Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.08.1975

Delo, Šport: ... Povratek iz Dauphineje

Skupina devetih mladih članov Akademskega AO se je v četrtek vrnila s tritedenskega potovanja v Dauphinejo, lepo in zanimivo gorsko skupino v Franciji, ki jo naši alpinisti skoraj ne poznajo. Toda niso le spoznavali nove gore. Na poti so se srečali tudi z vsem, kar mora alpinist vedeti, kadar se v večji skupini odpravlja v tuje gore.
Najprej so kar štiri dni potovali do gora, nagajal jim je kombi. Potem so se šele lahko povzpeli na Ecrins, o čemer pa smo že poročali. Tura pod La Meiege je ostala brez rezultata, zato pa sta Stritar in Zupanc 13. t. m. preplezala severni ozebnik (do 55 stopinj) v Les Bans, ostali pa so se povzpeli na Roules (3589m). Dan za tem sta Poljansek in Urša Kolenc uspešno ponovila steber Les Bans (III-IV, 400 m), toda ob sestopu, že skoraj na dnu, jima je spodrsnilo in ustavila sta se šele po kakih 50 m. Poškodbe sicer niso bile hude, toda od koče Pilatte (2572 m) ju je moral vseeno odnesti helikopter, do Grenobla pa so ju potem transportirali kar s svojim kombijem. V nedeljo, 17. t. m., jih je šest prečilo vrhove Replat (3446 in 3429 m), v ponedeljek pa so Irena Cedilnik, Škafar in Zupanc preplezali še Via normale (III-IV) na Aig Dibona (3130 m).

Novice iz Kranja
Brata Andrej in Marko Štremfelj sta v zadnjem času opravila zopet nekaj zanimivih ponovitev. 7. t. m. sta plezala Dibonov raz Široke peči (V, VI), deset dni za tem Ancljev steber v severni steni Stenarja (V, VI) in v soboto, 23. t. m., še Libereško smer v Frdamanih policah. Vse te smeri imajo le po nekaj ponovitev. Brata Andrej in Nande Kern pa sta v četrtek, 31. t. m., ponovila Dularjevo zajedo v Jalovcu.

Ponovitve
V soboto so Drago Bregar-Bojan Zupet (oba Železničar) in Zvone Andrejčič (Matica)-Janez Pfajfar (Radovljica) v petih urah ponovili Direktno smer na Tschadov steber v Travniku, po katerem so potem sestopili. To je bila šele četrta ponovitev te logične smeri iz leta 1956, ki je preplezljiva skoraj brez klinov. Dan pred njimi sta Jure Senegačnik in Maks Trop (oba Matica) v 11 urah ponovila »Steber Šit«. V petek je tržiška naveza Borut Bergant-Slavko Frantar ponovila Krušičevo smer (348) v Špiku. In še tole: 28. julija sta Gita Vuga (Črnuče) in Igor Gruden (Železničar) ponovila Čopov steber.

Iz knjige vzponov AO Kamnik
Iz knjige vzponov AO Kamnik smo izbrali tri ponovitve smeri, ki jih redko plezajo in zato so za poznavalce pomembne. 2. avgusta sta Marjan Kregar in Bojan Pollak v manj kot šestih urah ponovila smer nad Menihom v Turski gori. Teden dni za tem je Pollak s Cenetom Kramarjem preplezal Direktno v Štajerski Rinki. (V steni se je nekaj podrlo in so se širile govorice, da je sedaj nepreplezljiva. Toda zmogla sta jo brez vrtanja.) V nedeljo, 10. t. m., pa so Marjan Kregar, Borut Peklar in Srečo Podbevšek opravili tretjo ponovitev (prvo sta opravila jeseni, drugo pa pozimi Jerman in Škofic) smeri »Treh svedrovcev« (V+, A3).

Ponovitev v Macesnovcu
V petek so Sandi Bubnič (Ilirska Bistrica), Jože Oštrek (Kranj) in Janez Kunstelj (Akademski AO) v treh urah opravili prvo ponovitev Leve smeri v Macesnovcu, ki je bila opisana v PV I-75. Povedali so, da je opis v redu, le višina je najbrž nekoliko manjša (6 raztežajev do škrbine, od koder sledi spust).

Prvi treking na Tirič Mir
Pod vodstvom Maxa Eiselina (himalajec in znani trgovec z alpinistično opremo) se je letos povzpela na najvišji vrh Hindukuša kar organizirana turistično-alpinistična skupina. Skupina je štela 40 ljudi, 18 jih je doseglo vrh Tirič Mira (7706 m). Med tistimi, ki so bili na vrhu, je tudi 40-letna učiteljica iz Berna - Hanna Müller, ki je tako postala »najvišja« Švicarka.

Kavkaz 75
Tudi za prvi mednarodni alpinistični tabor v Kavkazu, ki ni temeljil na zamenjavi (temveč plačilu), je bilo veliko zanimanje. V prvi izmeni so sodelovali plezalci iz Avstrije, ZDA, Nemčije in ČSSR, v drugi pa še iz Švice, Japonske in Poljske. Tabor je vodil znani zaslužni mojster športa Ari Poljakov, alpinisti pa so bivali v rajonu Bezengi.

Odlikovana splitska odprava
Pred dnevi je sprejel namestnik predsednika splitske občine člane II. splitske odprave, ki so se povzpeli na Nošak in s tem pomaknili republiško »višinsko mejo« na 7492 m. Alpinistom so na sprejemu izročili monografije Splita ter medalje, štab za civilno zaščito pa je postaji GRS, katere člani so udeleženci, poklonil dve radijski postaji.

200.000 dolarjev stroškov
Toliko, bodo najmanj stroški letošnje jesenske angleške odprave v JZ steno Čomolungme (Mt. Everesta). Osemnajstčlansko odpravo vodi Chris Bonington, sestavljajo pa jo najboljši angleški alpinisti, ki želijo na vsak način šesti poskus v 2600-metrski steni kronati z uspehom in videti na najvišjem vrhu sveta tudi Angleža (leta 1953 ga je sicer kot prva osvojila res angleška odprava, toda na vrh sta stopila Novozelandec in Šerpa). Kakor računajo, bo odločilna bitka v skalnatem pasu, oziroma nad 8200 m in dobljena bo le, če bodo pravočasno postavili tabor na višini 8600 m. Da pa bi to dosegli, jim ni bila predraga nobena oprema. Preštudirali so vse posnetke stene, ki so jim, bili dosegljivi. Na pot so odšli mnogo prej kot druge odprave itd. Da bi bilo le primerno vreme - to velja tako zanje kot za naše, ki bodo delovali le nekaj stran v še nekaj višji južni steni Makaluja.

AS v Ilirski Bistrici
V sklopu PD Ilirska Bistrica so 29. marca ustanovili alpinistično sekcijo in njeni člani so že takoj na začetku prevzeli obsežne naloge. Danes lahko že mirno trdimo, da so v veliki meri uspeli in da so na najboljši poti, da se kmalu razvijejo v alpinistični odsek. Ta čas jih je šest in čeprav so brez prave opreme, pridno plezajo, pri tem pa ne pozabljajo tudi na drugo delo. Markirali so pot Snežnik-Snježnik in jo kot prvi v celoti prehodili, sodelujejo na orientacijskih pohodih, vodijo izlete itd.

S 67 leti čez S steno Eigerja
V začetku meseca se je 67-letnemu ženevskemu profesorju Jeanu Jugeu, ki je med drugim tudi predsednik mednarodne alpske unije UIAA, izpolnila dolgoletna želja. Po štirih bivakih je v navezi, s svojim stalnim spremljevalcem Michelom Vaucherom ter Thomasom Grossom, preplezal severno steno Eigerja. S tem je postal daleč najstarejši zmagovalec te slavne stene.
Jean že nekaj let nazaj preseneča z izrednimi vzponi, med katere spadata tudi Walkerjev steber v Grandes Jorasses ter Bonattijev steber v Druju, ki ju je oba zmogel, ko je bil že krepko čez 60 let. Letos pa je sam izjavil, da ni bil najbolj pripravljen, zato so morali tudi večkrat bivakirati. Dobil je tudi lažje ozebline, med sestopom pa so jih skušali že rešiti s helikopterjem, vendar je slaba vidljivost to preprečila.

Medvode in SAAS
Konec preteklega leta so se pod Plaskim Voglom utaborili Medvodčani, pod Lepim špičjem pa člani soške akademske alpinistične sekcije. Štirje člani in šest pripravnikov iz Medvod je v soboto opravilo 10 vzponov v Plaskem Voglu in Lepem špičju, v nedeljo pa zaradi slabega vremena niso mogli plezati, saj zaidejo v ta predel le redki.

Sovjetski alpinisti na Krvavcu
PD Kranj je na Krvavcu priredilo sprejem za ruske alpiniste kluba Avangard. V sovjetski odpravi je 14 alpinistov, vodja je Aloh Nikolajev, med njimi pa je tudi načelnik gorske reševalne službe iz Krima. Člani odprave predstavljajo elito sovjetskega alpinizma. Med njimi so tudi vrhunski alpinisti, ki so preplezali težke smeri v Centralnih Alpah.
Srečanja so se poleg članov UO PD Kranj udeležili tudi predstavniki PZS. Sovjetske alpiniste je še posebej pozdravil Franci Ekar, predsednik PD Kranj, ki jim je ob tej priložnosti orisal delovanje in vsebino društva Kranj in jim za več kot desetletno sodelovanje izročil posebno priznanje. V imenu PZS je pozdravil goste načelnik za odprave v tuja gorstva Pavle Šegula, ki je orisal aktivno alpinistično sodelovanje od leta 1963 dalje.
Sovjetski alpinisti so odšli v Vrata plezalnim vzponom naproti.

  28.08.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti