Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 20.11.1975

Delo, Šport: ... Alpinisti v Novo Gorico

Letošnji zbor alpinistov bo 13. decembra v Novi Gorici v prostorih hotela Park. Za tiste, ki ne bodo imeli svojega prevoza, bo komisija za alpinizem PZS zagotovila avtobusni prevoz. Prijave z vplačilom akontacije (50 din) je potrebno poslati na PZS. Odhod avtobusa bo v soboto ob 14. uri.
V Novi Gorici so na novo oživili alpinistično sekcijo, ki bo tako kot nekdanja delovala pod pokroviteljstvom AO Ljubljana matica. V AS je trenutno sedem članov, vodi pa jo Bojan Krivec.

AS tudi v Bohinju
Čeprav so mladi v Bohinjski Bistrici že nekaj časa aktivno, plezali in opravili tudi več prvenstvenih vzponov ter pomembnih ponovitev, doslej niso imeli organiziranega kolektiva. Sedaj pa so formirali alpinistično sekcijo pod okriljem AO Radovljica, ki šteje štiri člane in dva pripravnika. Imajo odličen plezalni vrtec (pod hotelom Belevue nad jezerom) vodijo planinsko šolo in seveda - plezajo. Načelnik AS je Lojze Budkovič.

Novice iz Celja
V soboto so v AO Celje sprejeli devet pripravnikov in enega člana. Nekateri med njimi imajo za seboj že lepo število vzponov. Vsi so uspešno opravili teoretični in praktični izpit. V soboto. 8. t. m sta Franc Čanžek in Srečko Mesarec ponovila Direktno smer v južni steni Mrzle gore (V+). Stena je bila že pošteno zasnežena.

Tečaj AO Kranj
Alpinistični odsek PD Kranj bo od 21. do 23 t. m. priredil tečaj na Krvavcu v koči GRS. Tečaj so namenili predvsem mlajšim članom in pripravnikom, tistim, ki so bili v zadnjem času sprejeti v vrste odseka.

Plenum alpinistov
Komisija za alpinizem PZH je sklicala plenum, ki bo v soboto, 22. t. m., ob 9.30 v društvenem domu v Zagrebu. Pregledali bodo delo KA in AO ter AS, ocenili sezono in sprejeli nov pravilnik, na koncu pa bo tudi slovesna podelitev diplom in značk novosprejetim alpinistom.

Ravenska Kočna in dolina Kokre
Kaj vse se da napraviti z voljo in ljubeznijo do alpinizma, so znova dokazali alpinisti iz Kranja. Dva njihova člana (iz skromnosti sta se skrila za inicialkami G. R. in D. M.) sta ob pomoči tovarišev zbrala in uredila opise 98 plezalnih smeri v ostenjih Ravenske Kočne ter stenah nad Kokro, jih precejšen del opremila s skicami ter jih vrisala na 19 fotografij. Vse to je lepo natipkano ter prekopirano in vezano v trde platnice.
V uvodu je poudarjeno, da njihov vodnik - prav tako kot kamniški za področje Korošice - ne namerava biti konkurenca že dolgo časa pripravljalnemu vodniku »Plezalni vzponi - Kamniške in Savinjske Alpe«, nastal je prav med zbiranjem gradiva zanj. Vzrok za nastanek knjižice je tudi v tem, da se v predelu ki ga obravnava, pleza sorazmerno malo in da zato marsikatera smer tone v pozabo. Oba avtorja upata, da bosta s svojim delom morda le rešila pozabe vsaj pomembnejših smeri, obenem pa preprečila, da bi nekatere smeri kar po večkrat preplezali »prvenstveno«.

Makalu 1976
V ČSSR se pospešeno pripravljajo na četrto odpravo v Himalajo, katere cilj bo zopet (drugič po letu 1973) jugovzhodni steber Makaluja. Vodja bo zaslužni mojster športa Ivan Galfy, ki se je v taki vlogi že večkrat izkazal, njegov namestnik pa dr. Jaromir Wolf. V odpravi bo še 12 alpinistov, znanstveniki (zoolog, parazitolog, geolog) ter dva snemalca. V Nepalu se jim bo priključilo še 10 Šerp, tovor ki bo težak kar okoli 10 ton, pa bo nosilo nekaj več kot 300 nosačev. Na pot bodo odšli spomladi, in sicer najprej »tovorna skupina«, ki bo s kamionom prepeljala večino materiala prek SSSR, Irana, Pakistana in Indije v Nepal, drugi pa jim bodo sledili z letalom.
In še nekaj zanimivosti. Južno steno Makaluja, ki jo je letos preplezala naša VI JAHO, so v izjavah za tisk češkoslovaški alpinisti uvrstili med pet najtežjih na svetu. Ko pa so komentirali željo sovjetskih alpinistov, da se leta 1977 poskusijo z Makalujem, za kar so jim tudi že obljubili pomoč so pristavili, da se nadejajo pomoči jugoslovanskih tovarišev.

Novice iz Sarajeva
Čeprav je v organizacijskem pogledu precej nejasnosti glede alpinizma v Sarajevu (po razformiranju AO), se alpinisti resno pripravljajo na zimsko sezono. Pred poslabšanjem vremena je sicer ostalo nekaj vzponov nedokončanih, zato pa sta Taševac in Žalica dokončala smer v Bogovičkih stenah (Romanija), ki ima mesta A 3 in VI stopnje. Za dan republike pa se nadejajo obiska alpinistov iz Zagreba (organizator je AO Železničar), ki bodo prišli na Velež in Treskavico.

Sovjetski alpinisti v ZDA
Letos jeseni je bilo šest sovjetskih alpinistov mesec in pol v ZDA. Bili so gostje Ameriškega alpinističnega kluba. Bil je to njihov prvi stik z gorami Amerike. Poleg povsem turističnih obiskov ter pogovorov, so opravili tudi nekaj pristopov, med drugim na tretji najvišji vrh (Mt. Rainier, 4391 m) ZDA ter plezalnih vzponov. Vsekakor najtežji pa je bil vzpon v El Capitanu, ki sta ga opravila Sergej Beršov in Anatolij Nepomjaščij v spremstvu mladega ameriškega plezalca.

Razmere v Triglavskem pogorju
V soboto je bilo na Pleši (1380 m) pol metra snega, na Polju (1580 m) 80 cm, na Apnenici (1900 m) 1 m in na ledeniku meter in pol. V ponedeljek se je snežna odeja še povečala za 50-60 cm, tako da je velika nevarnost plazov. Vzpon je možen samo s smučmi. Lovska koča (stara) v Zgornji Krmi je zaprta ključ pa ima lovec Tonček Stuhar v Zg. Radovni. Pastirska koča pa je odprta, toda brez kurjave in odej.

Koča na Naravskih ledinah
PD Ravne na Koroškem nam je sporočilo, da je njihova koča na Naravskih ledinah odprta le ob sobotah (od 15. ure) do nedelje opoldne.

  20.11.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti