Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.10.1975

Delo, Šport: ... Telegram VI. JAHO

Planinska zveza Slovenije je prejela telegram: »Opravili smo naše delo. Pozdrave vsem. Aleš in člani.« Iz njega lahko sklepamo, da je šesta jugoslovanska alpinistična odprava v Himalajo že na povratku in da se tretji in četrti navezi ni bilo moč (verjetno zaradi padajočega ledu) spoprijeti se z zadnjimi metri »Jugoslovanske smeri« v južni steni Makaluja.
Med tem pa od vsepovsod prihajajo čestitke. Zveza telesno kulturnih organizacij Slovenije je čestitala za - doslej največji uspeh slovenskega in jugoslovanskega alpinizma. Telegramske ali pismene čestitke pa so poslala tudi številna društva ter sekcije in tudi posamezniki.

Še o Everestu
Vsem nam je še v spominu radostna novica, ki so jo svetu sporočili britanski himalajci: 24. septembra sta Doudal Haston in Doug Scott kot prva prišla na vrh Everesta prek jugozahodne stene. Tako rekoč v hipu je vest obšla svet. Podrobnosti pa prihajajo bolj počasi, posebno tiste, ki nas navdajajo z žalostjo. Že med pripravami na zaključni vzpon se je smrtno ponesrečil eden izmed višinskih nosačev. Do druge nesreče pa je prišlo 26. septembra med ponovljenim vzponom. Tega dne sta se iz tabora VI odpravili dve navezi Peter Bordman - Pertembarom, ki je bil vodja Šerp ter Mike Burke - Martin Boyson. Prva naveza je odlično napredovala in tudi dosegla vrh ter sestopila. Med sestopom sta srečala Burka, ki se je vzpenjal sam, ker je Boyson zaradi izgube dereze sestopil. To pa je bil tudi zadnji stik z 32-letnim Burkom,
ki ga poznavalci smatrajo za najboljšega alpinista - snemalca. Sodeloval je že v uspeli odpravi v južno steno Anapurne, na prvi angleški v jugozahodno steno Everesta (o tej odpravi je posnel odličen film), leta 1967 je v navezi s Hastonom opravil prvi zimski vzpon prek severne stene Matterhorna, skušal se je s Cerro Torre itd. Burke je bil tudi predsednik elitne angleške plezalske druščine in še nekaterih drugih pomembnih klubov.

Iz zapisnikov KA PZS
Kategorizacija alpinistov še vedno buri plezalske kroge. Na osnutke in predloge pa žal praktično ni pismenih pripomb (čeprav se večina zaveda nujnosti takih ukrepov), zato je uresničitev naloge odvisna le od zadolženih v komisiji. Dokončen predlog bodo vodstva odsekov dobili te dni in potem bo čas za pripombe le še do konca meseca.
KA je sprejela predlog SK Snežinka in bo sodelovala na tradicionalnem sejmu zimske opreme. Na razpolago bodo strokovnjaki za dajanje informacij in nasvetov, odrejen bo tudi poseben prostor za prodajo rabljene planinske opreme, na programu pa bo tudi nekaj predavanj oziroma projekcij.
Na zadnjih sestankih so ponovno razpravljali tudi o alpinističnem pravilniku, o skriptah za inštruktorje alpinizma (te je France Malešič že v celoti pripravil, zataknilo pa se je pri razmnoževanju), v KA so kooptirali Janeza Volkarja iz Kamnika (ki se je obvezal, da bo pripravil kartoteko prvenstvenih vzponov in pomembnejših ponovitev naših alpinistov v tujih gorah) in podobno. Sklenili so zahtevati ponovno proučitev razvrstitve prednostnih športov, vodstva AO pa imajo pomembne zadolžitve. Do zbora GV morajo komisiji posredovati spiske vseh aktivnih vodnikov in inštruktorjev, seznam kandidatov za pohvale in nagrade (te naj bi bile podeljene na zboru alpinistov, ki naj bi bil predvidoma 13. decembra), poročila o začetniških tečajih in drugih vzgojnih akcijah, poročila o delu AO ter AS in sezname prvenstvenih vzponov.

Novice iz Bohinja
V Bohinju že nekaj časa deluje neformalna skupina ljudi, ki se ne spoprijema le s ponovitvami klasičnih smeri v Julijcih, pač pa pleza tudi prvenstvene vzpone. 13. julija letos so Janko in Franci Arh ter Lojze Budkovič preplezali prvenstveno varianto smeri Budkovič - Mihelič v Hribaricah (III/IV+, 150 m, 2 uri). 17. septembra sta Budkovič in Andrej Žmitek v dveh urah preplezala JZ raz Hribaric. Nova smer poteka skoraj povsem po razu in jo odlikuje izredno kompaktna skala (ocena: III-IV/V, 200 m). Istega dne sta Na nizkem (Mišelj vrh) preplezala še izrazito zajedo - Direktno smer (IV/V, 270 m, 3 ure).
Budkovič in Žmitek sta opravila tudi prvo ponovitev Smeri ob zajedi v Toscu (300 m, IV+/V+), in sicer v štirih urah, Janko Arh in Žmitek pa prvo ponovitev Centralne smeri v Vršacu, ki je bila opisana v sedmi številki Planinskega vestnika 1969. Ocena (V, VI) se jima je zdela nekoliko visoka, čas za ponavljalce pa naj bi bil po njunem mnenju 6-7 ur. Istega dne sta Budkovič in Bernarda Medja preplezala prvenstveno smer po grapi v vrhu Malega špičja (300 m, II-III/IV+ in V).

Alpinistična šola v Črnučah
Alpinistični odsek PD Črnuče je 8. t. m. začel z redno alpinistično šolo, ki jo obiskuje povprečno po 15 mladih planincev. Uvodno predavanje je imel načelnik odseka Marko Avšič, teden dni za tem so pregledali diapozitive o aktivnosti odseka v zadnjem času, včeraj pa je predaval Jure Ulčar o tehnični plezalni opremi. Predavanja imajo vsako sredo ob 19.30 v sobi družbenih organizacij, ki je v isti stavbi kot črnuška pošta. Vaje na Turncu bodo do nadaljnjega vsako nedeljo med 9. in 14. uro.

Delo Kavkazcev
Člani letošnje alpinistične odprave v Kavkaz (organizator je bilo PD Kranj) so na novo markirali, očistili in opremili s klini nekdanjo Kocbekovo pot na Križ in Rinko. Pritrditi bodo morali le še 150 m jeklene pletenice. Na vrhu so pritrdili tudi omarico z vpisno knjigo in žigom.

Prečenje Komunizem - Korženevska
Čeprav loči dva pamirska giganta Pik Komunizma (7495 m) in Pik Korženevke (7105 m) le 12,5 km zračne razdalje, je dejansko grebensko prečenje obeh vrhov dolgo okoli 27 km, vrhovi pa so praktično ves čas prek 6000 m. Ta greben je bil dolga leta eden največjih »problemov«, rešiti so ga poskušale številne odlične skupine sovjetskih alpinistov.
Letos je sedem alpinistov iz Uzbekistana pod vodstvom Valerija Lukina začelo prečenje, potem ko so poprej na grebenu pripravili depoje s hrano. Toda osmi dan, potem ko so že prešli Pik Komunizma, je hudo zbolel vodja in V. Bloštejn ter G. Kalinin sta ga odvedla po težkem grebenu Akademije nauka v dolino. Ostala četvorica (vodil jih je N. Harečko) je nadaljevala s prečenjem in ga po 19 dneh tudi srečno zaključila.

Planinske postojanke
PD Bohinj-Srednja vas nam je sporočilo, da so zaprli kočo na Uskovnici ter pod Bogatinom. Obe bodo odprli spet 25. novembra in bosta obratovali med glavno zimsko sezono. V ponedeljek pa bodo zaprli še Vodnikov dom na Velem polju, ki ga bodo vnovič odprli šele za spomladansko smuko. Opozarjamo pa, da ima dom zimsko sobo, v kateri lahko prenoči tudi do 10 in celo več planincev.

 

  23.10.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti