Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Petrovo smer

spominsko v vzhodni steni Novega vrha,: sta v petek, 18. oktobra 2013, preplezala Rado Lapanja in Toni Groblar (oba AO Cerkno)

AO Cerkno, 19.10.2013 - Rado Lapanja 

Peči: Novi vrh, vzhodna stena
Petrova smer, 5-/4, 110 m + 150 m, prvenstvena

Včeraj sva Rado Lapanja in Toni Groblar splezala novo smer,ki sva jo posvetila spominu na Petra Bevka,našemu članu,ki se je smrtno ponesrečil leta 2009.

Raz, ki pada z vrha Novega vrha, se konča s trikotno stometrsko steno, značilno po štirih izrazitih kaminih. Skrajno levi kamin sva že plezala s Lebanom, drugi z leve, najdaljši in najizrazitejši, pa še ni bil preplezan; desna dva nista zanimiva (vsaj zaenkrat).

Imela sva nekoliko mešane občutke, kakšna skala je v njem, pa se je izkazalo, da je v glavnem dobra, v drugem raztežaju pa celo odlična.

Prvi raztežaj se prične nekoliko položno, pa se smer kmalu postavi navpik, vodi prek dveh previsov v vzorni izpostavljenosti.
Smer se na vrhu trikotne stene priključi razu in po njem nadaljujemo v res lepi zračni plezariji do vrha gore (z možicom).
Še enkrat ponavljam: na razu vse kar primeš v roke ni trdno.

  19.10.2013


Nova smer je vrisana v oker barvi

1 komentarjev na članku "Petrovo smer"

Igor Radovič,

Če se prav spomnim je včasih veljalo, da mora biti vsaj 60% prvenstvene smeri samostojne, da se šteje za novo smer, sicer je bila to varianta. Ne vem pa, ali je tako še danes. Seveda čestitke, ne glede na to ali gre za smer ali varianto.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46093

Novosti