnejše plezalce, sta 24. 9. kot druga ponovila Peternelovo smer skupaj s Čopovim stebrom. Za celoten vzpon sta potrebovala komaj 13 ur, od tega za Peternelovo 6 ur.

Hindukuš vse bližji
Alpinisti AO Ljubljana Matica so se odločili, da bodo prihodnje leto v počastitev 75-letnice SPD organizirali samostojno odpravo v Hindukuš. Potovali naj bi z avtomobili, stroške pa bodo prispevala nekatera podjetja.
Pred dnevi je ambasada Afganistana iz Beograda odgovorila na vlogo za izstavitev vizumov. Sporoča, da je treba zaprositi zunanje ministrstvo v Kabulu, ki bo rade volje proučilo vse želje in jih v okviru možnosti tudi pozitivno rešilo. Ambasada je sporočila, da so tudi v Afganistanu »zakrite cone« in mednje spada prav Wachan, ki je med alpinist najbolj zaželen.

Bolgarski alpinist - invalid
Primer znanega bolgarskega alpinista Todora Ivanova Ducina kaže resnično ljubezen do gora. Leta 1959 ga je med vodenjem planincev po Pirinu zasul plaz in morali so mu amputirati nogo. Na gore ni pozabil. Omislil si je nekoliko izpopolnjene bergle in od tedaj spet redno obiskuje gore. Pred kratkim je prišel tudi v naše kraje. Obiskal je okolico Vršiča, se po jubilejni poti povzpel na Prisojnik ter obiskal še nekatere vrhove. V Vratih se je seznanil z nekim slovenskim planincem in skupaj sta odšla proti Triglavu. Za pot prek Praga do Kredarice sta potrebovala le tri in pol ure. Žal pa je zaključni vzpon na vrh preprečilo izredno slabo vreme, in to komaj 30-40 m pod najvišjo točko. Ob drugem obisku Vrat se je povzpel na Stenar in Dolkovo špico, za ponoven vzpon na Triglav pa mu je zmanjkalo časa.
Povedal je, da se bo v naše gore še vrnil in ne bo odnehal prej, dokler se ne povzpne na Triglav. Druga njegova želja pa je Matterhorn, s katerim bo seveda več težav, toda kljub temu meni, da ga bo zmogel.

V Srbiji potrebujejo inštruktorje
Komisija za alpinizem PZ Srbije prireja od 7. do 19. oktobra v Črnogorskih Prokletijah (dolina Grbaje, Maja Karanfil) začetniški alpinistični (6 dni) in reševalni (6 dni) tečaj. Za to akcijo je med mladino veliko zanimanje. Ker v Srbiji ni dovolj inštruktorjev, so zaprosili za pomoč komisije iz drugih republik.

Ob 16. festivalu planinskega filma v Trentu
V nedeljo, 24. septembra so v Trentu slovesno proslavili 15. jubilej gorske reševalne službe italijanske planinske organizacije Club Alpino Italiano (CAI).
Ob tej priložnosti je znani organizator gorske reševalne službe CAI dr. Stenico dobil odlikovanje.
Praznovanja so se udeležili številni zastopniki GRS iz vse Evrope.

Načrti komisije za odpravo v tuja gorstva
V pripravah na prihodnje leto se je komisija prek ZTKJ neposredno povezala s federacijo alpinizma ZSSR ter predlagala sodelovanje naših alpinistov v odpravah na enega izmed pamirskih oziroma tjenšanskih velikanov. Najbolj mikaven je najvišji vrh ZSSR Pik komunizma (7535), koliko pa ne bi bilo mogoče naskočiti te gore, so še vzponi v tehnično težavnih področjih okrog Pika Marxa in Engelsa ali Man Tengrija.
Komisija se dogovarja tudi glede odprave v Centralni Kavkaz.
Program je kar lep, še posebno če pomislimo tudi na Hindukuš, ki ga bo verjetno obiskala odprava PD Ljubljana-matica.

  29.09.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti