Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.09.1975

Delo, Šport: ... Šifrirana poročila

Miss Hawley, kot jo na kratko imenujejo Himalajci, je zveza s svetom za številne ekspedicije v osrčju Nepala. Ima odlično kartoteko, dobro pozna razmere in razen tega ima še odlične stike s časopisi - torej vse potrebne kvalitete. Prek nje gre tudi večina pošte za člane odprav (naslov naše odprave je: VI. JAHO-MAKALU 75, Co Hawley, POBox 242 - Kathmandu, NEPAL). Od nje je PZS v ponedeljek dobila brzojavno zahtevo, da nujno potrebuje številko telexa, na katero bo lahko tekoče sporočila šifre vodje odprave Aleša Kunaverja. Posredovanje sporočil prek telexa je obljubila poslovalnica Generalturista v Ljubljani.
In kakšna šifrirana sporočila bo VI JAHO sporočala po radiu najbližji policijski postaji (Hatia - na meji s Tibetom, tam kjer prestopi mejo Arun, okoli 20 km od baze), ta zunanjemu ministrstvu in ta Miss Hawley in naši ambasadi v New Delhiju. To bodo številčne šifre, sestavljene iz 30 in več številk, med katerimi bodo tudi črke, ki bodo z uporabo posebnega ključa lahko v celoti prikazale podobo na gori, razpoloženje odprave itd. Kako pa bo to poročanje funkcioniralo, pa bomo lahko spoznal; že kaj kmalu.

Vesti iz AO Celje
Člani in tečajniki alpinističnega odseka PD Celje tudi to soboto in nedeljo niso počivali. V soboto je Čanžek s soplezalcem ponovil smer imenovano »Zmaj« v Ojstrici (5. ali 6. ponovitev), drugi pa so plezali Režkovo v Turski gori in Štajerski Rinki, Vzhodno v Mali Rinki in Herletovo smer. Tudi v nedeljo niso počivali. V Ojstrici sta Herletovo smer plezali kar dve navezi. Pri tem je Aleš Dolžan v drugem delu »Herletove prečke« zdrsnil, zanihal okoli 15 metrov in udaril ob steno. K sreči ga je čelada obvarovala poškodb na glavi, tako da si je poškodoval le koleni. Soplezalec ga je obdržal, kmalu so k njemu priplezali še tovariši iz druge naveze, ga dobro oskrbeli in odhiteli po reševalce. Reševalci so že ponoči prišli na rob stene in okoli 1. ure začeli z reševanjem. Kljub megli in slabemu vremenu je že prvi spust (okoli 200 metrov globoko) reševalca privedel prav do ponesrečenca in kmalu so ga že povlekli iz stene. Poškodovani plezalec je po nudenju prve pomoči v celjski bolnišnici lahko odšel domov.
V soboto, 30. avgusta, so člani AO Celje delali na Korošici in opravili 120 prostovoljnih delovnih ur, ko so položili okoli 100 metrov kanalizacije, ki je bila že nujno potrebna. V prostem času pa so tudi plezali in ponovili več krajših smeri v Dedcu, Vršičih in drugih ostenjih.

Bera sovjetskih alpinistov
Skupina 14 alpinistov s Krima je v Julijskih Alpah v tednu dni opravila 30 vzponov. Dvakrat so ponovili Čopov steber (ta je v SZ zelo znan in cenjen), plezali pa so tudi Jugov steber, Skalaško z Ladjo, Dolgo nemško smer, Slovensko, del Zlatorogovih polic in raz Široke peči, opravili pa so tudi več pristopov na vrhove.

Še enkrat Moyana
Jure Skvarča, nas rojak, ki živi v Buenos Airesu, se pripravlja, da konec leta še enkrat naskoči Moyano, lepo in težko goro severno od Lago Argentiio, kjer je z bratom že opravil pionirsko delo. Videti je, da bo to njegova zadnja pomembna odprava.

Novici iz Sarajeva
Sarajevski alpinisti so v avgustu spet opravili nekaj kvalitetnih vzponov. Čolakovič in Žalica sta opravila drugo ponovitev SZ raza Osobca (1000 m,
IV-V, eno mesto A1), ki sta ga prva ponovila letos marca Rakič in Šišič. Čolakovič in Žalica sta nato opravila še prvo ponovitev »Tečajniške smeri« v isti steni.

Priprave na Himalajo
Letos je bila pod Pikom komunizma (7495 m) skupina 25 najboljših alpinistov iz SZ z nalogo, da preskusi nove kisikove aparate. Tri noči so preživeli na višini nad 6000 in dve nad 7000 m, medtem ko so se vzpenjali na najvišji vrh SZ z ledenika Beljajev. Zanimivo je, da je bil le eden od njih prvič na tem vrhu, petnajst jih je bilo že drugič, pet tretjič, trije četrtič, mojster mednarodnega razreda V. Božukov pa celo že šestič.

Bolgarska smer v Kavkazu
Trije bolgarski alpinisti Pavlin, Tervel in Dobrin so letos poleti preplezali prvenstveno smer v vzhodni steni Džan-Tugana, ki doslej zaradi krušljivosti sploh še ni bila preplezana. Verjetna ocena (dokončne daje posebna komisija v Moskvi na osnovi dokumentacije) je IV B ali celo V A.

Otvoritev bivaka Pod Srcem
V spomin na »očeta bivakov« Karla Koreninija, ki je umrl letos 28. julija in v počastitev 40-letnice izgradnje prvega bivaka (št. 1) v Veliki Dnini, pod steno Škrlatice, bodo planinci in alpinisti PD Martuljka v nedeljo ob 10.30 slovesno odprli bivak (brunarico) Pod Srcem.
Bivak Pod Srcem so gorniki iz Martuljka začeli graditi že leta 1972. S pomočjo številnih organizacij pa tudi posameznikov so ga dogradili in tudi že skromno opremili. Postojanka bo v veliko pomoč predvsem alpinistom ter tistim gornikom-smučarjem, ki se namenjajo v ali pod ostenja Špika, Frdamanih polic, Riglice in Rušice.

Domžalski in mengeški AO
Zadnjega avgusta je Franci Vrankar prvič brez soplezalca ponovil »Nedeljsko smer« v JV steni Planjave, Hrovat in Šušteršič pa sta opravila (verjetno četrto) ponovitev smeri »Humar-Škarja« v JV steni Planjave. Veselko-Jazbec ter Prelovšek-Štiftar pa so ponovili redko plezano Zajedo v Malem Jalovcu. Zadnjo nedeljo sta Vrankar in Kramar (Kamnik) v 15 urah (bivakirala sta dva raztežaja pred koncem težav) ponovila Ljubljansko smer.

  11.09.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti