Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.10.1975

Delo, Šport: ... Alpinizem in vrhunski šport

Komisija za alpinizem, pa tudi IO PZS sta v zadnjem času večkrat razpravljala o problematiki financiranja planinstva in alpinizma. Je alpinizem šport, je dovolj kvaliteten, kakšne so njegove prednosti ali pa morda tudi slabosti, in zakaj ga nekateri prikazujejo drugače? Je res vsa krivda za nepriznavanje kvalitete v dejstvu, da je to »šport brez publike« in da bi se bilo zato potrebno oprijeti idej o tekmovanjih? To so trenutno vprašanja, ki mučijo prenekaterega planinskega delavca in najbrž tudi navadnega planinca. Prav bi bilo, da bi jim odgovorni dali jasen odgovor in obenem - če je potrebno - tudi korekturo dejstev, s katerimi zaenkrat razpolaga planinska organizacija.

Ukinitev AO Sarajevo
Pred nekaj dnevi so na sestanku mestne planinske zveze Sarajeva z večino glasov (6:5) ukinili enoten alpinistični odsek ter postajo GRS, alpiniste in reševalce pa napotili, da v PD formirajo sekcije ali odseke. Vzrok temu je izgleda nov način financiranja, po drugi strani pa želja nekaterih, da bi s tem aktom vplivali na omasovljenje alpinizma.
AO Sarajevo, ki je do sedaj združeval vse, ki jih je v Sarajevu ter okolici mikalo kaj več kot le hoja po poteh, je v zadnjem času dosegel odlične uspehe in postal eden najboljših odsekov (če ne najboljši) izven Slovenije. Ali mu bo administrativna sprememba koristila in bosansko-hercegovski alpinizem rešila finančnih težav, bomo pa šele videli.

Novice iz Črnuč
AO Črnuče je imel včeraj že tretje predavanje (Jure Ulčar; Splošna planinska oprema) jesenskega dela alpinistične šole. Prihodnji teden pa bo predaval Filip Štucin o hoji po poteh in brezpotju ter o orientaciji. Predavanje bo, tako kot vsa prihodnja v sredo ob 18.30 v sobi družbenih organizacij (nasproti končne postaje avtobusne proge št. 6). V nedeljo bodo imeli na Turncu še zadnjo jesensko vajo, potem bodo prišle na vrsto skupne ture v gore. Vabijo vse, ki jih zanimata alpinizem in planinstvo.

Novice iz Radovljice
Alpinistična ideja je v Radovljici letos pustila bogate sledove. Delo z mladimi, ki se je pričelo v mladinskem odseku pa daje slutiti, da doseženi uspehi niso le prehodnega značaja. Alpinistična šola, ki se je pred kratkim pričela, to še potrjuje.
AO Radovljica šteje 15 alpinistov in 10 pripravnikov, ki so v knjigo vzponov letos zabeležili tudi že vzpone, kot so: druga ponovitev levega stebra Trapeza, Sekločeva smer v Debeli peči, grapa med Travnikom in Šitami, Dularjeva zajeda, Direktna na Tschadov steber, Dibonov raz v Veliki Cini itd. Torej ne »modne« smeri, pač pa težke smeri v manj znanih ostenjih. Organizirali so tudi obisk sten v Paklenici ter tečaj v Vratih. Precej zaslug za tak napredek pa ima prav gotovo Zvone Andrejčič (AO Lj. matica), ki je nekaj novih članov popeljal v smeri z najvišjimi ocenami.
Za konec pa še ena pomembna ponovitev. V petek, 10. oktobra sta Janez Reberšek in Janez Pfajfar opravila drugo (morda tretjo?) ponovitev smeri »Črni kot« v Veliki Mojstrovki (IV+, V+ , 450 m, 8 ur), ki sta jo prva preplezala Hudeček in Juvan avgusta 1959. V zgornjem delu smeri je plezalca presenetil sneg in morala sta bivakirati le 60 m pod vrhom

Alpinizem na Jezerskem
22. t. m sta brata Izidor in Luka Karničar v skoraj povsem zimskih razmerah, (in še snežilo je) preplezala novo smer v Škofovi kapi (severno ostenje Kočne). Imenovala sta jo »Smučarska« ocenila pa s V (le vstop in izstop je III), 250 m, 5 ur.
To je le eno od dejstev, ki kažejo, da na Jezerskem zopet dozorevajo pogoji za ustanovitev alpinistične sekcije ali odseka. Pred vojno, pa tudi še nekaj časa po njej, je bil tod močan plezalni kolektiv, v katerem so bili Viktor Krč, Ivo Serajnik, Starc in drugi znani alpinisti. Sedaj pa je v okviru PD dokaj aktiven mladinski odsek, ki ga vodi Luka Karničar.

Komna in Kamniška Bistrica
PD Ljubljana-matica nam je sporočilo, da bosta od 5. do 7. novembra zaprta doma na Komni in v Kamniški Bistrici, UO PD namreč organizira za vse uslužbence tradicionalni izlet ob koncu sezone.

Delovno plezalna akcija
Člani AO Celje so imeli konec preteklega tedna zopet »udarniško s plezanjem«. Bivaku pod Ojstrico so morali popraviti pločevinasto prevleko, ki jo je nek objesten turist hudo poškodoval s cepinom, potem pa so odšli na Ojstrico. Čanžek, Črepinšek, Mesarec in Planinšek pa so preplezali novo - direktno varianto na Smer skozi kamin v Strelčevi peči (V+/ IV). Jošt in Vodišek sta ponovila spominsko smer v Koglu, nekateri pa so se z Okrešlja povzpeli tudi na Mrzlo goro, še prej pa so opravili zaščitno pleskanje lesenih delov doma ter zimsko sobo in bivak GRS pripravili za zimo. (Obiskovalci, pazite na nastavljeni mišji strup, upoštevajte opozorila!)

Dhaulagiri V
Letos 1. maja je naveza Masaki-Morloka prišla v petih urah iz tabora 5 (7450 m) na 7618 m visoki Dhaulagiri V. S tem sta uspešno zaključila vzpon 12-članske Japonske odprave, ki se je vzpenjala prek južne stene do tedaj še neosvojenega vrha. Za vzpon niso bile potrebne kisikove bombe.

Obisk pomnikov
Tudi letos, v soboto in nedelo pripravljajo alpinistični odseki obisk grobov in spominskih obeležij v gorah, kjer se bodo poklonili spominu na tragično preminule tovariše. Prižgati svečko ali položiti šopek cvetic z željo, da se kaj podobnega ne bi nikomur več primerilo, to so napotki tistim, ki bodo odšli na pot.

Umrl A. Borovikov
V ponedeljek, 20. t. m. je v Moskvi umrl Aleksander Borovikov, dolgoletni predsednik Federacije alpinizma ZSSR. V desetih letih njegovega vodstva je sovjetski alpinizem prodrl prek državnih mej in njegovi predstavniki so se uveljavili razen na alpinističnem še na številnih sorodnih področjih. Bič je tudi pobudnik povezav s sorodnimi organizacijami po vsem svetu in je imel tesne stike tudi z našimi planinskimi delavci.

  30.10.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti