Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.09.1967

Delo, Šport: ... Povratek iz Zajzerov

Zadnja letna akcija komisije za alpinizem PZS - alpinistični tabor v Zahodnih Julijcih (Italija) je končan. Izrazito slabo vreme je prekrižalo večino načrtov, kljub temu pa ni bil zaman. Zopet je nekaj naših plezalcev spoznalo prelepe stene v okolici Zajzer, koder se še sliši slovenska beseda. Vsi se bodo z veseljem vračali sem in prva priložnost se jim bo nudila že prihodnjo zimo, ko bo verjetno tu tudi zimski tabor.
Čeprav je bilo prijavljenih 33 udeležencev, jih je v nedeljo, 10. septembra zaradi slabega vremena odpotovalo le 11, vodil pa jih je Danilo Škerbinek. Kasneje so sicer prišli še nekateri, toda v taboru kljub temu ni bilo nikoli več kot 17 plezalcev. Nekoliko bolje so bili zastopani alpinistični odseki: Ljubljana-matica iz Ljubljane, Celje, Jesenice, Kozjak Maribor, Litostroj, Mojstrana, Tržič in SPD Trst.
Prvi trije dnevi so minili v dežju in krajših obiskih okolice in bližnjih bivakov. V torek je sneg zapadel do višine 1700 metrov, višje pa ga je bilo celo 30 in več centimetrov. V sredo so si za razgledno turo izbrali Montaž (2753 m), toda tudi to jim je prekinil dež. V četrtek spet nič šele v petek se je ojunačila prva naveza. Peter Gros in Andrej Kovačič sta preplezala smer v Malem Nabojsu in ker nista našla nikakih sledov o predhodnikih, niti ni vrisana v nobenem vodiču, jo imata za prvenstveno. Nekaj podobnega je bilo naslednji dan z navezo Gregor Rupnik - Amadej Trnkoszy v Velikem Nabojsu.
Drugi so plezali še Zmajev greben, v Devici in Mrzli vodi ter Montažu in Višu. Skupno se je nabralo okoli 40 vzponov. Tudi bivaki niso izostali. V noči med 16. in 17. septembrom jih je kar šest »dremalo« malo pod vrhom Mrzle vode, ko so plezali najtežjo smer tabora (greben V-VI). Drugič pa so bivakirali še v grebenu Viša.
Tabor so pospravili v sredo navsezgodaj in se odpeljali nazaj domov.

Konec alpinistične sezone
Iz tujih gora so se letos vrnili že vsi naši plezalci, na programu ni več nobene večje akcije in mnogo mladih obetajočih plezalcev odhaja te dni na odsluženje kadrovskega roka v JLA. Če k temu prištejemo še slabo vreme, ki nagaja že nekaj časa, potem lahko sklepamo, da je letna alpinistična sezona že skoraj končana. Res se navadno pleza še oktobra, toda dan je že tako kratek in težji vzponi ne prihajajo več v poštev.
Sedaj je dolžnost posameznih alpinističnih odsekov in komisije za alpinizem, da zberejo podatke o aktivnosti in precenijo sezono. Potrebno bo tudi pregledati koliko vzponov in kakšne so opravili mladi in kateri zaslužijo, da jih sprejmejo za pripravnike in člane. Na odsekih, kjer imajo vpeljano »knjigo vzponov« in jo redno vodijo, to ne bo težko, za tiste, ki je še nimajo, pa je prav da si jo omislijo. Komisija za alpinizem bo namreč kmalu razposlala posebne obrazce za letna poročila in ne bi bilo prav, če bi morala na njih spet čakati po nekaj mesecev.
V kratkem bo razpisan tudi zbor alpinistov, ki bo imel letos izrazit delovni značaj. »Zimski alpinizem« bo naslov teme, ki naj bi jo obdelali, sklepe pa začeli uresničevati takoj.

Težave s Himalajo
Te dni smo od nepalske vlade dobili obvestilo, da še vedno traja zapora za vse odprave, ki bi želele v nepalsko Himalajo.
Zunanje ministrstvo nepalske kraljevske vlade je to novico posredovalo z obžalovanjem in z zagotovili, da bomo jugoslovanski alpinisti med prvimi, ki jim bodo odobrili prihod v svoje gorske predele.

Nova pot na Stol
Nedavno je delegacija naših gorskih reševalcev obiskala tovariše iz avstrijske gorske reševalne službe, ki so nadelali lepo, zavarovano plezalno pot na Stol po njegovih severnih ostenjih.
Ob otovoritvi so govorniki poudarili pomen planinstva za zbliževanje med ljudmi in narodi ter izrazili prepričanje, da nova pot pomeni nov prispevek k večji dejavnosti v Karavankah.
Kljub slabemu vremenu je nad 100 planincev z vzponom po novi poti odšlo na vrh Stola, prebilo nekaj časa v gostoljubni Prešernovi koči in se po stezi z mednarodno markacijo spustilo do Celovške koče.
V imenu Planinske zveze Slovenije so gostitelje pozdravili ing. Šegula, dr. Robič in Stane Kersnik.

Črnuški planinci - na Malo planino!
V soboto in nedeljo bomo zabetonirali tretjo (najmanjšo) oziroma zadnjo betonsko ploščo na novem planinskem domu na Mali planini. Vsaka roka je dobrodošla. Črnučani, planinke in planinci - vsi na planino!

  22.09.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti