Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.09.1975

Delo, Šport: ... Trekking kmalu na pot

Čez deset dni, točneje 5. oktobra bo z letališča pri Gorici odpotovala skupina 30 jugoslovanskih planincev, na prvo trekking-popotovanje v Himalajo. Njihov prvi postanek bo v Rimu, dolgi polet pa bodo končali v New Delhiju, kjer bodo ostali prek noči. Naslednji dan bo na vrsti polet v Kathmandu.
Po dolini Baruna bo pot skupine naših planincev teoretično enaka poti, ki jo je že prehodila naša letošnja himalajska odprava in kakor je opisana v knjigi »Makalu«. Le vzpon, ki jih bo čakal na koncu, bo precej lažji in vrh precej nižji, kot sta južna stena in Makalu. Omeniti velja še to, da je med 30 udeleženci trekkinga kar sedem žensk, da je sicer res kar polovico članov iz Ljubljane, toda kar šest, jih je iz Zagreba, dva sta iz Radovljice, po eden pa iz Domžal, Idrije, Maribora, Poljan, Preddvora, Rogatca in Sežane. Med udeleženci je tudi več nekdanjih znanih alpinistov in celo udeležencev odprav.
Trekking bo trajal nekaj več kot pet tednov, vse stroške bodo nosili udeleženci sami in tudi marsikatero nalogo si bodo morali še enakomerno porazdeliti. Sicer pa jih v Tumlingtarju že čaka 12 tovorov (nosaških) opreme nekaj pa jih je celo že v baznem taborišču pod Makalujem. V zameno za to pa bodo naši planinci prinesli VI. JAHO nekaj sveže hrane in pa - prav gotovo jim bodo tudi dvignili moralo. Ni kar tako, če se v taborišču z utrujenimi alpinisti, preobjedenimi ledu, strmine in višine, nenadoma vsuje 30 planinskih tovarišev, ljudi ki govore isti jezik, imajo podobno mišljenje in predvsem - so polni zanimivih novic, skoraj še povsem svežih.

Tabor na Okrešlju
Od petka do nedelje so imeli na Okrešlju jesenski alpinistični tabor člani AO iz Domžal in Mengša. Plezali so v Planjavi, Mali ter Štajerski Rinki. Direktno smer v Štajerski Rinki sta ponovila navezi Veselko - Šikonja in Vrankar – Hrovat, smer Modec - Režek v isti steni pa naveza Šušteršič - Iglič. Škoda le, da udeležba ni bila taka, kot so načrtovali.

Zmaj z Grossglocknerja
Konec preteklega tedna je PD Ljubljana-matica priredilo že drugi letošnji izlet na Grossglockner, ki se ga je udeležilo skupno 32 planincev. Vreme je bilo odlično, vsi so srečno dosegli najvišji vrh Visokih Tur (3798 m) in to brez večjih težav. In še ena zanimivost! V nedeljo je z vrha poletel tudi zmaj seveda s človekom v njegovem ogrodju.

Spominska smer dr. Zavrnika
V četrtek 18. t. m. sta Jože Ciperle in Nande Kern - Zidar preplezala novo smer v severni steni Dolške Škrbine. Smer sta posvetila tragično preminulemu reševalcu dr. Gorazdu Zavrniku. Ocena: VI, A3, višina stene 300 m, čas plezanja za ponavljanje 8-10 ur. Za smer je značilno da je izredno krušljiva, varovališča v stremenih in precej problematična. Toda v steni je ostalo okoli 30 klinov, ponavljalcem pa plezalca priporočata, da na ponavljanje ponesejo zagozde.

Tržiške novice
Naveza Filip Bence - Janez Grohar je 15. avgusta v, 8 urah ponovila smer Gilberti po severnem razu Malega Mangarta, ki so jo prvi preplezali E. Castigllone, C. Gilberti in G. Granzotto 28. julija 1931. Smer je bila prvič ponovljena šele leta 1949, drugič 1955 itd. Visoka je 800 m, ocena pa je eno mesto VI-, drugače V+. Ista naveza je 6. septembra ponovila »Direktno« v Šitah (530). To smer sta 17. t. m. ponovila tudi Slavko Frantar in Željko Perko, ki sta dan za tem plezala tudi Zajedo v Šitah. In še dve pomembni ponovitvi. Filip Bence in Marko Štremfelj (Kranj) sta 19 t. m. opravila drugo ponovitev (prva je pripadla Bešlinu in Bregartu 29. in 30. avgusta 1971, ki sta jo tedaj prvič tudi naenkrat preplezala) leve smeri v Šitah. Dan za njima sta jo preplezala še Zvone Andrejčič (AO Matica) in Željko Perko.

Celjani na Okrešlju
Konec preteklega tedna so se člani AO Celje zopet zbrali na udarniški delovni akciji tokrat na Okrešlju, kjer so pripravljali drva za zimo. Seveda pa so tudi plezali. V soboto so ponovili Modec - Režkovo v Turski gori, Igličevo in »Vzhodno« v Mali Rinki ter Steber Križa. V nedeljo so plezali greben Planjave, Modec - Režkovo v Štajerski Rinki ter Direktno v Mrzli gori.

»Idrijska« v Loški steni
V soboto in nedeljo sta Boris Krivic (AO Matica) in Emil Tratnik (AS Idrija) po 19 urah napornega plezanja zmogla novo smer v Loški steni, levo od grape, ki na levi omejuje centralni del stene Briceljka. Smer poteka v glavnem sicer po rušnati steni in strmem skrotju toda v vršnem delu je previsen stolp, ki je zavrnil navezo AAO pred dvema letoma. Od tu sta nadaljevala po razbitem razu. Ocena IV, z mesti V in enim raztežajem VI, A3 (tega sta plezala 7 ur). V steni so ostali 3 klini.

V osmih urah
V soboto sta Janez Kalan in Vanja Matijevec v 8 urah ponovila Direktno smer v Široki peči (322). Za smer, o kateri sta se izrazila zelo pohvalno (prva sta jo preplezala Debeljak in Kočevar leta 1949), posebno sredi stene je menda čudovita pleža, za sedaj nismo zasledili ponavljalcev (?). Le pri vstopu sta našla ostanke srajce ter nahrbtnika. V nedeljo sta Marjan Aljaž in Štefan Marenče ponovila Čopov steber (Triglav).

Na Nanosu prek 300 družin
Akcija »100 družin na Nanos« bo prav gotovo postala tradicionalna in priljubljena. V nedeljo so sicer vsi računali na veliko udeležbo, vendar ne na tolikšno in zato je najbrž nekaj družin tudi ostalo brez obljubljenega priznanja. Na kontroli na Razdrtem so registrirali 263 družin, precej pa jih je prišlo tudi iz Vipave. Računajo, da je bilo na Nanosu prek 1000 obiskovalcev (doslej rekorden obisk je bil ob otvoritvi Vojkove koče leta 1949, ko jih je bilo nekako pol manj).
Nanos in njegova pobočja so v nedeljo dobesedno oživela. V prelepem jesenskem dnevu so se obiskovalci gibali v skoraj neprekinjenih kolonah. Družine - največja je štela osem - so ponesle s seboj tudi take, ki so si Nanos ogledali predvsem iz očetovega ali materinega nahrbtnika. Stota je bila družina Andreja Čuka iz Postojne in je zato prejela posebno nagrado dvestota je bila družina Štefana Mateja, ki ji je prav tako pripadla nagrada. Za najbolj številno pa jo je prejel Jože Škodič iz Postojne, od koder je bilo tudi največ obiskovalcev. Povedati pa moramo še, da niso manjkali niti obiskovalci iz krajev od Kopra do Ljubljane da so rojaki iz tržaškega SPD tega dne na Nanosu praznovali »dan planincev« itd.
Zbranim udeležencem pohoda je na začetku slovesnosti, ki se je pričela ob 13. uri, spregovoril predsednik PD Postojna Zdravko Žmitek in akcijo povezal s 30-letnico osvoboditve in partizanstvom na pobočjih Nanosa. Sporočil je tudi da pričenjajo akcijo za zbiranje sredstev, s pomočjo katerih naj bi razširili planinski dom, imenovan po narodnem heroju Janku Premrlu-Vojku. Razigrane udeležence pa je potem še dolgo v popoldne zabaval »Planinski ansambel«.

  25.09.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti