Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.08.1967

Delo, Šport: ... V Zahodnih Alpah - živahno

Iz ENSA (Ecole nationale de ski et d'alpinisme) v Chamonixu se je vrnila naveza Škarja - Uršič. Na mednarodnem taboru sta prečila Mont Blanc, preplezala severovzhodni raz Les Courtes (smer Cordier) in na koncu še severno steno Dent du Recquien. Ta smer, ki sta jo leta 1954 preplezala kot prva Rebuffat in Coutet, je ocenjena z V, A1 in je bila njuna najtežja. Navpične plati, pokrite z ledom, in slabi oprimki ji dajejo svojstven pečat.
Dvakrat sta hotela poskusiti tudi v Couzijevi smeri v Les Droitesu, toda obakrat so jima neugodne razmere to preprečile. Prav tako ni bilo sreče z Gr. Jorassem, pod katerega sta prišla prav v začetku slabega vremena.
Kakor javljajo, so razmere v Zahodnih Alpah še dokaj ugodne. Znani Walkerjev steber sta do sedaj preplezali že dve navezi: sovjetska, ki je bila v steni dva dni, in naša znanca s srečanja UIAA - Ponse in Angland iz Španije (3 bivaki).
Tudi pod drugimi stenami je izredno živahno. Alpinisti iz ČSSR tudi letos naskakujejo Dru.

DENT DU REQUIN - SEVERNA STENA - granitna stena, obložena z ledom, spada med najtežje plezalne ture v Zahodnih Alpah. Foto: T. Škarja

Vrata spet v ospredju
Medtem ko smo lahko pretekla leta upravičeno trdili, da so se vrhunske naveze preselile v Tamar, kjer je zato bilo preplezanih največ prvenstvenih smeri, so letos v ospredju spet Vrata. Ponovitvam najnovejših smeri (Direktne na Črni graben, Peternelove in Zahodne zajede) se je najprej pridružila nova - Direktna na Čopov steber, 30. julija pa še Desna ob Sandi Wisiakovi smeri. Tu je žal, kakor kaže, prišlo do nesporazumov. Smer sta namreč prvotno (23. VII.) začela plezalca iz Mojstrane Zvone Kofler in Janko Ažman, toda po polovici sta se morala zaradi pomanjkanja klinov vrniti. Teden dni za njima sta v steno vstopila brata Jože in Tine Mihelič in jo tudi izpeljala do konca.

Dva solo vzpona
O Petru Grossu, mehaniku iz Zagorja in članu AO Ljubljana-Matica, je v zadnjem času vse več slišati. Samo letos je opravil že nad 30 plezalnih vzponov. Kot prvi je ponovil smer Juvan - Šteblaj v Široki peči preplezal novo smer v Oltarju in Direktno na Čopov steber, opravil v enem dnevu prvi ponovitvi obeh jeseniških smeri v Veliki Martuljški Ponci itd.
Največ je letos plezal z Marjanom Manfredo (Ljubljana-Matica), s katerim bosta 20. VIII. odšla tudi v Visoke Tatre ČSSR. Prejšnji teden pa je v Vratih ostal brez partnerja, zato se je poskusil še v solo plezanju. Najprej je v nedeljo (23. VII.) preplezal Dolgo nemško smer po razu, dan za tem pa še Prusik-Szalayevo smer - obe v triglavski steni.

Naši navezi v Dolomitih
V soboto in ponedeljek sta v Dolomite odpotovali dve mladi ljubljanski navezi Janez Gradišar (AAO) - Bine Mlač (Lj. Matica) in Vasja Doberlet (AAO) - Matija Maležič (Lj. Matica). Namenili sta se v Slovencem malo znano skupino Catinaccio (Rosengarten), kjer leže znani Vaiollet stolpi, ki jih mnogi prištevajo med najlepše v Evropi.

V Walliških Alpah konec
Člani letošnje alpinistične odprave v Švico, ki so imeli namen prečiti greben okoli Zermattske doline, so ugotovili, da jih je za načrt preveč in da se tudi niso pravilno pripravili. Zato so se odločili, da prično s posameznimi vzponi, pri čemer je bil prvi na vrsti Matterhorn. Imeli so veliko načrtov, med katerimi je bila tudi Bonattijeva smer, toda vse skupaj je prekrižalo slabo vreme.
Vrnili so se ponovno v dolino in ker se vreme ni zboljšalo, jih je pet odpotovalo 26. julija v domovino, Mlekuž in Sazonov pa sta po nekaj dnevih nadaljevala pot v Chamonix.

Eiger zaustavil zimsko navezo iz Travnika
Vzhodno nemški alpinizem se ima za nagel vzpon v zadnjih letih zahvaliti predvsem odlični reprezentančni skupini iz Dresdena, ki je ponovila pozimi pri nas Prusik - Szalayevo smer v Triglavu in na koncu še Aschenbrennerjevo smer v Travniku. Prav ta je bila njihov preizkusni kamen, predno so se odločili, da obdelajo še znane »tri zadnje probleme Alp« - Matterhorn, Eiger in Jorasses.
Na delu je bila skupina (Eske, Kalkbrenner, Richter in Warmuth), ki je bila pozimi v Travniku. Po uspešno opravljenem vzponu po Schmidovi smeri v Matterhornu, kjer so se pri sestopu srečali tudi z našimi alpinisti, so se odpeljali pod Eiger. V tej steni pa je kamniti plaz zaustavil njihovo pot in njihova imena so zapisana v že tako dolg seznam žrtev Eigerjeve stene.
O nesreči so že dolgo krožile novice, toda dokončnega potrdila, da gre za skupino iz Dresdena ni bilo. Sedaj je novica potrjena.

  04.08.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti