Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tinčkove grede - 07.09.13

Benjamin Ravnik: V soboto sva z Markom Štojsom, pripravnikom AO Jesenice, splezala Blažejevo smer v pozabljeni steni Lipnice nad Krnico.

Smer Tinčkove grede je 21. marca 1948* splezal Janko Blažej (AO Jesenice) in jo posvetil mlademu tovarišu z gora, Tinetu Čopu.

Sama smer je še najmanj krušljiva na začetku, najbolj pa na koncu. Mestoma so omenjene police zelo krušljive. Do sedaj po tako krušljivem svetu še nisem plezal, razen kratkega in dosti težjega previsa v Dibonovem razu v Široki peči.

Tinčkove grede so pokrajinsko lepa smer. Proti koncu smeri sva pustila en klin, 2 m desno od labilnega skalnega roglja. Na splošno v smeri do sedaj ni bilo nobenega klina.
Za celotno smer do stika z markirano potjo sva rabila 3,5 ure. Celotna višina do izstopa je okrog 500 m.
Na izstopu iz gred, na desni strani raste macesen, ki je viden iz doline. Od tod se je potrebno povzpeti še 200 - 300 metrov gor do manjšega sedelca, koder je stik s potjo, ki preko Lipnice vodi na Špik.

V celoti gledano je smer težavnejša od Nemške v Triglavu ali denimo Škrlatiških gred, zaradi mestoma zelo krušljive skale ter težkega povratka v primeru, če bi bilo to potrebno.

Benjamin Ravnik

P.S: Predvidevam, da sva morda opravila prvo ponovitev omenjene smeri.


* V plezalnem vodniku za Vzhodne Julijske Alpe (1970) je napačno povzet datum prvega vzpona

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46086

Novosti