Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinske poti so za gorske kolesarje

... za planince pa grmovje?

Slashijeva poslovilna

Aljaž Anderle: Po tedenskem premoru, v katerem je bilo časa za Veliko Poljano, Triglav in Kofce, za Slasha z bodočim novim šoferjem pa še Skutnik in Krn, je močna gravitacija koroških hribov spet zatežila. Prve jesensko meglene sobote sva se z Andrejem spravila k sosedom v Rož, na Ojstrc ali Hochobir, osameli dvatisočak, ki ga na vrhu že dobro stoletje krasi meteorološka postaja in spomenik boju za enovitost Koroške v letih 1918 in 1919. Khm.
Iz Železne Kaple pelje proti Ojstrcu asfaltirana cesta, ki se konča na dobrih 1500m, pri planinski koči. Med nabiranjem metrov sva v mimovozu mimo Kozamernikove kašče ugotovila, da je izrazita afiniteta našega Tomaža do severnih sosedov sedaj tudi potrjeno, genetsko pogojena. Koča je sicer take sorte, da ne zamudiš kaj dosti, če se pelješ mimo, ampak štrudel in kavo vseeno imajo in midva sva potrebovala ravno to.
Kako uro kasneje je dokončno odločitev o spremembi na bolje sprejelo še vreme in iz sumljivih jutranjih obetov, ki so žal doma zadržali tudi Klemena, scimpralo nekaj za v meteorološko izložbo.
Nad kočo in med spustom, se s kolesom znajdeš v prekršku, ampak očitno pravo, politika in zdrava pamet tod okrog kar v redu sobivajo. Kolesarji so tu stalni gosti in precej disciplinirani, živali so razvile ustrezno toleranco, (v kolikor jih že niso prej pregnali lovci, metorologi in traktorji) planinci pa so že izpilili panične skoke s poti, tako da sedaj ne skačejo več v prepade pač pa v grmovje.
Spust. Hm. Spust v nežnem, 14% povprečnem naklonu, in prevladujočem azimutu 103°, začneš na vrhu in končaš v Železni Kapli. Tako azimut kot naklon občasno odstopata.

PrtSc z objave Slashijeva poslovilna

 

Anderle.info - 29.09.2013


Prejšnja objava Planinske poti so za planince z gorskokolesarsko tematiko, ki je izzvala zaradi različnih pogledov številne debate, polemike, vsakovrstne komentarje na različnih forumih ... G-L: Nejc Mrak, sobota, 12. oktober 2013, ob 09:06
Ko prebiram to pisanje v gore "zaljubljene" A..., si rečem, da gospa potrebuje sočustvovanja. Ujeta v času in prostoru,na vsak nači želi pobegniti s kakim kilometrom več in kako minuto manj. Nimam pa občutka, da A... sovraži gorske kolesarje, Alenko preprosto moti vse kar ni G.... To je pa kar težak nahrbtnik, ki si ga je gospa nadela na svoji življenjski poti.


G-LEtika gorskih kolesarjev

G-L: Častni kodeks Planinske zveze Slovenije

(Ne)Prijetna resnica/ Razgledi - Borut Peršolja: Kolesarji so med nami

...

(Po)objave na G-L z gorskokolesarsko tematiko

 

2 komentarjev na članku "Planinske poti so za gorske kolesarje "

Stanislav Hribar,

Petrove "pisalne "in "izrazne "manire so samo izraz adolescentnih frustracij in neizpolnjenih sanj o pomembnosti samega sebe v obdobju odraščanja !Najboljši primeri so športniki (kvazi ljubiteljski kolesarji), ki se za rezultate zelo trudijo in so se pripravljeni odreči mnogim dejavnostim, ki jih imajo drugi vrstniki. Kljub vsem naporom in odrekanjem pa ni nujno, da bodo vedno zadovoljni z svojimi rezultati.


Luka Gratej,

Peter, a provociraš, ali imaš samo pokvarjen detektor sarkazma? ;-)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti