Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.03.1967

Delo, Šport: ... Naskakujejo Čopov steber

LJUBLJANA - Češkoslovaški in naši alpinisti skušajo preplezati znani Čopov steber v Triglavski steni. To je ena redkih smeri v tej steni, ki pozimi še ni bila preplezana.
V torek so začeli z vzponom češkoslovaški alpinisti, ki so že po samem načinu plezanja, tako imenovanem ekspedicijskem, trdno odločeni priti po Skalaški smeri do Čopovega stebra in nato preko njega na vrh stene. V steni je le po ena naveza (skupno je 8 plezalcev) in ta »nadeluje« smer. Naslednjega dne jo zamenja druga, ki se vzpne po fiksno pritrjenih vrveh do prejšnjega dne dosežene višine, itd. Ker pa so razmere izredno slabe, napredujejo zelo počasi.
Naša naveza, ki jo sestavljajo Stane Belak - Aleš Kunaver - Tone Sazonov in Franci Štupnik, vsi člani alpinističnega odseka Ljubljana-Matica, je vstopila šele v sredo opoldne. Za pristop do Čopovega stebra si je izbrala varianto, ki vodi s Prusik-Szalayeve smeri navzgor in klasičen način plezanja.
Tudi če se vremenske razmere ne bodo poslabšale, plezalcev tako kmalu še ne moremo pričakovati iz stene, še manj pa v dolino! Ko bodo že preplezali steno, jih namreč čaka še izredno zamuden sestop, ki ga bodo verjetno izvedli v dolino Krme. Če bo šlo vse po sreči, se jih lahko nadejamo šele v torek ali sredo.

F. SAVENC

12. februarja sta Jernej Koritnik in Milan Jagodic opravila prvenstveni zimski vzpon po Centralni smeri Kalške gore (V), ki je bila poleti prvič preplezana šele leta 1962.
16. februarja so bili uspešni kranjski alpinisti. V jugovzhodni steni Kočne sta Brane Jaklič in Franc Ekar opravila zimski prvenstveni vzpon v 800 m visoki steni, ki ima poleti oceno V težavnostne stopnje. Na drugem koncu gorske verige pa je Tone Škarja sam in ponoči pristopil na Brano po Bosovi grapi, da bi se na Kamniškem sedlu priključil tovarišem. Naslednjega dne, v nedeljo so potem Koritnik - Jagodic - Škarja preplezali smer Svetelove v Planjavi, ki pozimi še ni doživela vzpona.
Naslednja nedelja je bila spet lepo uspešna! Jože Žvokelj in Olga Kalan sta preplezala smer, ki se imenuje »Po poličk« v severni steni Grintavca (III-IV). V sosednji smeri - Stebru Grintavca (V) sta bila uspešna Uroš Škerlj in Marjan Ručigaj. Toda Kranjčani niso bili le v Grintovcu, pač pa tudi v Kočni. Franci Ekar in Milan Valant sta opravila zimsko ponovitev Severozahodnega grebena in sicer v vzponu in spustu. Le Jože Simčič in Milan Grubešič sta morala zaradi mraza sestopiti iz sredine Centralne smeri v severni steni Grintovca.
Jeseničani so bili istočasno uspešni v severozahodni steni Vrha v masivu Prisojnika, v dveh dneh, 5. in 6. marca so Oman, Zakrajšek in Bernard preplezali 600 m visoko smer, kjer tudi poleti še ni bil opravljen vzpon. Ocenili so jo s IV-V, skala je zelo krušljiva, bil je tudi slab sneg, plezali so skupno 16 ur.
V Kukovi špici je plezala naveza AO Dovje-Mojstrana, in sicer Klavdij Mlekuž - Janko Ažman -Stanko Kofler. Preplezali so Jugovzhodni raz Kukove špice, kar pa je po kasnejši ugotovitvi le ponovitev zimskega vzpona.
Z okrešeljske strani je bil tudi opravljen zimski solo vzpon Janez Novak je preplezal Tschadovo smer v Turski gori.
In še en prvenstveni zimski vzpon je znan iz teh dni - opravili so ga Ljubljančani v južni steni Kotove špice. Janez Gradišar, Jože Habinc in Bine Mlač so kot prvi pozimi preplezali Kalteneggerjev kamin.

FRANCI SAVENC

Čopov steber nepremagan
LJUBLJANA, 26. marca - Pred koncem letošnje zimske sezone sta skoraj istočasno dve navezi poizkusili opraviti prvenstveni zimski vzpon preko Čopovega stebra v triglavski steni. Žal nobena ni uspela. Prvi so se stene lotili Čehi (Ustje na Labi) z devetčlansko odpravo, ki pa se je po treh dneh zaradi izredno slabih razmer morala vrniti. Naveza AO Lj. Matica (Belak, Kunaver, Sazonov in Štupnik) je v steno vstopila dan za njimi, vendar se je tudi ta odprava morala vrniti.

  30.03.1967


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti