Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Otroški parlament o naravi in tradiciji

bo v torek, 22. oktobra, s pričetkom ob 10. uri v Domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici v okviru projekta TNP Leader Lin 2011 - Odprtje razstave o tradicionalnih znanjih ...

Otroški parlament o naravi in tradiciji je eden od projektov LEADER, ki jih sofinancira evropski sklad za razvoj podeželja. Prijavitelj projekta Otroški parlament o naravi in tradiciji je bil Triglavski narodni park, kot partner pa je v njem sodelovala OŠ dr. Janeza Mencingerja iz Bohinjske Bistrice.

Glavni namen projekta je obujanje in odkrivanje tradicionalnega znanja na območju Triglavskega narodnega parka in njegove širše okolice. Ker ima s tradicionalnim znanjem najmanj stika generacija naših najmlajših, smo k sodelovanju povabili osnovne šole v okolici narodnega parka. Poleg partnerske osnovne šole v Bohinjski Bistrici so se odzvale še osnovne šole iz Gorij, Bleda (PŠ Ribno), Lesc, Mojstrane in Radovljice. Otroci so v svojih domačih krajih z anketami raziskali, katera tradicionalna znanja so se še ohranila.

Na podlagi rezultatov anket smo organizirali tečaje tradicionalnega znanja na šolah in v Info središču Triglavskega narodnega parka Triglavska roža na Bledu. V Bohinjski Bistrici in Mojstrani so se otroci učili vezenja na platno, v Gorjah plesti, v Ribnem so delali grablje in ličkali koruzo, v Lescah pekli kruh, v Radovljici pa so si ogledali, kako se plete košare in jerbase iz vrbovja.
V info središču TNP na Bledu smo organizirali tri tečaje za širšo publiko – tečaj vezenja na platno, tečaj izdelave brezovih metel in tečaj zeliščarstva.

V okviru projekta pa so potekale tudi druge dejavnosti: izdali smo otroško slikanico o tradicionalnem znanju na območju TNP in njegove okolice z naslovom Pri babici na kmetiji, ki to znanje približa tudi najmlajšim. Sedem kratkih zgodb avtorja Grega Kržeta in ilustratorke Nine Meglič prinaša utrinke življenja sodobnega otroka, ki s pomočjo babice začuti tudi počasnejši, z naravo in letnimi časi povezan utrip življenja in dela v alpskem svetu. Organizirali smo tudi ekskurzijo v Belo krajino s spoznavanjem dobrih praks ohranjanja in oživljanja tradicionalnega znanja, predavanje poznavalke ljudskega pripovedništva Dušice Kunaver in dvodnevni seminar o tradicionalnem znanju, ki je potekal v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu.

Glavni dogodek in zaključek projekta bo otroški parlament – soočenje mladih, nadebudnih raziskovalcev z vseh sodelujočih šol ter predstavitev njihovih ugotovitev in mnenj strokovnjakom in odgovornim s tega področja.

...10.2013
 

Foto: arhiv TNP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti