Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.09.1975

Delo, Šport: ... Slabe razmere v Alpah

Letošnja sezona v Zahodnih in Centralnih Alpah (pa tudi drugod) na začetku ni obetala mnogo in pričela je kasno. Potem so naši alpinisti zabeležili nekaj dobrih ponovitev (Pilier d'Angle, Droites, Eiger), kmalu po začetku avgusta pa se je spet končalo. Kot sta povedala Gradišar in Sazonov, ki sta bila v Alpah od 5. do 25. avgusta, ni in ni bilo možnosti za kako resnejšo turo.

Nova smer v Škarjah
Ivan Cverlin in Davorin Podrepšek, člana AO TAM iz Maribora, sta 23. avgusta preplezala novo smer (imenovala se bo »Tamovska«) v SV steni Škarij. Nova smer poteka med smerjo »Skozi okno« (Gselman-Šturm) in »Miniaturo« (Gselman-Podrepšek). Višina stene 150 m, čas plezanja 2 uri, ocena IV- (večinoma III).

Odprava v Prokletijah
Šestčlanska odprava AO Ravne je bila od 19. do 25. avgusta v Prokletijah. Čeprav je imela za osnovni cilj postaviti spominsko ploščo lansko leto preminulima tovarišema in preplezati žleb, po katerem sta zdrsnila, so si ogledali še manj znane predele Prokletij. Posneli so tudi veliko fotografskega gradiva in njihova namera je, da prihodnje leto obiščejo albanske gore, o čemer so prvič razmišljali že leta 1972.
Novo smer sta preplezala Jože Havle in Engelbert Vravnik, in sicer iz doline Rapojana na severni vrh Karanfila, imenovala pa sta jo »Žleb spominov« (ocena II, mestoma III in IV, 700 m, 3 ure).

Neznana smer v Jerebici
Le malo pred objavo novih opisov v SV steni Jerebice (PV 8-75) smo izvedeli o smeri, ki so jo v tej steni preplezali plezalci iz Posočja, sedaj pa je znan tudi opis. Neznano smer sta preplezala Alojz Fon in Silvo Kragelj že 13. maja 1972 in poteka po izrazitih razpokah (tako da, skoraj ne potrebuje opisa) v steni levo od »Alijeve smeri«. Ocena V, mestoma VI in A1, 350 m, 6 ur. Opozoriti pa moramo, da bodo imeli veliko težav posebno manjši plezalci, priporočajo pa tudi zagozde ter razne specialne kline (v steni jih je ostalo le malo). V objavi (PV str. 512) je potrebno korigirati tudi vris smeri imenovane »Jadviga«.

V Karakorumu
Klub Wisokogorski iz Wroclawa je organiziral odpravo na srednji vrh (8016 m) Broad Peaka, ki doslej še ni bil osvojen. 28. julija je na vrh stopilo pet njihovih članov, toda uspeh so drago plačali. Med sestopom jih je zajelo hudo neurje in Kensicki, Novačik in Sikorski so umrli v steni. Sestopila sta le Kiliš in Glazek. Kensicki je bil znan alpinist, posebno po 13-dnevnem zimskem vzponu po francoski smeri v Trolvegnu (Norveška). Sikorski je plezal že v Iranu in bil na Nošaku, lansko leto pa je opravil tudi prečenje Bezengijske stene.
O ženski (poljski) odpravi na Gašerbrum III je malo podatkov. Časopisi so pisali le, da so 10. julija postavile tabor III na višini 7400 metrov. O moški odpravi, ki deluje v njihovi bližini pa vemo le, da so si za cilj izbrali Gašerbrum II, visok 8065 metrov.

Sam v Celovški špici
V nedeljo je Zvone Andrejčič sam ponovil Direktno smer v severni (avstrijska stran!) steni Celovške špice. Stena je visoka okoli 400 m, ocena III- in IV, plezal pa je manj kot 2 uri. Značilno za smer je napeto prosto plezanje v odprti, toda dokaj trdni steni. Karavanke torej niso brez zanimivih plezalskih ciljev, le znani niso (novi vodnik po tej gorski skupini, ki bo naprodaj še pred koncem meseca, ima več podatkov tudi za alpiniste).

Ledeniški tečaj
Pretekli mesec je komisija za alpinizem PZ Hrvatske na Montenversu (nad Chamonixom) organizirala II. ledeniški plezalni tečaj, ki se ga je udeležilo 24 mladih iz Zagreba, Reke, Splita in Karlovca. Vodja dr. Borislav Aleraj nam je povedal, da so bili z akcijo zelo zadovoljni, čeprav niso opravili veliko tur (za zaključek vzpon na Rognon ter Mt. Blanc, po taboru pa še na
Aig d'Argentiere prek ledenika Milieu), večino časa so namreč posvetili osnovni tehniki gibanja po ledenikih in plezanju v ledu.

Koroški planinci na Ojstrici
V soboto so bili planinci iz Kranja (sekcija Elektromehanika) že drugič letos s tovariši iz SPD Celovec. Odšli so skupaj na Korošico in Ojstrico (pot prijateljstva) ter prek Planjave do Kokrskega sedla. V dvodnevnem popotovanju prek vrhov so se pogovorili marsikaj o skupni problematiki, večkrat pa je stekel pogovor tudi o težavah slovenske manjšine na tujih tleh.

Še o vzponu prek SV stene Eigerja
Skopi podatki o prvi jugoslovanski ponovitvi poljske smeri v Eigerju, ki smo jih posredovali v začetku avgusta, zahtevajo vsaj kratko dopolnilo. Drofelnik je bil pod Eigerjem prvič že 1972, dve leti za tem se je sam povzpel še nad prvi poljski bivak, po bivaku pa je moral zaradi poslabšanja vremena sestopiti. Letos sta bila z Robnikom najprej v Pallavicinijevem žlebu v Grossglocknerju, 30. julija ob četrti uri zjutraj pa sta vstopila v SV steno Eigerja. Do prvega bivaka sta plezala kar nenavezana, noč pa sta preživela v drugem poljskem bivaku. Več nenadnih neviht ju je premočilo in tudi plazovi jima niso prizanašali, morala sta še drugič, bivakirati. Tretji dan sta po šestih urah neutrudnega sekanja stopinj v trdi led uspela priti na vrh (skupno 25 ur plezanja). Kot so jima povedali na Alpingenu, sta verjetno komaj tretja naveza, ki je ponovila smer (na vrhu stene pa sta našla sledi v ledu). Povemo naj še to, da je smer vrisana v Planinskem vestniku 1970 (str. 205), da je bil to Rajku Robniku prvi obisk tujih gora, saj pleza komaj dobre štiri leta in da sta oba člana AO Črna na Koroškem. Edi Drofelnik (38) pa je že star znanec naših in tujih sten (bil je tudi že na Araratu in v norveških gorah).

Vojkov memorial
PD Postojna je preteklo nedeljo na Nanosu organiziralo tradicionalno orientacijsko tekmovanje za Vojkov memorial. Med mladinskimi ekipami je bila najboljša domača ekipa, drugi so bili člani PD Celje, tretji pa Idrijčani. Pri članih sta si prvo in drugo mesto razdelili ekipi PD Postojna in PD Idrija, tretja pa je bila Vipava.

»Bratstvo in enotnost«
Mladinski odsek PD Ljubljana-matica je bil organizator letošnjega srečanja mladih planincev Jugoslavije. Akcija je bila od 28. do 31. avgusta v Kamniški Bistrici, udeležilo pa se jo je 30 članov 7 PD iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvatske in Slovenije. Od nameravanih tur so uresničili le dve - na Planjavo in Kokrsko sedlo.

  04.09.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti