Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.09.1967

Delo, Šport: ... »Špik« - prvenstvena smer v Tatrah

S planinskim izletom na Češkoslovaško, sta v visoke Tatre odpotovala tudi ljubljanska alpinista, člana AO Lj. Matica - Peter Gross in Marjan Manfreda. Izbrala ju je komisija za alpinizem PZS, saj sta letos opravila že nekaj izredno težkih vzponov, pa tudi po številu njih sta med prvimi.
Nujno bivanje med češkoslovaškimi alpinisti ni bilo zaman. Spoznala sta njihove, navade, navezala stike, ponovila 9 smeri od katerih imajo kar 4 najvišjo oceno in preplezala celo prvenstveno smer. Vsekakor lepa zamena za vsako leto bolj množičen obisk njihovih alpinistov, ki so pri nas tudi že opravili nekaj prvenstvenih vzponov.
Začela sta z Jugovzhodnim razom v Valovi veži (III) in nadaljevala z južno grapo v Ošerpancih (III), ter smerjo Stanislavskega v Volovi veži. Višina vseh treh je le okoli 350 m, kar pa je v Tatrah povpreček. Tako sta se »ogrela« in takoj sta posegla po težjih. Puškasova smer v Volovi veži (VI) je bila na vrsti prva. Sledil je dan premora zaradi dežja in nato smer Stanislavskega v Galerijah (VI). Tudi Puškasova smer v isti steni, ki je sledila, je imela najtežjo oceno (VI). Nato pa sta sledili dve lažji (III, IV), s čemer sta steno skoraj dokončno obdelala. Edinole smer Orlovski, v katero sta že vstopila, jima je pokazala zobe.
Prvenstveni vzpon sta pustila za konec. Izvedla sta ga v 250 m visoki steni Vihodnega štita nad Železno krono in mu zapisala najtežjo oceno. Že po prvem poskusu so ju hoteli češkoslovaški alpinisti prepričati, da je nemogoč, saj so ga že večkrat poskusili. Toda nista se dala prepričati in drugega dne jima je s precej sreče res uspel. Ker so jima tamkajšnji alpinisti povedali, da so tudi oni pri nas že preplezali enega v Špiku, sta ga poimenovala kar po tem lepotcu naših Julijskih Alp.

Alpinistična šola APD
Ker se je večina dijakov in študentov že vrnila s počitnic in se je že začel pouk, so se začeli pripravljati tudi alpinisti akademskega alpinističnega odseka, da prično z vsakoletno »alpinistično šolo«, ki je dala že celo vrsto naših najvidnejših plezalcev. Prijave sprejemajo v društveni pisarni vsak torek in četrtek od 19.-20. ure in sredo ter petek od 13.-15. ure, kjer dobite tudi vsa pojasnila.
Otvoritveni sestanek bo v četrtek 28. t. m., vendar naj se kandidati oglasijo že prej, saj vadba na Turncu pod Grmado že teče, in sicer vsak torek in četrtek popoldan. V oktobru se bodo začeli tudi redni četrtkovi večeri s prikazovanjem diapozitivov in predavanj ter izleti v gore. Konec oktobra pa se bo v študijski telovadnici Narodnega doma začela tudi že telovadba za alpiniste, pri kateri bo sodelovala tudi visoka šola za telesno kulturo.
Alpinistična šola APD je brezplačna, udeleženci morajo dodatno plačati le alpinistično članarino, v katero pa je že vključena naročnina na Planinski vestnik in zavarovanje ter poštnina za društvene okrožnice. Na razpolago imajo tudi bogato izposojevalnico opreme, večje akcije v okviru alpinistične šole pa so regresirane.

  15.09.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti