Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.12.1975

Delo, Šport: ... Lavinski dan

Podkomisija za vzgojo in izobraževanje GRS je sprejela predlog naj bi bil letos poudarek na vzgoji v zimskih razmerah. Že v tem mesecu bo zato organiziran »lavinski dan«, z zborom inštruktorjev, ki naj pripravi enoten koncept za lavinski pouk, obravnavo plazov, samopomoč in tovariško pomoč ter podobno. Lavinski dnevi bodo potem še po posameznih postajah. Podkomisija se je tudi dogovorila, da nadaljuje začeto delo pri dopolnjevanju reševalnega priročnika, ki ga je komisija za GRS izdala ob 60-letnici.

Alpinizem v PD Celje
Alpinistični odsek PD Celje je štel letos 15 alpinistov (5 izmed njih je bilo v JLA), 3 pripravnike in 10 tečajnikov, sredi novembra pa so na novo sprejeli 11 pripravnikov in 1 alpinista. Vsa ta številna druščina je že do konca oktobra opravila 485 vzponov, med katerimi so bili 103 plezalni vzponi V in VI. težavnostne stopnje, 14 je bilo zimskih vzponov itd. Omeniti velja še, da so celjski alpinisti opravili tudi šest poletnih in pet zimskih prvenstvenih vzponov, da so kar desetkrat pripravili udarniške akcije, predvsem na Okrešlju in na Korošici ter podobno.
Pri delu AO Celje je bilo opaziti menjavo rodu, obenem pa izredno hiter dvig tehničnih sposobnosti mladih, za kar ima posebne zasluge vodstvo odseka. To sicer vodi v precejšnje tveganje, ki pa se mu ga ob pogojih, v kakršnih odsek dela, skorajda ne da izogniti. Močno so namreč občutili pomanjkanje denarja in zato tudi opreme, kar gre na rovaš nerazumevanja TTKS za alpinizem.

Strokovna komisija za alpinizem
Alpinizem na Koroškem ima lepo tradicijo in tudi uspehov ne manjka. Če pa pogledamo dejavnost za nekaj let nazaj, vidimo, da je bilo največ storjenega na področju vzgoje. Že nekaj časa povezuje alpinistične kolektive v Ravnah, Prevaljah, Črni in Mežici strokovna komisija za alpinizem pri ZTKO Ravne in po njenem poročilu, povzemamo nekaj podrobnosti.
Strokovna komisija je letos organizirala štiri akcije. Zimsko alpinistično šolo na Uršlji gori, ki se jo je udeležilo 30 tečajnikov (od 24. do 26 januarja), tečaj za pripravnike na Okrešlju z 19 udeleženci (20.-22. junija), tečaj ledne tehnike pod Grossglocknerjem (18 udeležencev 19.-22. julija) ter alpinistično šolo na Raduhi (20 udeležencev: 10.-12. oktobra), če pa pogledamo aktivnost posameznih odsekov oziroma sekcij, pa je še bolj razvidna njihova vzgojna usmeritev. Po en alpinist je moral namreč vzgajati tudi 4-5 tečajnikov in njihova aktivnost se je zato lahko odvijala največ na vzponih z njimi. Kvalitetnih vzponov prav zato ni veliko, pričakovati pa jih je prav gotovo v bodoče, ko se bo njihov krog razširil. In še nekaj - izpite za alpiniste organizira pri njih postaja GRS Prevalje, zaradi česar so dosegli skoraj popolno enotnost v kriterijih.

Pomladitev AO Jesenice
Po uspešnem teoretičnem in praktičnem delu alpinistična šole bodo jutri na Jesenicah izpiti za sprejem med alpiniste, ki jih bodo opravljali štirje pripravniki: Bervar, Javorski, Škoda in Trost. Tradicionalni sprejem pa bodo imeli v soboto, in sicer v postojanki GRS v Črnem vrhu. Ob tej priliki bodo podelili tudi ustrezna priznanja ter praktična darila, najbolj zaslužnim.

Sodelovanje Kranj - Rivoli
Ob, dnevu republike so v Kranju podpisali listino o pobratenju z mestom Rivoli (okoli 30 km severno od Torina). V pripravi programov za sodelovanje so se močno zavzeli tudi planinci, ki so pobratenemu mestu podelili tudi posebno plaketo. Na sprejemu, ki so ga pripravili v zavetišču GRS na Krvavcu, so se dogovorili tudi za prvo konkretno akcijo. Aprila prihodnje leto bo pobrateno mesto obiskala posebna delegacija, ki se bo dogovorila za izmenjavo planincev, alpinistov ter reševalcev, saj računajo na več skupnih akcij.

Vodnik »Ravenska Kočna«
Ker je bilo po objavi o vodniku »Ravenska Kočna in dolina Kokre« veliko vprašanj kdo so avtorji, kje je mogoče dobiti vodnik, koliko stane in podobno, smo se pri AO Kranj pozanimali o podrobnostih.
Vodnik »Ravenska Kočna in dolina Kokre« je bil pripravljen izključno za potrebe zbiranja kompletnega gradiva in je bil zato namenjen le članom AO Kranj, saj je »izšel« (ročno delo!) le v nakladi 15 izvodov. Njegov avtor je Robert Gabršček, pomagal pa mu je Matjaž Dolenc. Sedaj pa je v pripravi že poseben vodnik »Ravenska Kočna«, ki bo mnogo bolj popoln (s fotografijami, pri urejanju sodeluje še Vojko Mikec), saj bo samo za to področje opisal 90 smeri variant, izšel pa bo v nakladi 1000 izvodov in ga bo mogoče tudi kupiti. Poleg čisto vodniškega dela, bo imel še poglavje o ocenjevanju, kratek zgodovinski pregled in drugo. In še nekaj pripravljajo v AO Kranj - mini vodnika za obiskovalce zahodnih Julijskih Alp ter skupine Gesäuse, kamor bi se poleti radi odpravili njihovi člani.

Cene puhaste opreme
Zimska sezona je pred vrati, le redki alpinistični kolektivi pa imajo dovolj puhaste opreme, po kateri je vedno več povpraševanja. Pri zastopniku ITK Bačkaprodukt, oziroma tovarne »Pahuljica«, smo se zato pozanimali za cene nekaterih izdelkov. Slonove noge so po 750 din, spalne vreče po 850 do 1100 din (odvisno od polnjenja - 0,75 do 1,5 kg puha), enojni vestoni so po 650 din, dvojni po 1.050 din, obleke (veston in hlače) pa po 1.750 din. Vse to je mogoče naročiti pri zastopstvu: Kranj, Skalica 15 (tel: 21351), rok za izdelavo pa je tri do štiri tedne.

Marjanu Manfredi posebno občinsko priznanje
Delegati občinske skupščine radovljiške občine so na svoji seji podelili priznanemu članu himalajske odprave na Makalu izrednemu študentu VŠTK, Manfredi Marjanu - svojemu občanu iz Bohinjske Bele pri Bledu - posebno občinsko priznanje.
Vse delegacije so ta predlog radovljiške občine in priporočilo planinske zveze Slovenije sprejele z navdušenjem saj Manfreda za svoje vrhunske dosežke tudi zasluži, da se pridruži tistim maloštevilnim, ki so do sedaj že sprejeli to izredno priznanje.

  04.12.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti