Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razsvetljenje

Dotik: Strokovnjaki za planinarjenje svetujejo: kadar greste v gore, vzemite s seboj rezervno svetilko. Brez svoje lučke se lahko izgubimo. Če pa se vam po poti še kaj posveti, tudi prav.

Spoznanje nad Matkovim kotom

 
Po krepkem zajtrku na visokogorski kmetiji sem raje prebral nekoliko strani iz knjige, namesto da bi takoj odhitel na sprehod. O dimenzijah so govorile besede:
 
"Doživljanje tega trenutka je del naše zavesti, ki je prisotna le v tej dimenziji, ki jo doživljamo. Dimenzij je neskončno, ponazarjajo odsev naše energije v večdimenzionalnem prostoru. Čas in prostor sta določena segmenta naše zavesti, ki se projicira v energijo naše duše in ponazarja ukrivljenost svetlobe, ki pada na naš sončni sistem, saj ponazarja vmesne prostore, ki niso izpolnjeni z energijo časa v istem dimenzionalnem prostoru in času." (Sandi Dolinar, Nova spoznanja)
 
 
Fizikalne teorije o vesolju in svetu temeljijo na mnogih dimenzijah. Zakaj se jih nihče ne trudi poiskati ali zaznati? Slovenija je v poznanih nam treh prostorskih dimenzijah majhna dežela, upoštevaje vse pa je velika, in to bo jasno svetu že v naslednjih sto letih. Danes bi rad prišel do novih spoznanj. Koliko se je v zadnjih dveh letih spremenil svet na meji? Začel sem brez scenarija, kje in zakaj bom hodil in dogajalo se je samo po sebi. Po nova spoznanja o sebi grem lahko kamorkoli, kjer še nisem bil ali pa sem že kdaj hodil.
 
Človeka na slišim, kaj šele srečam. Samota ni moj cilj, je pa lahko sredstvo. Tudi če bi z nekom spregovoril nekaj prijetnih besed, bi to bilo najverjetneje prijetno srečanje. A srečam le nemo stoječe osate, nekateri so višji od mene. Izberem si cvet, ki bi ga rad fotografiral. Zaželim si, da bi bila na njem kakšna lepa žuželka, in že iz njene srede prileze ljubka pikapolonica. Večkrat se zgodijo mali čudeži, le da tega ne zaznam vedno.
 
Ljudje govorijo, da imajo občutek za naravo. Če ga imam tudi jaz, bi naravo moral čutiti. Ko govorijo o živi naravi, ali to pomeni, da tudi bližnji gorski macesni občutijo mene? Ali sosednje gore čutijo gornikove noge in kako planet Zemlja občuti človeštvo? V tridimenzionalnem svetu so to daleč previsoki cilji za mene. Ljudje hodijo po taka spoznanja v daljno Indijo ali na visoko Himalajo. Kot da se do tovrstnih odgovorov ne da dokopati doma, v slovenski naravi.
 
 
Zarašča se pot, ki so jo uredili in negovali obmejni vojaki. V te bregove so se vrasli različni dogodki, od neprijetnih srečavanj domačinov s soldatesko in vojaškimi volčjaki, do samotnih obhodov, na katerih so se vojaki lahko odklopili od zapovedanega vsakdana in se priklopili na naravo. Spotoma trgam in jem sveže cvetove materine dušice. Če sta sadje in zelenjava bolj zdravi povsem sveži, potem so sveže odtrgane zdravilne rastline še učinkovitejše. Lakote ne občutim, lažje bom dihal, tako je trenutno čutenje učinkov.
 
Pred zajtrkom sem obrnil karto Razsvetljenje in med potjo sem nanjo pozabil. A energije, povezane z njo, niso pozabile name. Posvetilo se mi je. Ne bom se dokopal do velikih odkritij, odgovore nanje poznajo razsvetljeni. Vsi že ne moremo postati svetniki, zato nam razsvetljeni ljudje služijo za svetilnike, da se lažje obdržimo na pravi poti, same poti pa nam ne morejo razsvetljevati. Če navadni ljudje živimo v temi, so svetilniki premalo, da se po poti ne potolčemo ali celo pobijemo. Vsak si mora sam prižgati svojo lučko, si z njo svetiti pot in paziti, da ji ne poide energija. To je razsvetljenje posameznika, človek naj ga doseže po svojih močeh. Vsak naj sam sebi postane lučka.
 
Z doseženimi spoznanji sem zadovoljen. Oho, prižgala se je rdeča lučka za pregretost telesa! Kdo bo poskrbel zanj, če ne jaz? Šele sedaj občutim utrujenost in žejo. Pojém, počijem in pôjem, da lažje sestopim. Na zadnjih korakih me vonj po dobri večerji prestavi v stvarnost materialnega sveta, že krepko lačen stopim na vrata Perkove domačije.
 
 
"Božja luč sveti za vse, ki se bližate Bogu, in vam daje moč in vero, da v sebi najdete izgubljeno ljubezen, moč in samozavest.
...
Bog čaka, da izstopimo iz teme in se predamo Božjemu obličju samozavesti, ki nas pelje po poti radosti in modrosti vse do tistih naših najvišjih občutkov našega zavedanja sprejemanja samega sebe na pot luči, ki nam daje samozavest in pogum, da se upremo vsem skušnjavam, ki nas delijo od sprejemanja samega Boga v nas samih kot nedeljivo celoto popotovanja vase kot najvišji cilj ljubezni." (Sandi Dolinar, Karte Božje posvetitve, Razsvetljenje)
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Jerebičje (Grintouz) nad Matkovim kotom,
15. julij 2013


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti