Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.08.1975

Delo, Šport: ... Odlično v Alpah

Poročali smo že o nekaj izrednih vzponih, ki so jih naši alpinisti opravili v gorah nad Chamonixom, pa tudi o vzponu prek SV stene Eigerja. Danes ta pregled lahko še razširimo. Zvone Andrejčič (Matica) in Vanja Matijevec (Medvode) sta 2. t. m. preplezala ozebnik v Tour Round (400 m, okoli 55 stopinj), in sicer v vsega uri in četrt, nato pa prečila greben Brenva od sedla Furche in še isti večer vstopila v severno steno Grand Pilier d'Angle. Plezala sta izredno strm žleb v vpadnici visečega ledenika, vendarle še ni povsem gotovo katero smer (verjetno Dufour-Frehel iz leta 1973, kar bi bila prva ponovitev). Precej ju je zamudila 30 m visoka krajna poč, tako da sta pričela s plezanjem šele okoli 23. ure in Peutereyski greben dosegla okoli 12. ure (višina stene je tu okoli 900 m), do večera pa sta pristopila še na Mt. Blanc.
O vzponih ljubljanske naveze Grasselli-Švegelj še nimamo dokončnih podatkov, toda za dva vzpona že vemo. Najprej sta opravila prečenje celotnega grebena Peuterey, pretekli teden pa sta ponovila še steber v Les Droites. Razmere v Alpah so sedaj bistveno boljše kot v začetku sezone. V kopnih stenah zato kar mrgoli plezalcev, velikokrat tudi premalo pripravljenih, kar seveda povzroča vrsto težav. V ledenih stenah pa so razmere nekoliko težje, saj je led že izredno trd.
Ledeno steno Tour Ronde sta preplezali tudi navezi Lojze Jerman (Kamnik) - Marjan Brišar (Matica) ter Janez Volkar (Kamnik) - Marička Škrlep (Mengeš), ki sta se v Alpah mudili od 1. do 10. avgusta.
In še primer, kaj si privoščijo ekstremni plezalci (gorski vodniki). Parižan Jäger je 14. julija sam v 7 urah ponovil severno steno Les Droites. 3. avgusta pa sta ga Andrejčič in Matijevec srečala v bivaku Furche, potem ko je z enim samim bivakom ponovil smer Bonatti-Gobbi v Angle, sestopil na Freneyski ledenik in preplezal še Centralni freneyski steber.

Pojasnilo o Sfingi
Vojko Bučar in Andrej Katar, ki sta prva ponavljala (14. in 15. avgusta 1965) smer Drašler-Kunaver v Sfingi, sta nas prosila za naslednjo objavo. Takoj po vzponu sva napisala opozorilo, da opis (»vrsta zavrtanih klinov«) prvenstvenega vzpona ne drži. To je ostalo zapisano v »Knjigi vzponov« Aljaževega doma, omenjeno pa je bilo tudi v članku »Kako s prvenstvenimi vzponi« - Planinski vestnik št. 12/1966. Svedrovci so bili izbiti torej že pred njuno ponovitvijo! Bučar in Kalar pa sta v smeri pustila okoli 30 svojih normalnih klinov ter en svedrovec.

Južna stena Everesta
Angleška alpinistična odprava, za katero pravijo, da jo sestavlja cvet otoških alpinistov (18 po številu), vodi pa jo Chris Bonington, je odšla iz Londona že 29. julija, da bi bila pod steno Everesta čim prej. To je že šesta odprava, ki naskakuje to steno, razpolaga pa s trenutno najboljšo opremo, ima odličen načrt vzpona, ki so ga sestavili na osnovi vseh dosedanjih izkušenj in - vsi upajo, da bo uspela. Zanimivo je, da sta se pod obema stenama (Everest in Makalu), ki trenutno spadata med »prve« probleme Himalaje, zopet znašli odpravi iste narodnosti, ki ju vodita ista moža kot leta 1972 - Bonington in Kunaver. Tretji veliki problem (južna stena Lhotseja, 3500 m) pa bo letos jeseni počivala, za spomladi pa je napovedana močna francoska ekspedicija.

Tretja ponovitev?
V sredo, 6. t. m., sta Filip Štucin in Jure Ulčar ponovila Čopov steber v Triglavski steni, v nedeljo pa (verjetno tretja ponovitev) v petih urah in pol »Beli raz« v Dedcu. (Ob tej priložnosti sta povedala, da je smer tako rekoč v celoti opremljena s klini, brez njih je le ozka zasigana izstopna poklina, ki terja specialne kline). Tega dne so njuni tovariši v stenah nad Korošico ponovili še devet smeri.

Vrh Sojuz-Apollo
Po uspešnem vesoljskem projektu (in mnogo reklamiranih cigaretah), sedaj še vrh, ki nosi ime »Sojuz-Apollo«. Ime so izbrali alpinisti iz Severdonocka, ki so se prvi povzpeli na še neosvojeni in neimenovani vrh v Pamirju.

V. mednarodna razstava v Gorici
CAI, sekcija v Gorici, pripravlja peto mednarodno nagradno razstavo barvnih planinskih diapozitivov (5x5 in 7x7cm). Diapozitive sprejemajo do 18. septembra 1975, žirija bo zasedala 20. in 21. septembra, objava rezultatov bo 27. septembra, projekcija pa 18. oktobra. V žiriji je med drugimi tudi naš himalajec Jože Andlovic is Nove Gorice.

Centralna v Draškem vrhu
Medvočana Janez Kalan in Vladimir Pucko sta v nedeljo ponovila (9 ur) Centralno smer v Velikem Draškem vrhu (V, z mesti VI-, 600 m), za katero skoraj ni podatkov o ponovitvah (prvič plezana leta 1928!).

Sarajevski alpinizem
Sarajevski alpinisti so letos dobro zastavili tudi izven meja svoje republike. Najprej jih je bilo 11 na ledeniškem taboru pod Grossglocknerjem, kjer sta dve navezi (Gafič, Maltarič, Rakič, Šišič in Vatrenjak) v izredno slabih razmerah ponovili Palaviccinijev žleb. Po povratku iz Visokih tur so se za kratek čas zadržali še v Julijskih Alpah, kjer sta Čolakovič in Bošnjak ponovila Čopov steber, potem pa je četverica takoj nadaljevala pot v Wališke Alpe, od koder pa še ni novic. Letošnjo aktivnost je sarajevskim alpinistom omogočila predvsem podpora založniškega podjetja »Svijet« ter podjetij UPI, Sosnalijek in drugih.

Za pristanek helikopterja
V letošnjem letu so poleti helikopterjev v naših gorah zelo pogosti, žal največkrat zaradi prenosa ponesrečencev. Kje pa so stalna in urejena pristajalna mesta zanje? V Julijskih Alpah pri domu Petra Skalarja, na Kaninu, pri Aljaževem domu v Vratih, pri koči na Gozdu - Vršič, pri Triglavskih jezerih, na Velem polju, v Planici (pod skakalnicami) in Kranjski gori (hotel Prisank) ter na Rudnem polju. Potem pa še na Sviščakih (Snežnik), pri hotelu na Jezerskem, na Vodinah (bivak), in pri Češki koči, pri domu pod Storžičem, na vrhu Ljubelja, na Krvavcu, pri Suhadolniku ter pri koči na Plešivcu in Poštarskem domu na Pohorju.

Češkoslovaška sezona
V ČSSR se je vrnila njihova petčlanska odprava »Amerika Latina 75«, ki jo je vodil Ivan Galfy, pripravili pa so jo ob peti obletnici hude nesreče pod Huascaranom. Obiskali so Brazilijo, Bolivijo, Peru, Ekvador, Kolumbijo in Venezuelo in med drugim preplezali (17. in 19. aprila) tudi severno steno Illimanija.
Končana je tudi njihova štiričlanska odprava, ki je bila tri tedne v Turčiji (opravili so štiri prvenstvene vzpone v masivu Ardžias-dag, 3916 m). Večja odprava je odšla tudi v Pamir, dve skupini v Kavkaz (med njimi so bile tudi štiri alpinistke), pa »žepna odprava« v Himal-Pradeš itd. Za prihodnje leto pa načrtujejo zopet odpravo na Makalu (19 članov), od tega osem veteranov, konec desetletja pa bi na vsak način radi še na Everest.

Pozdrav iz Dauphineje
V Francijo se je odpravila devetčlanska odprava mladih iz APD. Odpotovali so z najetim kombijem in postavili bazo v La Berarde. Za aklimatizacijo so opravili dve turi. Najprej se jih je šesterica povzpela na La Barre des Ecrins, nato pa vsi skupaj še na Dome la neige des Ecrins. V načrtu imajo še več tur predvsem pa žele čim bolj spoznati to nadvse zanimivo gorsko skupino, ki je našim alpinistom skoraj nepoznana.

  14.08.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti