Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cordillera Blanca 2013 - poročilo

AK Slovenska Bistrica: Cilj odprave je bil preplezati eno ali več velikih sten na območju Cordillere Blance in Cordillere Huyhuash v Peruju

Poročilo o odpravi Cordillera Blanca 2013

Kronološko poročilo poteka odprave

06.06.2013: Slovenija – Amsterdam – Lima (Peru)

07.06.: Lima – Huaraz, nastanitev v hotelu Galaxia, plezanja na Los Olives
08.06.: Alimatizacija na Urco (4965 m, predvrh Rima Rima). Vsi člani odprave smo se povzpeli na to višino.
09.06.: Počitek, plezanje na balvanih Los Olives (plezališče nad Huarazom).
10.06.: Aklimatizacija v Llanganucu. Vlado in Marjeta Leva, Janko Oprešnik so se povzpeli na vrh (5100 m) v verigi Yanapaccha.
11.06.: Počitek in plezanje na balvanih Los Olives.

12.06.: Odhod v dolino Ishinca. Tomaž Brglez mora zaradi hudih želočnih težav z Danilom Tičem v Huaraz.
13.06.: Na vrh Ishinca (5530 m) se povzpnejo: Tomi Aurednik, Igor Belevič, Robert Krapše, Janko Oprešnik, Vlado in Marjeta Leva, Matevž Rebernak, Jana Jeglič. V dolino pridejo še Marko, Vlado in Danilo Tič, Janko Oprešnik pa odide v dolino zaradi trebušnih težav.
14.06.: Na vrh Urosa (5485 m) se povzpnejo: Vlado in Marjeta Leva, Milan Romih, Vlado Bračko, Marko Rašič in Danilo Tič. Drugi imajo dan počitka. V Dolino Ishinca pridejo še Ursula Hribernik, Gorazd Pipenbaher in Tomaž Brglez.
15.06.: Ursula in Gorazd se povzpneta na Uros (5485 m). Tomi Aurednik, Igor Belevič in Robert Krapše odidejo v ABC za vzpon na Tolleraju. Ostali se vrnemo v dolino.
16.06.: Tomi Aurednik, Igor Belevič in Robert Krapše začnejo v vzponom na Tolleraju zelo pozno zaradi nočnih neviht. Na višini 5700 metrov obrnejo zaradi nične vidljivosti. Ostali počivamo v Huarazu.

17.06.: Počitek v Hurazu.
18.06.: Počitek, plezanje na Los Olives

19.06.: Iz Huaraza v Llanganuco odidejo Matevž Rebernak, Robert Krapše, Milan Romih, Danilo Tič, Jana Jeglič, Ursula Hribernik, Gorazd Pepenbaher. Povzpnejo se na Refugio Peru (4765 m). Tomi Aurednik in Igor Belevič odideta na moreno pod Chopicalqui (ok. 5000 m). Janko Oprešnik in Tomaž Brglez odideta v dolina Ishinca.
20.06.: Na vrh Pisco (5768 m) se povzpnejo: Matevž Rebernak, Robert Krapše, Milan Romih, Danilo Tič, Jana Jeglič, Ursula Hribernik, Gorazd Pepenbaher. Sestop v dolino in povratek v Huaraz. Igor Belovič in Tomi Aurednik se povzpneta na Chopicalqui (6354 m). Za 20 minut se zgrešimo v Llanganucu, zato prespita. Janko Oprešnik in Tomaž Brglez proučujeta možnosti za vzpon preko zahodne stene Ranrapalce.
21.06.: Počitek v Hurazu.Igor Belovič in Tomi Aurednik se vrneta v Huaraz. Janko Oprešnik in Tomaž Brglez odideta v dolina Ishinca. Janko Oprešnik in Tomaž Brglez prenašata opremo pod Ranrapalco.
22.06.: Plezanje v Hatun Machay v Cordilleri Negri. Janko Oprešnik in Tomaž Brglez sta pod zahodno steno Ranrapalce, a zaradi padajočega kamenja in ledu zgodaj zjutraj odnehata z vzponom.
23.06.: Ursula Hribernik in Gorazd Pipenbaher odideta v dolino Paron. Janko Oprešnik in Tomaž Brglez preneseta opremo do mesta, kjer lahko pridejo mule.
24.06.: Odhod pod Chopicalqui (ok. 4900 m) – Matevž Rebernak, Robert Krapše, Milan Romih, Danilo Tič. Ursula Hriberni in Gorazd Pipenbaher odideta pod Artesoraju. Janko Oprešnik in Tomaž Brglez sestopita v dolina Ishinca in naprej v dolino-Huaraz.
25.06.: Vzpon do višine 5800 metrov na Chopicalquiju in povratek zaradi omrzlin na Robertovih rokah. Povratek v Huaraz. Ursula in Gorazd obrneta pod Artesoraju zaradi slabih razmer.

26.06.: Ursula Hribernik in Gorazd Pipenbaher se vrneta v Huaraz.
27.06.: Huaraz – Hatun Machay
28.06.: Počitek v Hurazu. Obisk plezališča Monterey

29.06.: Ursula Hribernik in Gorazd Pipenbaher odideta pod Valluneraju (5675 m), Tomaž Brglez in Janko Oprešnik odideta pod Chopicalqui. Obisk plezališča Chancos pod Kopo.
30.06.: Ursula Hribernik in Gorazd Pipenbaher se povzpneta na Valluneraju (5675 m). Tomaž Brglez in Janko Oprešnikse povzpneta na Chopicalqui (6354 m). Vsi se vrnejo v dolino. Plezamo balvane na Los Olives.

01.07.: Huaraz – Lima
02.07.: Prost dan v Limi
03.07.: Lima – Paris – Benetke
04.07.: Povratek v Slovenijo

Dosežki odprave

Vsi člani odprave so se povzpeli na vrhove do 5500 m ali višje, kar je bil namen odprave.
Tomi Arednik, Igor Belovič, Janko Oprešnik in Tomaž Brglez so opravili vzpon na Chopicalqui (6354 m).
Ursula Hribernik in Gorazd Pipenbaher sta se povzpela na redko plezani vrh Valluneraju (5675 m).
Zaradi slabega vremena in nizkih temperatur pa smo se odpovedali šesttisočaku Toclloraju in več vzoponov na vrh Chopicalqui. Objektivne razmer pa so onemogočile vzpon Oprešnika in Brgleza v zahodni steni Ranarapalce.

Vreme

Letošnjo junijsko sezono v Cordilleri Blanci je zaznamovalo zelo nestabilno vreme. V stenah je bilo sorazmerno veliko snega. Nenehne snežne nevihte in veliko nizke oblačnosti je oteževalo ali onemogočalo vzpone na vrhove. Značilnost so bile tudi zelo nizke temperature v času, ko se je vreme izboljšalo. Ta obdobja je v višjih predelih spremljal zelo mrzel veter, kar je učinek nizkih temperatur samo povečeval. Nevihte (snežne, babje pšeno, dež) se niso pojavljale le popoldan, ampak so bile razporejene preko celega dneva.

Hrana, oprema in transport

Od doma smo nesli predvsem klobase, pršut, bunke, pripravke za napitke. Drugo hrano smo nabavili v Huarazu, kjer smo imeli v hotelu Galaxia na razpolago tudi kuhinjo. Pripravljali smo si predvsem zajtrke.
Oprema je bila v lasti posameznikov. Šotore in transportne vreče (za mule) smo si izposojali v Huarazu, kjer lahko kupiš ali najameš skoraj vso opremo.
Ker smo bili zelo velika skupina smo si transporte najeli zelo enostavno. Z avtobusom ali taksijem prideš danes zelo visoko. Cene so v primerjavi s Slovenijo zelo ugodne. Veliko moči prihraniš, če najameš osla ali nosača za dostope. Pri tem je dobro, če to storiš kak dan pred odhodom.

Zdravniško poročilo

Razen klasičnih prebavnih motenj in skozi to oslabelost višinskih problemov, kot je glavobol, omotica in bruhanje, ni bilo nobenih hujših primerov. Nihče se tudi ni poškodoval. Zaradi nizkih temperatur je prišlo do znakov omrzlin prve stopnje, kar skoraj ni omembe vredno.
Odprava ni imela razen spiska zdravil za posameznika, nekih skupnih zdravil. Vse kar smo potrebovali in je presegalo tisto kar smo imeli, se je nabavilo v Huarazu.

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, lokalnim ustanovam in posameznikom, ki ste nas finančno ali kakorkoli drugače podprli pri organizaciji in izvedbi naše odprave.
Še posebej smo hvaležni podjetjema Alukonigsthal, KFK tehnik in Občino Slovenska Bistrica.
Zahvaljujemo se tudi bronastim pokroviteljem Transport Filipič, Vimen, Reflex. In pokroviteljem Impol, Soha, Alcad, DEM in Občina Zreče,.
Hvala tudi Š-tisk za lepo razglednico, Iztoku Kajtna za prevoz, vsem drugim simpatizerjem in prijateljem za pomoč.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti