Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski smučarji na 1900 m visoki gori

Slovenski gospodar (1916)m - Desetnik Ivan Mir od Sv. Jurija na Ščavnici nam piše z italijanskega bojišča:

Nekega dne je Italijan začel močno razbijati. Kosci granat so se valili po skalovju. Svet se je tresel, kakor da bi bil nastal potres. Vedeli smo, kaj da
namerava. Kmalu smo bili pripravljeni z nasajenimi bajoneti in smo ga pričakovali. Ni še minulo četrt ure, že je zakričal svoj »Avanti! Avanti!« Sovražnik se mi bliža vedno bolj, kmalu ga dobim na cilj. Najbolje so mi služile ročne granate. Italijani so se kar kadili po kamenju. V najboljšo pomoč nam je bilo vrlo topništvo, ki je streljalo iz vseh kalibrov. Sovražni napad smo srečno odbili. Veselo je bilo gledati kako so se kadili polentarski klobuki v zraku. Še nekaj dni pozneje se igral vihar z italijanskimi peresi po planini.

Res smo imeli lansko leto hude napade v Galiciji, ali takih kot tukaj pa še nisem občutil. Nikdar ne pozabimo na ljubega Boga in ga prosimo, naj nam stoji ob strani in nam da zmago v naše roke. Že 16. mesec teče, kar se nahajam na bojnem polju.
Bil sem enkrat lahko ranjen, odlikovan z bronasto in srebrno hrabrostno svetinjo II. vrste. Čil sem in zdrav, četudi sem sedaj 1900 m visoko doma.
Prisrčne pozdrave pošiljajo: Desetnik Iv. Mir iz Rožičkega vrha, pešec Viktor Zamuda iz Dragotinskega vrha pri Sv. Juriju na Ščavnici, Jož. Štiftar iz Radgone, Jožef Kupec iz Celja, vsi pri alpinskih smučarjih.

Slovenski gospodar, 11. maj 1916

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VOJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti