Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.11.1975

Delo, Šport: ... Zbor alpinistov

Letošnji zbor alpinistov bo v soboto, 13. decembra v Novi Gorici, v prostorih hotela Park, pripravili pa ga bodo alpinisti PD Nova Gorica v sodelovanju s komisijo za alpinizem. Za tiste, ki nimajo svojega prevoza, bo KA PZS zagotovila avtobus - odhod iz Ljubljane v soboto ob 14. uri izpred PZS, Dvoržakova 9, prijavnina 50 din.

Gorski vodniki v Ljubljani
Podkomisija za gorsko vodništvo pri KA PZS obvešča vse GV in pripravnike ter tiste, ki se šele žele vključiti v njihove vrste, da bo redni letni občni zbor v soboto 20., decembra, v prostorih doma slovenskih planincev »Zlatorog«, Ljubljana Dvoržakova 9. Zbor bo vodil načelnik Rado Kočevar.

Dejavnost AO
Komisija za alpinizem PZS poziva vse alpinistične odseke, alpinistične sekcije pa tudi skupine, ki še niso dokončno formirane, pa se ukvarjajo z alpinizmom, da čim prej prijavijo svojo letošnjo dejavnost. Navesti morajo aktivne člane, podatke o vzponih (posebej naj navedejo prvenstvene), turnih smukih in drugih aktivnostih, še najbolje pa je, da ravnajo po metodologiji, ki jo je svojčas objavila komisija za alpinizem. Pregled nad aktivnostjo je KA PZS nujno potreben za pripravo poročila, ki ga bo imela na zboru alpinistov, posredovati pa ga mora tudi občinskim ter republiški telesnokulturni skupnosti.
Vsi alpinistični kolektivi naj čim prej sporoče svoje pripombe na osnutek alpinističnega pravilnika, ki so ga načelniki prejeli te dni. O pravilniku bo razpravljal glavni odbor PZS, ki bo zasedal že 22. t. m.

Vzpon v Kočni
Luka in Izidor Karničar (AO Kranj) z Jezerskega, sta 30. oktobra opravila prvo ponovitev »Direktne« v Škofovi kapi, ki sta jo leta 1973 preplezala Tone Perčič in Drago Šegregur (IV, V-, 260 m, 5 ur). 3. oktobra je ista naveza preplezala še prvenstveno smer (Češka - 75) v zahodni steni severnega grebena Kočne. Ocena: IV, 400 m, 4 ure.

Habeler - Messner
Mnenja o izrednem dejanju dvojice Messner - Habeler, ki se je 10. avgusta letos po prvenstveni smeri povzpela na 8063 m visoki Gašerbrum I (Hiden Peak) povsem samostojno, v alpskem slogu so nedeljena: to je izredno dejanje, ki nakazuje novo etapo »ekspedicionizma«.
Valter Bonatti, eden najbolj znanih alpinistov polpretekle dobe je izjavil: »To je bilo veliko dejanje. Oba sta enkratna in bosta še veliko lahko prispevala k razvoju alpinizma«. Ricardo Cassin: »Izreden uspeh. V načelu nemogoče dejanje, toda vemo, da od Reinholda lahko pričakujemo tudi nemogoče.«
Peter Habeler (33) je gorski vodnik, doma iz Južne Tirolske (Italija). Je visok 1.72 m, težak pa le 57 kg. Reinhoid Messner (31) je prav tako gorski vodnik, tudi on je doma iz Južne Tirolske, težak pa je 65 kg in Visok 1,76 m. Oba že nekaj časa sestavljata navezo (čeprav sta redkokdaj navezana), ki preseneča z izrednimi vzponi. Tak je bil tudi vzpon na Hiden Peak. Iz baze (5100 m) sta štartala v petek, 8. avgusta ob 6. uri in za 800m vzpona (dolžina okoli 3 km, polno ledeniških razpok) do T 1 potrebovala le 3.30. Naslednji dan sta se v osmih urah povzpela od 5900 m na 7100 m po skali in ledu, težav severne stene Matterhorna. Tretji dan sta pričela ob 6.30, na vrhu sta bila ob 12.30 in čez pol ure sta se že pričela spuščati v T 2. Četrti dan sta sestopila v T 1 in bivakirala na prostem, ker jima je vihar raztrgal šotor. Peti dan, bilo je 12. avgusta ob 9.30, sta bila že v bazi.
Še nekaj podatkov o njuni opremi. S seboj sta imela dva majhna šotora tipa »Cassin«, ki sta tehtala 3,2 kg, dva gorilnika »Bluette« na butan-propan, čevlje »Lowa-Tripleks«, gamaše »Cassin«, dereze »Stubai« itd. Med pristopnim maršem sta se hranila v glavnem s hrano domačinov, v steni pa sta največ uživala: čokolado s kokosovim maslom, med in juho.

Novi člani UIAA
Na zadnjem zasedanju mednarodne planinske unije UIAA, ki mu je prisostvovalo 34 delegacij iz 28 držav, so za nove člene sprejeli: švedski plezalni klub, podoben klub iz Quebeca (Kanada), Club Alpin Francais, federacijo plezalnih klubov Irske, nepalsko ter indonezijsko zvezo.

Zakasnele novice
Marko Hrovat in Miro Šušteršič sta 4. oktobra v 6 urah ponovila Perčičev steber v Vežici. Ista naveza je dan kasneje v dveh urah (z novo varianto v levo: V+) opravila drugo ponovitev »Bolostaje« v Vršičih. 25. oktobra sta Milan Jazbec in Miro Štebe v treh urah ponovila (verjetno peta ponovitev) smer »Humar-Škarja« v JV steni Planjave. Istega dne sta Iglič in Šušteršič ponovila še smer Srakar-Češnovar v Koglu.

Sprejem v AAO
V soboto je imel akademski alpinistični odsek v Tamarju tradicionalni sprejem med alpiniste. Po izpitih je bil zvečer na vrsti še »krst«, oboje je sedmerica novih članov (med njimi sta bili tudi dve dekleti) uspešno prestala.

Predvajanje diapozitivov
V sredo, 19. t. m. bo foto kino klub PZS gostil tovariše iz CAI-Gorica, ki so priredili svetovno razstavo barvnih diapozitivov. Med 1232 sprejetimi deli so izbrali le 134 najboljših, med njimi je tudi 9 diapozitivov naših (šestih) fotoamaterjev. Predvajanje diapozitivov bo ob 19. uri, kraj pa bomo objavili prihodnji teden v rubriki »Planine in ljudje«. Razstave se je udeležilo veliko število fotoamaterjev iz 20 držav, od Avstrije do SSSR, pa tudi z drugih kontinentov niso manjkali.

Odlična puhasta oprema
V okviru ITK Bačkaprodukta je tudi obrat »Pahuljica-Subotica«, ki ima zastopstvo v Kranju, Skalica 15 (tel. 21-351). To podjetje je v zadnjih dveh, treh letih postalo med jugoslovanskimi alpinisti izredno znano, pa čeprav brez reklame. Izdelujejo namreč puhasto opremo (tudi za izvoz), ki se je odlično obnesla tudi na himalajskih odpravah. Doslej so jo izdelali (samo po podatkih zastopstva v Kranju) že za blizu 700 kompletov. Rok za dobavo je kratek (3 do 4 tedne), cene pa so tudi dokaj ugodne, vsaj napram cenam za tujo opremo.

Predavanje Matije Maležiča v Tolminu
Alpinist Matija Maležič, ki služi vojaški rok, je ob velikem uspehu VI. JAHO na Makaluju, prikazal na vrsti predavanj v Tolminu zgodovino boja za južno steno Makaluja. Predavanja je ilustriral z barvnimi diapozitivi (blizu 200) iz prvih dveh odprav katerih član je bil tudi sam (1972 in dve leti kasneje). Namen predavanj je bil predvsem ta, da približa alpinizem širšim množicam, tudi vojakom, in da opiše razpoloženje na ekspedicijah. Predavanje je končal z željo, da bi kmalu lahko v Tolminu pozdravil člane letošnje odprave, ki bodo opisali dokončno osvojitev ene najtežjih sten v Himalaji.

  13.11.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti