Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Galetovec

Vrh je izjemno razgledišče s pogledom na Blejsko kotlino z jezerom, dlje na Gorenjsko ravan s Karavankami do Kamniško Savinjskih Alp v ozadju, vse je predstavljeno kot na dlaniJanez Pikon: Pokljuško planoto zaključuje jugovzhodni greben z neizrazitim, vendar razglednim vrhom nad vasico Obrne.

Galetovec

Ilova peč je mogočna vzhodna stena, ki se navpično dviguje jugovzhodno na robu Pokljuke, njena značilno rumena stena močno izstopa severozahodno nad dolino Soteske in Savo Bohinjko, najbližje ob vasi Obrne in Bohinjska Bela. Vrh je izjemno razgledišče s pogledom na Blejsko kotlino z jezerom, dlje na Gorenjsko ravan s Karavankami do Kamniško Savinjskih Alp v ozadju, vse je predstavljeno kot na dlani. Na razgledišče Galetovca (1259 m) vodijo številne označene poti. Najbližje in zahodno z vasi Gorjuše (1000 m) v Bohinju preko planine Za Jamo (1010 m), ali planine Ilo (1255 m), južno pod gozdnim vrhom Ilovec (1305 m), ter severno nad Kranjsko dolino (1100 m), udoben dostop tudi severneje in vzhodno pod gozdnim vrhom Pleša (1331 m), z Belske planine (1237 m).

Vzhodna pot privede tesno pod »neprehodne« stene do naravnega prehoda Iglíca (naravni spomenik) severno nad Bohinjsko Belo (Zgornja vas)Gozdna pot vodi višje mimo krnic in lepo urejenih hišic na predelu Ržišče (950 m), strmo pod Suhim vrhom (1231 m), ter severno pod Turn (1249 m) v smeri GaletovcaSledijo širni razgledi na prostrano Jelovico, Babji zob (1128 m) na nasprotnem bregu Save, vasico Obrne, dlje v smeri Bleda in Gorenjske ...

Vzhodna pot privede tesno pod »neprehodne« stene do naravnega prehoda Iglíca (naravni spomenik) severno nad Bohinjsko Belo (Zgornja vas). Lestve služijo v pomoč za dvig po tesnem žlebu do zgornjega robu stene in travnika Brezje v smeri zaselka Slamniki. Gozdna pot vodi višje mimo krnic in lepo urejenih hišic na predelu Ržišče (950 m), strmo pod Suhim vrhom (1231 m), ter severno pod Turn (1249 m) v smeri Galetovca.

Najbližje in zahodno z vasi Gorjuše (1000 m) v Bohinju preko planine Za Jamo (1010 m), ali planine Ilo (1255 m), južno pod gozdnim vrhom Ilovec (1305 m)Sledijo širni razgledi na prostrano Jelovico, Babji zob (1128 m) na nasprotnem bregu Save, vasico Obrne, dlje v smeri Bleda in Gorenjske...Udoben dostop tudi severneje in vzhodno pod gozdnim vrhom Pleša (1331 m), z Belske planine (1237 m)

Sledijo širni razgledi na prostrano Jelovico, Babji zob (1128 m) na nasprotnem bregu Save, vasico Obrne, dlje v smeri Bleda in Gorenjske ... Vračanje sledi po travnikih planine Ilo, široke Kranjske doline, zahodno mimo gozdnega vrha Jesenje (1131 m) do planine Za Jamo, ter po gozdni cesti pod Ojstrovico (1036 m) visoko nad vasjo Obrne, po označeni poti in gozdni vlaki, zahodno pod predelom Podklanec na železniško postajo Bohinjska Bela.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Galetovec

Z Galetovca ...Vrh je izjemno razgledišče s pogledom na Blejsko kotlino z jezerom, dlje na Gorenjsko ravan s Karavankami do Kamniško Savinjskih Alp v ozadju, vse je predstavljeno kot na dlani ...  po GorenjskiSledijo širni razgledi na prostrano Jelovico, Babji zob (1128 m) na nasprotnem bregu Save, vasico Obrne, dlje v smeri Bleda in Gorenjske...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti