Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.07.1977

Delo, Šport: ... Ponoči v Ojstrici

Celjski alpinisti so imeli na Korošici od 2. do 4. t. m. plezalni tabor, ki se ga je udeležilo 16 tečajnikov ter pripravnikov. Ponovili so številne smeri v Dedcu, Vršiču ter Vežici, plezali pa so tudi v Turski gori, Planjavi in Ojstrici.
Med vzponi velja vsekakor posebej omeniti nočni vzpon, ki sta ga po Herletovi smeri v Ojstrici opravila Knez in Zupan. Ta dva plezalca sta sedaj že v francoskih Alpah, kamor sta odšla res odlično pripravljena, tako da lahko od njiju pričakujemo ekstremne dosežke, seveda če bo primerno vreme. Iz italijanskih Dolomitov sta se vrnila Andrej Palir in Tone Žunter, ki sta tam opravila tri težje ponovitve (Cinque Torre, Pordoi - špica). Sedaj pa se v Francijo odpravljata še Črepinšek in Zupanc.

AO Rašica v Črni gori
Osemčlanska odprava AO Rašica je 30. junija odpotovala v Turnovački Durmitor, zanimivo gorsko skupino na meji med BiH ter Črno goro.
Povzpeli so se na Maglič, Trnovački Durmitor, Trnovački vrh, Vlasuljo ter Studenac, razen tega pa so preplezali še 25 smeri v stenah Vlasulje, Trnovačkega Durmitorja in Trnovačkega vrha.

Iz Tamarja v Vrata
V nedeljo, 3; t. m. sta Danilo Cedilnik in Viki Grošelj (oba Matica) opravila zanimivo turo. Začela sta z Zajedo v Slemenovi špici in nadaljevala po SZ grebenu Nad Šitom glave ter Jugove smeri v Razorju. Tu je Cedilnik, ki je bil bolan odnehal, Grošelj pa je nadaljeval še po Aleksičevi smeri v Dovškem Gamsovcu ter Prevčevi smeri v Stenarju. Na poti sta bila le 16 ur.

Tečaj na Češki koči
Komisija za alpinizem PZS se je odločila, da bo letošnji začetniški alpinistični tečaj (od 24. do 31. t. m.) v Češki koči nad Jezerskim. Za bližnja ostenja je sedaj na razpolago najnovejši plezalni vodnik (Ravenska Kočna), ki ga je izdalo PD Kranj.

Nahrbtniki za člane PD
Planinsko društvo Kranj, ki je drugo najmočnejše pri nas, se vsestransko trudi, da bi zadovoljilo potrebe članov. Te dni je nabavilo iz Avstrije večjo količino nahrbtnikov znamke Esser, ki so skoraj polovico cenejši kot je običajna prodajna cena.

Nad Zapotokom
Člani mariborskega AO Kozjak, ki so imeli tabor v Zadnji Trenti, so opravili 21 vzponov v Srebrnjaku ter Zapotoškem vrhu. Poleg ponovitev v vodniku opisanih smeri so se lotili tudi novih vzponov, toda v stenah so naleteli na zanesljive znake predhodnikov.

Tržičani v Dolomitih
Sedem članov AO Tržič je opravilo 18 vzponov v skupini treh Cin. Najpomembnejši je vsekakor ponovitev znane smeri Comici-Dimai v Veliki Cini, ki kljub starosti (prvič je bila preplezana 1933) še vedno veliko pomeni. Smer sta 3. t. m. ponovila v navezi Slavko Frantar-Željko Perko in Jože Rozman-Vili Vogelnik. Plezali so 14 ur in na vrhu bivakirali, saj je bil zgornji dej stene precej moker, kamini pa poledeneli. Frantar in Perko sta ponovila Rumeni raz v Mali Cini, Anderle-Rožič-Markič pa Innerkoflerjevo smer v isti steni. Pet jih je plezalo še Dibonov raz v Veliki Cini, štirje pa še Preussovo poč v najmanjši Cini.
In še nekaj novic starejšega datuma: 25. in 26. junija so bili Tržičani na Okrešlju, kjer sta Frantar in Luka Rožič ponovila smer Modec-Režek v Štajerski Rinki. 1. julija je Tomazin opravil prvo ponovitev Frelihove smeri v S steni Begunjščice. 12 članov AO Tržič je 3. in 4. t. m. plezalo nad Češko kočo. 4. t. m. sta Tomazin in Zrim v 6 urah ponovila smer Šimenc-Škarja v Dolgem hrbtu (VI, A2, večina smeri V in IV, 500 m). Gros, Ivnik, Koželj, Meglič ter Kovačič pa so preplezali novo smer (III-IV, 250 m) desno od poti na Mlinarsko sedlo.

34 vzponov Korošcev
Člani AO Ravne (6), AS Prevanje (2) in AO Mežica (2) so imeli od 2. do 4. t. m. plezalni tabor na Korošici. Plezali so v stenah Dedca, Vršičev in Ojstrice ter opravili skupno 34 vzponov po 10 različnih smereh.

Tabor v Krnici
Jeseničani so ob obletnici Zočeve smrti priredili plezalni tabor v Krnici. Javorski in Hanžek sta v soboto, 2. t. m. preplezala malo plezano Arihovo smer v Rakovi špici, Dolenc in Domevšček Smer po stebru v isti steni, Terseglav in Trušnovec smer Jesih-Lipovec v Rogljici, Zahodno smer v Dovškem Gamsovcu sta ponovili navezi Novak-Trošt in Beznik-Horvat, Kalteneggerjevo smer v Razorju pa Gregorič-Korenc-Mesarič ter Kocjančič-Volontar. V nedeljo pa je Trošt s tovarišem ponovil Omanovo zajedo v Nad Šitom glavi, Alojz Novak pa je sam preplezal Severni raz Male Mojstrovke, kar je dan za tem ponovil še Zdravko Hanžek. Javorski in Domevšček pa sta tega dne preplezala Bavarsko smer z Dolgo nemško v Triglavu.

Ponovili enajst smeri
AS Logatec je imela zaključek AŠ letos na bivaku II od 2. do 5. t. m. Osem članov je plezalo v skupini Rokavov in Oltarjev, ponovili pa so 11 smeri. Milan Kržišnik in Tone Petkovšek sta preplezala prvenstveno »Pripravniško smer« (IV, 300 m, 5 ur) v Srednjem Rokavu, za katero je značilna izredna krušljivost. Istega dne (4. t m. sta novo smer (II, uro in pol) preplezala tudi Anton Rupnik in Edo Šinkovec.

Pripombe k vodniku
Opise novih smeri in pripombe na plezalni vodnik »Ravenska Kočna«, ki ga je pred kratkim izdalo PD Kranj, zbira načelnik AO Matjaž Dolenc (Nazorjeva 2 - 64000 KRANJ). Uredniški odbor pa se priporoča za sistematično poročanje.

Peta ponovitev
Radovljičana Zvone Andrejčič in Janez Reberšak, ki se jutri odpravljata v Chamonix, sta v nedeljo, 3. t. m., v 10 urah opravila peto ponovitev smeri Hudeček-Juvan Travniku.

Tabor pod Plaskim Voglom
AS Nova Gorica je v sodelovanju s SAAS priredila prvi plezalni tabor (od 1. do 4. t. m.) na Planji v Plazah, 19 članov in udeležencev letošnje AŠ je v zelo ugodnih vremenskih razmerah opravilo prek 50 vzponov v Velikem špičju, Planskem Voglu in Travniku. Imeli so tudi turo na Veliko Tičarico, na plazu pod Plaskim Voglom pa so vadili uporabo cepina. Tabor je odlično uspel, kar je v veliki meri tudi zasluga izkušenejših tovarišev SAAS iz Bovca.

Tarantela v Kočni
V nedeljo, 3. t. m., sta Pavle Oman in Drago Šegregur, oba Kranj) preplezala novo smer (Tarantela) v SZ ostenju Kupa (Kočna). Smer poteka prek izrazitih plošč, plezala sta jo 9 ur, ocenila pa s IV, 450 m.

Pester začetek sezone
Hrvatski plezalci so pričeli letošnjo sezono zelo pestro. Matovina in Kirigin sta plezala Welzenbachovo smer v SZ steni Wiesbachorna (IV, 800 m), Draganič, Matič in Vrhovac pa so plezali v skupini Vaiolet. Za praznike so plezali tudi v Samarskih stenah na Kleku, bili so v Triglavski skupim in Martuljku. Od 23. do 31. t. m. pa bodo imeli ledeniški tečaj pod Orterjem (tisti, ki bi se jim želeli priključiti naj se javijo pisarni PZH: Zagreb, Kozarčeva 22, tel.: 041 448-774).

Tečajniki na taborih
Tudi letošnje vzgojne akcije, ki so jih organizirali vsi alpinistični kolektivi v Srbiji (Beograd, Niš, Čačak, Bor, Zaječar in Majdanpek), so bile kvalitetne in uspešne; končalo pa jih je po 3 do 12 tečajnikov. V največji meri so se ti potem udeležili tabo ra v Grbaji (od 1. do 10. t. m.), ki ga je vodil Zvonimir Blažina, nekateri pa so se odločili raje za tabor v Durmitorju, ki se bo končal 18. t. m., vodi pa ga Dobriča Gačeša. Nato pridejo na vrsto še Julijske Alpe. Škoda le, da večkrat zmanjka pobude za samostojne vzpone.

  14.07.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti