Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rodeo

Novo smer v južni steni Stenarja sta 15. maja 2013 preplezala Silvo Kragelj in Marko Turk: VI/IV-V, 240 m

Stenar, južna stena:
Rodeo (VI/IV-V, 240 m, . h)
Silvo Kragelj - MarkoTurk 15. maja 2013

Dostop: Kot za Prletovo smer. Po gamsjih stečinah ob vznožju stene se spustimo navzdol do travnate gredine, ki se nahaja ok. 10 metrov nižje od zadnjih macesnov na levi v steni. Po gredini približno 30 metrov. Vstop je v vpadnici najbolj izrazite poči na levi strani južne stene.

Opis: Rahlo proti desni navzgor v zajedo (III-IV) in po njej do navpične travnate zapore, ki jo obidemo po desni čez grebenček (IV+) in navzgor do travnate police v vpadnici velike strehe (55 m). Navzgor čez plošče (V-) ali po levi (III) do travnate gredine pod previsno zaporo. Po njej desno 20 metrov do velike luske in čez njo (V-) do vznožja izrazitega kamina (55 m). Ob kaminu navzgor (na začetku VI, kasneje V do V+, k) in mimo previsa (VI-) do poličke (55 m, k). Naprej ob zajedi (V), po oporni poči (VI-) in po plateh (V+) ven iz zajede proti levi in čez travnat žleb (IV-) do vznožja kamina (55 m). Po kaminu (V-) do previsne poči, ki jo obidemo po desni po grebenčku (V) do previsne poči (k). Po njej (VI) in skozi kaminček, nato po strmi steni proti desni (VI-, VI) do pasu rušja, po njem proti levi v žleb in po njem (II) do vrha stene (60 m).

Sestop: Levo skozi rušje do travnatega dela, nato po prehodih med rušjem okoli sto metrov navzgor do macesna na robu (izstop smeri Centralni kamin). Sestop kot za smer Centralni kamin. Druga možnost je še 20 metrov navzgor do izstopa smeri Metro in po njej sestop do vznožja (30 minut).

20.09.2013


Plezanje.net: Rodeo 

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti