Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tečaj SPD za gorske vodnike

Slovenec (1933): Slovensko planinsko društvo že nekaj let sem opaža, da so glavna izhodišča v naših Alpah, tako Kranjska gora, Bohinj, Dovje, Kamnik, Luče itd. brez izvežbanih gorskih vodnikov.

Domači ter tuji turisti pogosto zaman vprašujejo po primernih spremljevalcih. Zato se je društvo odločilo, da priredi letos med 13. in 19. novembrom v Ljubljani tečaj za gorske vodnike. V tem tečaju bodo naši znani alpinisti podučili kandidate o vseh vedah in spretnostih, ki jih mora kandidat za vodniški posel obvladati.

SPD poziva zato tako v Ljubljani kakor tudi izven Ljubljane bivajoče planince, nosače in druge osebe, ki bi se za ta poklic zanimali, da naslove na društveno vodstvo prošnjo, v kateri navedejo svojo starost, predizobrazbo, domovinsko pravico ter sporoče, v katerih predelih naših Alp se tako dobro spoznajo, da bi mogli tam vršiti vodniške posle. V prošnji je navesti tudi, ali je bil prosilec že vojak ali ne.
Izmed prijavljenih aspirantov bo SPD izbralo okrog 20 kandidatov, ki bodo pravočasno pozvani v Ljubljano, kjer bodo prisostvovali poduku v omenjenem tečaju. Izbranim vodniškim aspirantom, ki so doma izven Ljubljane, bo društvo nudilo tekom bivanja v Ljubljani brezplačno hrano in stanovanje in povrnilo stroške za vožnjo v Ljubljano in nazaj domov.

SPD opozarja tudi vse podružnice, ki v svojem področju čutijo pomanjkanje svojih vodnikov, da prijavijo Osrednjemu društvu primerne aspirante za ta tečaj. V tečaju se bodo podučevali sledeči predmeti: geografija in geologija (dr. Valter Bohinec), meteorologija (dr. Oskar Reya), kartografija in orientacija, rastlinstvo, živalstvo (Kapus Vladimir), somatologija, fiziologija in higiena človeka (dr. Bogdan Brecelj), prva pomoč za nezgode z demonstracijami in praktičnimi poizkusi tečajnikov (dr. Bogdan Brecelj), nevarnost v gorah (dr. Mrak Anton), zimska turistika (Kveder Janez), plezalna tehnika z razkazovaniem orodja (Hudnik Stanko), obnašanje gorskih vodnikov (dr. Anton Mrak), raba orodja pri plezanju in reševanju v težkem terenu, s plezalnimi vajami in vajami v reševalni akciji (dr. Bogdan Brecelj, Hudnik Stanko).
Zato je upati, da bodo vodniški aspiranti, ki bodo dovršili ta tečaj in se tudi praktično izvežbali v smučanju in plezanju, saj približno razpolagali z onim znanjem in onimi spretnostmi, ki jih moderni alpinist zahteva od svojega vodnika.

Posamezni kandidati naj se prijavijo društvu najkasneje do 1. novembra. Poznejših prijav društvo ne bi moglo več upoštevati.

Slovenec, 19. oktober 1933

19.10.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti